|
Příjemné starosti s úrodou
Konec léta je vdy předznamenán úrodou nejrůznějího ovoce a zeleniny na zahrádkách, která přímo vybízí k výrobě nejrůznějích laskomin, ale také k zamylení nad tím, jak co nejvýhodněji zachovat plody zahrad plné vitamínů na zimu, kdy je budeme potřebovat.
ávy a nápoje
Nejzdravějí pití na léto jsou ovocné a zeleninové ávy. Přitom je kladen důraz zvlátě na jejich čerstvost, protoe ávy rychle oxidují. Znalci tvrdí, e ji po půl hodině od odavnění je enzymatická aktivita nápoje na polovině. Dokonce prodávané 100% dusy jsou často odsuzovány jako sladká áva bez větí hodnoty s poukazem na technologii jejich vzniku.
Asi vichni víme, e k získávání áv z ovoce, zeleniny i bylin je vhodný odavňovač. Nejčastěji pouívaný, odstředivý, je technicky nejjednoduí, proto také nejlevnějí. Pracuje vak rychle a spolehlivě. Odavňované plody vkládáme do achty, končící na středu rotačního sítka, které je opatřeno trnovým krabátkem. Zde se plody rozmělní na kai, která se odstředivou silou pohybuje od středu po kuelovitém sítku přes jeho okraj do odpadní nádoby. Přitom se odstředí velká část áv. Nejvýhodnějí je tento typ pro odavňování měkčího ovoce, zvládne ale i zeleninu a byliny. Nevýhodou je vysoká vlhkost zbytků po odavnění a vysoká oxidace áv při výrobě díky vysokým otáčkám. Přístroj vak odavňuje tím lépe, čím vyí otáčky vyuívá. Odstředivé odavňovače jsou zpravidla vybaveny dvěma rychlostmi. Nií rychlost je určena pro měkké ovoce, jako třeně, meruňky nebo broskve naopak vyí pro zeleninu a tvrdí ovoce.
Pro tvrdé ovoce, zeleninu a byliny se hodí nekové nebo zubové odavňovače. nekový odavňovač má pomalé otáčky a existuje i v ruční verzi. nek plody rozdrtí a jejich áva odtéká přes sítko umístěné ve dně stroje. Na konci neku je umístěn otvor s regulací velikosti, kterým procházejí téměř suché vylisované zbytky. Velmi podobně funguje odavňovač s ozubenými hřídelemi.
Vláknina je zdravá
Pokud se nám urodilo zejména měkké ovoce, které je plné ávy, je variantou k odavnění jeho rozmixování na hustí nápoj s vyím obsahem vlákniny. K tomu se skvěle hodí ruční tyčové mixéry, které jsou stále oblíbenějí, ale i stolní mixéry nebo mixovací nástavce lehačů. Z ovoce můeme vyrobit i dětskou přesnídávku, kdy rozleháme ovoce s cukrem a trochou vody. Přidat můeme i trochu pudinku. Nebo přidáme mléko, trochu zmrzliny a máme výborný mléčný koktejl prakticky z jakéhokoli ovoce.
Stolní mixér vyuije větí rodina, která bude mixovat ovoce a vyrábět z něj koktejly ve větím objemu, zatímco tyčový mixér se hodí spíe pro mení mnoství. Je ale pohotovějí a má jednoduí údrbu. Kdy se rozhodnete zakoupit jej, zvate jestli by se nehodil i pro přípravu teplých pokrmů, jako jsou například omáčky. Tyčové mixéry určené i pro teplé potraviny mají zpravidla kovový mixovací nástavec. Pro irí vyuití je připraveno i dalí přísluenství. lehací metly, sekáčky, pasírovací nástavce, či dokonce strouhací nástavce nebo vakuovače. Kdy jde navíc o tyčový mixér poháněný akumulátory, bude provoz velmi pohodlný. Dokonce i některé akumulátorové přístroje umí dnes sekání ledu.
Příkon motoru mixéru můe být limitující zejména při sekání masa nebo větích objemů potravin. Vybrat si můete přístroje s příkonem od 250 W do 800 W.
Starý osvědčený způsob
Řeč bude o suení, které je sice archaickým způsobem uchovávání úrody, ale dnes se opět vrací na výsluní. Při suení si plody zachovají a 80% vitamínů i minerálů a je rozhodně zdravějí pro nae děti ne jakékoli chemicky vyráběné laskominy. Velmi uitečné jsou suené plody i pro dietu.
Suit můeme na sluníčku nebo ve stínu, co je sice nejlevnějí způsob, ale musíme dávat pozor na vítr, prach a kůdce jako jsou vosy a mouchy. Kupované suené ovoce je zase upravované pomocí Eček.
Proto je výhodné vyuít suičku ovoce. Ta se zpravidla skládá z motorové jednotky s topným tělesem a sít, na které pokládáme ovoce, zeleninu nebo houby. Suit lze také rozmělněné měkké ovoce pomocí speciální foliové misky, kterou lze k některým suičkám pořídit. Suičky bývají dodávány se čtyřmi a pěti suícími síty, která lze pro některé typy dokoupit. Dříve výrobci udávali maximální počet sít, která bylo mono najednou vyuít k suení (zpravidla 10 a 30 sít). Dnes jsem tento údaj v návodech nenael.
Příkon suiček v rozsahu od 165 W do 1000 W dává tuit i jejich monosti. Výkonnějí přístroj bude suit rychleji, co ale nemusí být vdy dobře, proto jsou některé přístroje vybaveny i regulací teploty nebo příkonu a časovým spínačem.
Při suení má ovoce a zelenina tendenci měnit barvu. Tomu můeme zabránit u zeleniny blanírováním (krátkým povaření v horké vodě) a u ovoce namočením do kyselého roztoku citronu, soli nebo i sirupu.
Skvosty ve sklenicích
Otevřít si v zimě třeňovou zavřeninu nebo meruňkový kompot, to je ta pravá lahoda. Tedy ne, e bychom dnes neměli anci si koupit ovoce z druhé poloviny světa, kde právě roste, ale znáte to. Takové ovoce je zpravidla bez chuti a zápachu, a moc si na něm nepochutnáme. Není divu. Vdy se trhá jetě zelené, dozrává po cestě a do pouitelného stavu se často přivádí pomocí podivných chemických cest. Proto stále více lidí sahá po naí, na stromě dozrálé úrodě, kterou si zavařuje.
K tomu potřebujeme sklenice, jejich obsah a kromě toho jetě teploměr, velký hrnec a velkou plotýnku na sporáku. e máte strach poloit těký hrnec na sklokeramickou desku, nemáte tak velký hrnec nebo velkou zónu na desce? Tak to zkuste s elektrickým zavařovacím hrncem.
Ten ohlídá za vás teplotu a lepí modely také čas, který mohou počítat a od dosaení správné teploty. Vyuít ho můete i na svařené víno nebo udrování teploty horkých nápojů pro větí společnost.
Ve sklenicích uchováme i demy a marmelády, její příprava často spočívá v dlouhém míchání surovin v hrnci, co umí provádět větina domácích pekáren pomocí speciálního programu. Jednodue získáte zdravou dobrotu ze surovin, které sami kontrolujete a nemusíte být překvapení, e se jahodová marmeláda skládá ze 70% jablek.
Zeleninové i ovocné saláty
e ne úplně vdy máme chu na vepřovou se esti, ale spíe na něco lehčího mi určitě vichni potvrdíte. K chuti pak přijdou salátky a dalí pamlsky z ovoce a zeleniny. K tomu potřebujeme zpravidla zeleninu nakrájet a nastouhat.
Tady asi nejlépe vyuijeme kuchyňský robot. Ten bývá vybaven několika struhadly, která mohou být i oboustranná. Pomocí nich můeme vyrobit několik tloutěk plátků, několik hrubostí strouhaných potravin, ale i bramborové hranolky. Ty ale zvládnou zejména roboty s větím příkonem.
Při výběru robotu je nutné prohlédnout krájecí a strouhací kotouče, zda jsou řádně ostré.
Krájené a strouhání umí provést i jednoduí strojky. Struhadly můe být vybaven sekáček, tyčový mixér, nebo speciální přístroj pro krájení a strouhání.
Kuchyňský robot můe nahradit i řadu ji zmíněných strojků. Mívá v přísluenství stolní mixér, odstředivý nebo nekový odavňovač. Jeho výhodou bude větí nádoba na zpracování potravin.
Například pro krájení zelí můeme vyuít i kráječe, které pouíváme běně na chleba nebo salám.
Od domácích kráječů nemůeme očekávat nepřeruené krájení velkých mnoství potravin, ale zelí se nám bude díky větímu průměru noe a bez omezení průměru vkládacím otvorem krájet také dobře. Jen je třeba krájet s přestávkami předepsanými v návodě k výrobku.
