Tradiční česká značka ETA se dostala do vlastnictví české společnosti a od té doby opět oívá.
Její snaha navázat na tradici oblíbených výrobků pokračuje novým kuchyňským robotem ETA Gratus,
Robot ETA Gratus
jeho důleité součásti jsou vyrobeny z kovu. Kovové tělo i převody spolu s opravdu velkým příkonem 1200 W dávají tuit dlouhou ivotnost i při častém pouívání. Výrobce jej dokonce doporučuje i pro malé ivnostníky. Tak se podíváme co dokáe.
První dojem
Sada, kterou jsem si půjčil obsahuje kromě základních metel pro lehání míchání a hnětení také mixér a kuelové struhadlo se čtyřmi kuely. K nerezové míse je přibaleno plastové víko proti rozstřikování, které je třeba nasadit na hlavu přístroje před nasazením metly. Přidávat ingredience lze i za chodu přístroje otvorem, který zakrývá víčko.
Na přístroji je při manipulaci celokovové stabilní provedení znát. Pohony pro přísluenství jsou umístěny vzadu nahoře pro mixér a rychloběné nástavce, zepředu na ramenu pro mlýnky a větinu dalího přísluenství a zespodu je planetový převod pro připojení metel.
Přední pohon slouí i k připojení struhadla
Zadní rychloběný pohon jsem vyuil pro mixér
Výhodou je monost nastavit výku metel na kadé z nich pomocí klíče č. 17 tak, aby metla procházela těsně nad povrchem nerezové mísy.
Sklápění ramene provádíme páčkou na ovládacím panelu vedle otočného ovladače s plynulým nastavením rychlosti.
Strouhání
Struhadlo připojené do předního pohonu dává monost volby mezi plátky, jemným a hrubým strouháním a mělněním. Při přípravě těsta na bramboráky jsem vyzkouel mělnění a jemné strouhání. Brambora propadává do středu kuelového struhadla, odkud se posouvá k okraji. Je výhodné postavit mísu co nejblí ke struhadlu a pouívat jen nízké rychlosti,
Struhadlo doporučuji pouívat při niích rychlostech a nádobu dát k němu co nejblíe
aby nastrouhaná hmota padala přímo do mísy. Jinak se můe stát, e se nastrouhaná hmota dostane mimo připravenou nádobu.
Po strouhání je třeba vyprázdnit vnitřek struhadla, kde zůstává část nastrouhané hmoty. Výměna struhadel je jednoduchá, a je ji moné provést bez demontáe struhadla z robotu.
Hnětení
Test hnětení provádím s maximální náplní hustého těsta na buchty. Z 1,5 kg mouky připravíte opravdu hodně kynutého těsta a jetě víc buchet.
Nechal jsem robot hníst 15 minut a po vykynutí 2x po 5 minutách, co zaručilo správně vymíchané těsto. Pouíval jsem nízké rychlosti, jak je při hnětení zvykem. Tělo robotu se zahřálo jen mírně, co znamená dostatečnou výkonovou rezervu.
lehání
Výsledkem lehání tří bílků a cukru je hustá sladká pěna
Sníh ze třech bílků s trochou soli a cukru jsem vylehal vysokou rychlostí za chvíli a vytvořil tak velmi pevný a trvanlivý sníh na výrobu sněhových pusinek. Nastavení výky metly je zvlátě zde důleité, aby metla správně zpracovávala malá mnoství potravin.
Mixér
Skleněná nádoba s objemem 1,25 l vybavená 6 noi umí drtit i led, pokud jeho mnoství nepřevýí 340 g. To se hodí výborně při přípravě koktejlů. Jahodový koktejl jsem dělal úmyslně hned s litrem mléka. Mixér si s úkolem poradil asi za 20 sekund při nejvyí rychlosti. Výhodnějí je v malém mnoství mléka rozmixovat jahody a poté mléko přidat a domixovat. Lehké jahody toti v mléce plavou.
Hodnocení
Největí výhodou je pevná kovová konstrukce těla robotu. Pro vyuití při zpracování velkých objemů potravin oceníte jeho vysoký výkon, který umoní pracovat bez přestávek, které doporučuje větina výrobců. ířka jeho vyuití bude záviset na dokoupitelném přísluenství. Zatím je v nabídce mlýnek na maso a několik výrobníků těstovin, ale pokud ETA dodrí tradici, budou v prodeji vechny myslitelné doplňky podobně jako u historických robotů ETA.
Jedinou výhradu mám k funkci struhadla, které by mohlo mít vyí matici, která by zabráníla odletování nastrouhané hmoty při vyích rychlostech.
Technické parametry:
ETA Gratus
Druh:
Se sklopným ramenem, pohony: horní, čelní a planetový pro metly
Rychlost:
Pulzní a plynulé nastavení orientačně 6 stupňů
Příkon max.:
1200 W
Maximální náplň:
Těsto z 1,5kg mouky
Rozměry (vh); hmotnost:
380 x 300 x 340 mm; 11,3 kg
Cena:
9.999 Kč
Pro časopis Inspirace EURONICS č.5 / 2012 Milo Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz