|
Přírodní vitamíny zdravě a rychle
Trendem dnení doby je návrat k přírodě a ke vemu, co se prokazuje jako zdravé a naemu organismu prospěné. Končí éra obliby ochucených, chemicky vytvářených a stabilizovaných nápojů, které zaplavovaly ná organismus kodlivými éčky a chemií. Na druhé straně, co můe být zdravějí ne čerstvá nekonzervovaná áva z ovoce a zeleniny. Je prokázána celá řada léčebných účinků čerstvých ovocných a zeleninových áv na lidský organismus. Čerstvé ávy jsou dokonce podle některých studií pro organismus vhodnějí ne ovoce a zelenina konzumovaná celá.
Kritický je čas od přípravy ke konzumaci
Velmi důleité vak je, aby ávy byly připravovány co nejkratí dobu před jejich konzumací. Ji po půl hodině se v ovocné ávě negativně projevuje oxidace a na polovinu se sniuje aktivita enzymů. Proto je důleité pít ovocné ávy ihned po jejich přípravě.
Funkce odavňovače
Nejběnějím přístrojem pro přípravu ovocných áv je odavňovač. Funkce tohoto přístroje spočívá v nakrábání ovoce na velmi jemném struhadle, čím se z ovoce stane kaička nasáklá ovocnou ávou a následné odstředění této ávy. To ve se děje ve speciálním mikrosítku, které je výkonnou částí kadého odavňovače. Velmi jemné rychle rotující kónické mikrosítko propustí ávu a odhodí suché zbytky. Na konstrukci mikrosítka a jeho otáčkách závisí, kolik ávy zbude v odpadu, který můeme vyhodit nebo dál zpracovávat. Proto je důleité, aby odavňovač měl výkonný motor, který je dostatečně silný pro nastrouhání i tvrdé zeleniny jako je například mrkev a současně zajistí dostatečné otáčky odstřeďovacího mikrosítka i při zatíení. Kvalitní odavňovač vám poskytne více ávy a méně jí ponechá v odpadu, co v důsledku znamená nií náklady na stejné mnoství vyrobené ávy.
Bezpečnost a komfort
Protoe přístroj roztáčí odstřeďovací sítko do vysokých rychlostí, je důleité, aby odavňovače byly vybaveny jitěním, které zabrání jejich sputění, pokud jsou chybně sloeny a uzavřeny. K uivatelskému komfortu pak přispívá jednoduché čitění, monost mytí odnímatelných dílů v myčce nádobí a dalí drobné uitečnosti.
Konkrétní příklad
Odavňovač Philips Alu HR 1861 je jedním z přístrojů, které splňují ve, co je důleité k výrobě zdravých ovocných a zeleninových áv. Silný motor s příkonem 700W je zárukou dokonalého odavnění i tvrdých plodů a zeleniny nebo bylinek při vysoké rychlosti otáčení mikrosítka. Pro měkké plody je připravena nií rychlost. Díky vysokému výkonu zvládne odavnit větí mnoství ovoce a tomu je také přizpůsoben odnímatelný zásobník na dřeň, který jí pojme a dva litry. Také vyí plnící achta je přizpůsobena pohodlnějímu pouívání.
Inovovaná konstrukce mikrosítka odlučuje ávy s vyí účinností, take z měkkého ovoce i tvrdé zeleniny získáte vyí mnoství zdravé ávy.
Správné sloení přístroje hlídá bezpečnostní funkce, která umoní provozovat jen správně sloený a postranními hliníkovými svorkami zajitěný přístroj. Gumové noky dodávají přístroji výbornou stabilitu.
Design odavňovače Philips Alu HR 1861 v kombinaci černého plastu s kartáčovaným hliníkovým povrchem působí exklusivně a proto bude i estetickým doplňkem vaí kuchyně.
Také údrba tohoto přístroje je velmi jednoduchá. Vechny odnímatelné díly lze umývat v myčce nádobí. K pohodlnému pouívání přispívá i monost snadného uloení síové ňůry.
Přísluenstvím odavňovače je jeden a půl litrový dbánek na ávu a čistící kartáček.
Pro magazín Inspirace EURONICS léto 2007Milo Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz
foto:
Philips
Články s podobnou tématikou:
|
|
Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00 Zaloení stránek 20.7.2005 Staňte se fanouky, dovíte se o nových článcích v předstihu.
|