Ke kráječům si dovolím jetě poznámku. Jen opravdu profesionální výrobky mohou krájet tvrdý sýr, i kdy návody výrobců tvrdí opak. Malé domácí kráječe jsou určeny předevím na krájení chleba, salámu nebo jiných uzenin.
Zelenina k obědu
Oblíbenou pochoutkou můe být i vařená zelenina. Můeme ji servírovat k masu nebo jen tak samotnou. Jistě nejchutnějí je připravená v páře. Parní hrnce nabízí přípravu několika pokrmů najednou bez ovlivňování chutí ve zpravidla třech patrech. Důleitou vlastností je monost přilévání vody do zásobníku za provozu, abyste nemuseli po jeho vyčerpání nechat přístroj zchladnout. Kromě zeleniny uvaří i vejce, rybu, drůbe a dalí pokrmy. Vdy je vybaven moností nastavení času, někdy i programovou automatikou, kterou vyuijete k nastavení pro jednotlivé potraviny. Připraví často i rýi, která je z páry výborná. Potraviny vařená v páře více osolte, pára část soli odplaví.
Studené laskominy
Není nad to osvěit se dobrou ovocnou zmrzlinou, nejlépe vlastní výroby, z poctivých surovin. K tomu slouí zmrzlinovače, které se dřív daly dokoupit ke kuchyňským robotům ale dnes je spíe najdete jako samostatné přístroje. Vyrábějí se ve dvou provedeních. S vlastním chlazení a bez chlazení, vdy s automatickým promícháváním zmrzliny. Do přístroje se vejde podle modelu 0,7 a 1,5 l zmrzlinové směsi.
Přístroje s vlastním chlazením nepotřebuji nic dalího, u přístrojů bez něj je nutné nechat nejprve zmrznout v mrazničce mrazící mísu. Chlad z ní zmrazí zmrzlinu. Výhodou těchto přístrojů je hlavně cena, nevýhodou nutnost dlouhého namrazování mísy v mrazničce před kadou přípravou zmrzliny. Několikanásobně draí přístroje s vlastním chlazením lze pouívat opakovaně bez přestávky a bez delí přípravy.
Smaení
U jste ochutnali specialitu asijské kuchyně, kterou je smaené ovoce? Jistě mi dáte zapravdu, e jakékoli proslazené ovoce (nejen ananas ale i jablka, hruky nebo vestky) nakrájené asi na centimetr vysoké plátky, obalené v těstíčku, osmaené a podávané pokapané medem je vynikající desert. Smait můeme ale i zeleninu, jako květák nebo brokolici, co je chutný hlavní chod.
Jistě tuíte, e fritovací hrnec se v tom případě hodí nejlépe. Rychlé smaení ve stabilně vysoké teplotě oleje zabrání nasáknutí zbytečně vysokým mnostvím tuku a zabrání tak znehodnocení jídla.
Oproti smaení na pánvi má fritovací hrnec podstatnou výhodu ve vysokém mnoství oleje, které zabezpečí jen malý pokles jeho teploty při smaení. Naproti tomu je nutné olej rozehřát, co je energeticky poměrně náročné.
Mráz je přítel
Nejjednoduím způsobem uchování ovoce a zeleniny je jejich zmrazení. I zde se vyplatí trochu přípravy. Aby potraviny zbytečně nevysychaly, je vhodné je nejprve zabalit do vakuově těsného obalu. K tomu slouí svářecky fólií a vakuovačky, které potraviny zabalené ve fólii uzavřou a mohou od potravin odsát přebytečný vzduch. Výhodné je balit potraviny po jedné nebo dvou porcích, jednak proto, abychom nemuseli rozmrazovat více ne potřebujeme, ale zejména proto, e velké mnoství potravin v jednom kuse se zmrazuje pomaleji. Čím rychleji zmrazujeme, tím kvalitněji potravinu uchováme. Proto je také vhodné vědět jaký je mrazící výkon mrazničky (udáván v kg/24hod.), kterou pouíváme a nepřekračovat jej. U některých mrazniček je ke zmrazování určena jen jedna přihrádka, nebo police. Pak je nutné pokládat čerstvé potraviny ke zmrazení výhradně sem. Teprve po zmrazeni je lze přesunout do dalích prostor mrazničky a uvolnit tak místo pro dalí potraviny. I zde mohou mít výhodu novějí modely, které jsou vybaveny automatickou funkcí supermrazení, která urychlí zmrazování čerstvých potravin a poté se sama vypne.
Články s podobnou tématikou:
|
|
Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00 Zaloení stránek 20.7.2005 Staňte se fanouky, dovíte se o nových článcích v předstihu.
|