Fagor RT-150 je drobný přístroj, určený pro sekání, strouhání a krájení na plátky. Je konstruován tak, aby na pracovní ploe nezabíral příli místa. Jako přístroj pro výrobu pokrmů jej vyuijí zejména malé domácnosti, protoe objem jeho pracovní nádoby neumoní zpracovávat najednou větí mnoství potravin. Hospodyně jej mohou vyuít pro irokou kálu drobných výkonů například pro sekání oříků, mandlí nebo výrobu zeleninových salátů.
První dojem
Na první pohled mi byl sympatický, protoe v mé malé kuchyňce nezabral příli místa na pracovní desce. Po vybalení získáme osm dílů pro dvě moná vyuití. Do společné pracovní nádobky můeme vloit nů a uzavřít ji víčkem. Tím dostaneme sekáček se srpovými noi, vhodnými pro zpracování masa, zeleniny nebo drcení oříků. Kdy do nádobky vloíme drák s oboustranným kotoučem
Sekáček Fagor RT-150 se srpovým noem
pro řezání a strouhání, získáme malý průběný krouhač, který podává potraviny do přistavené nádoby.
Ovládání
Můe se stát, e jej budete v prvním okamiku hledat, ale je umístěno vlastně logicky a jednodue. Přitom obsahuje i bezpečnostní pojistku, která zabrání sputění bez nasazeného přísluenství nebo bez krytů. Zejména srpové noe jsou velmi ostré, proto je jitění opravdu nutné. Pojistku tvoří část spínače ukrytého ve sloupku, do kterého se při správném nasazení zasune kulisa nářadí a ta uvolní tlačítko pro sputění. Přístroj je zapnutý, jen kdy je tlačítko stisknuté. Za sloupek lze celý přístroj vzít co zjednoduí manipulaci zejména při pouívání průběného krouhače.
Zkuenosti
Srpový nů je velmi ostrý a proto jsem se rozhodl vyzkouet jak si poradí s masem nakrájeným na velké kostky. Do 0,3 l nádobky se vejde si 200 g masa. Hovězí jsem nechal zpracovávat asi minutu a bylo rozsekáno opravdu na jemno. Vepřový bůček bez kosti jsem nakrájel i s kůí, kterou noe nasekaly na kousky, co je výkon, který jsem od přístroje s příkonem 150 W neočekával.
Nasekat česnek a cibuli je pro přístroj otázkou několika sekund. Stejně tak funguje sekání oříků. Nic tvrdího ale výrobce sekat nedoporučuje. Podle návodu není přístroj určen na led, tvrdý sýr, mletí kávy a dalí zmrazené či tvrdé potraviny. Dalím omezením je zákaz nepřerueného provozu delího ne 1 minutu, po kterém je třeba nechat přístroj 5 minut vychladnout. Vzhledem určení přístroje to zpravidla nevadí. Zpracování masa srpovým noem déle netrvá a je tedy třeba dávat pozor na tento limit jen při práci s průběným krouhačem.
Sekáček Fagor RT-150 s přísluenstvím
Pomocí krouhače jsem plátkoval mrkev a kiwi, pro strouhání jsem vyuil mrkev. Otáčky ostrého struhadla jsou poměrně vysoké a tak strouhání i plátkování probíhá velmi rychle. Trochu neikovný je výstup z krouhače, pod který je třeba přistavit nádobku. Kulatý talíř se neosvědčil, doporučuji vyuít spí hranatou vyí nádobu, která lépe vyhovuje prostoru kam potraviny padají.
Po pouití stačí části krouhače opláchnout pod tekoucí vodou. Sekáček lze umýt i naputěním malého mnoství vody se saponátem pod nů a jeho sputěním na pár sekund. Vechny části kromě noe a motorové části lze mýt v myčce.
Hodnocení
I přesto, e se jedná o malý přístroj s příkonem pouhých 150 W, zastane více práce ne jsem od něj očekával. Bude ideální pro singels nebo dvojice, kterým umoní rychlou přípravu pokrmů. Pro větí rodiny je vak zpracovávaný objem malý. Tam se můe hodit spíe na sekání oříků, zeleniny, bylin a podobných pochutin. Osvědčil se mi při přípravě jemných krémových pomazánek, výrobě sekaného masa na karbanátky, které je nejlépe připravovat těsně před smaením i sekání oříků na ozdobu zákusků.
Technické údaje
sekáček Fagor RT-150
Max.příkon:
150 W
Objem pracovní nádoby:
300 ml
Rozměry (vh), hmotnost:
19 x 11,5 x 39 cm; 960 g
Cena:
999 Kč
Pro časopis Inspirace EURONICS č.2 / 2012 Milo Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz