Kdy mluvím o robotu Eta Gratussino 0023 jako o mením bratru, mám na mysli větí model Gratus, který jsem ji testoval. Podobnost není náhodná, Gratussino navazuje na jeho úspěnou konstrukci, ale je jednoduí a levnějí variantou, proto jsem zvědav jak se zjednoduení projeví na vlastnostech přístroje.
První pohled
Designově povedený robot Gratussino jistě přiláká oko hospodyněk, ale mne spíe zajímají technické rozdíly oproti větímu modelu. Příkon sníený na 700 W odráí o litr mení nerezová mísa s objemem 4,5 l, kterou je nutné zasadit pootočením do dráku. Zachovány jsou kovové převody s dlouhou ivotností i plynulé elektronické nastavení rychlosti se stabilizátorem otáček, avak bez monosti pulsního spoutění. Zjednoduení padl za obě i horní pohon mixéru. Pro planetový spodní pohon jsou dodávány tři metly pro míchání, lehání a hnětení. Mlýnek na maso iroce doplněný přísluenstvím vyuívá čelní pohon, který najdeme pod krytem po jeho uvolnění tlačítkem.
Spodní pohon
Vyuijeme jej nejčastěji pro přípravu těst, lehačky nebo krémů. Nasazení metel je trochu nezvyklé, ale jednoduché. Metly tentokrát nemají vlastní osu. Nasazujeme je na osu robotu zasunutím, pootočením a zataením dolů v horní poloze ramene, do které jej zdvihneme po odblokování páčkou nad ovládacím panelem rychlosti. Postrádá tak ale monost nastavení výky metel.
Zpracování těkého těsta pomocí hnětacího háku.
To je důleité zejména při zpracovávání malých mnoství potravin, například při výrobě majonézy.
Kynuté těsto na koláče z maximálního mnoství (800 g mouky) jsem nechal zpracovávat hnětacím hákem 10 minut (doporučená doba v návodu je 5 minut), po kterých byl přístroj v oblasti motoru vlaný, co svědčí o tom, e motor je při zpracovávání těkého těsta zatíen optimálně.
Náplň z tvarohu cukru a hrozinek umíchal robot míchací metlou lehce, stejně jako lehačku ze smetany.
Mlýnek na maso
Pro přední pohon je určený mlýnek na maso, vybavený třemi mlecími deskami. Ty vyuijeme k výrobě sekané z čerstvého mletého masa u kterého oceníme zejména to, e víme co v něm je.
Testoval jsem se střední velikostí děr, co je na pečenou sekanou i plnění canelloni ideální. Práci usnadní, kdy před masem proeneme mlýnkem česnek a cibuli. Na závěr a vyčitění mlýnku melu rohlík, co pomůe vyčistit mlýnek od masa a do sekané stejně patří.
Mlýnek na maso v akci
Část směsi jsem dokořenil a vyuil na plnění Canelloni. Ty jsem vyrobil z těstovinového těsta pomocí přísluenství na vytlačování trubiček (z čehokoli). Těsto bylo tuhé a na stupeň 1 se pomalu vytlačovalo, take bylo snadné v pravý čas robot vypnout a trubičku oddělit a naplnit.
Pokud vyuijeme střední díl bez kuele, vyrobíme tlusté tyčinky například jako čevabčiči. S dlouhým venkovním dílem pak je snadné plnit klobásy, jitrnice nebo jelita.
Nástavec na protlačované cukroví je variací nástavce na vytlačování trubiček. Určitě se bude hodit při pečení vánočního cukroví, kdy práci značně urychlí. Funguje bez problému, a dokáe podobně jako mlýnek vytlačit větinu materiálu z prostoru neku, i kdy jede o těsto. Oddělit jednotlivé kousky je nejpohodlnějí noem a na podloce, kterou dríme co nejblíe pod ústím strojku, aby se těsto vytlačovalo co nejrovněji.
Čtyři tradiční tvary postačí, ale dovedu si představit i dalí vloky, které by mohl výrobce doplnit, jako třeba jen oblouček na vanilkové rohlíčky.
Dokupte si
Jak je dnes ji zvykem, robot obsahuje jen základní sadu přísluenství. Pořídit můeme jetě 3 různé strojky na výrobu těstovin a strouhací strojek.
Strojek na ploché těstoviny lze nastavit v esti tloukách co umoní výrobu lasagní nebo raviol,
Mlýnek na maso s nástavcem na protlačované cukroví.
dalí dva strojky vyrábí těstoviny iroké 1,5 mm (terenette neboli polévkové nudle a 7 mm (tagliatelle či iroké nudle).
Kuelový strouhací strojek se čtyřmi struhadly je tentý, který jsem ji testoval s robotem Gratus (5/2012). Uspokojí základní potřeby strouhání, mělnění i krájení a vyuijete jej poměrně často, take jeho dokoupení je téměř nutností.
Věřím, e se časem počet dokoupitelného přísluenství jetě rozroste. Díky absenci rychlého pohonu ale není moné počítat s mixérem a sekacími strojky, které jej potřebují.
Hodnocení
Kuchyňský robot Eta Gratussino upokojí potřeby běné střední rodiny i při výrobě vánočního cukroví. Těsto z 800 g mouky postačí na 2 plechy buchet, co je odpovídající dávka. Kovové převody jsou značnou výhodou a byl jsem překvapen i jejich nízkou hlučností. Jako drobnou nevýhodu vidím nemonost přesného nastavení metel, kterým lze ovlivnit zpracování malých mnoství surovin a zatím malou nabídku dokoupitelného přísluenství.
Technické parametry
Kuchyňský robot Eta Gratussino
Druh:
Se sklopným ramenem, pohony: čelní a planetový pro metly
Rychlosti:
Plynulá regulace orientačně osm stupňů
Příkon:
700 W
Maximální náplň, objem mísy:
Těsto z 800 g mouky, 4,5 l
Přísluenství:
Metly míchací, lehací, hnětací, dobře vybavený mlýnek na maso
Rozměry (vh), hmotnost:
400 x 335 x 275 mm, 10,1 kg
Doporučená cena:
7 999 Kč
Plusy
kovové provedení převodů
velmi dobře vybavený mlýnek na maso
předpoklad vysoké ivotnosti
5 let záruka na motor
Mínusy
zatím málo dokoupitelného přísluenství
provedení metel neumoňuje jejich výkové nastavení
Recepty:
Koláče
těsto:
mouka 800 g
tuk 80 g rozputěný nebo měkký
cukr 65 g
mléko 550 ml - z toho asi 200 ml provaktivaci drodí
drodí 40 g
vejce 2 ks - loutky pouijeme do těsta, bílky pro potření koláčů před pečením
sůl, citronová kůra
náplň:
Tvaroh odtučněný nebo polotučný, cukr moučkový a rozinky dle chuti nebo libovolná marmeláda či povidla
Před přípravou vloíme na asi 30 minut rozdrobené drodí do 2 dl vlaného mléka, abychom jej aktivovali.
Pokud pouijeme tvarohovou náplň, vloíme do mísy jeden celý tvaroh, rozinky a cukr podle chuti, míchací metlou promícháme a hotovou náplň odloíme do misky.
Poté vloíme vechny suroviny pro těsto do nerezové mísy robotu s nasazeným hnětacím hákem. Spustíme hnětení na značku min. pro počáteční promíchání surovin a poté zvýíme rychlost asi na značku 4 a necháme zpracovávat 4 minuty. Těsto necháme přímo v míse kynout 30 minut a poté znovu prohněteme 2 minuty. Hnětací hák vyjmeme a necháme těsto opět kynout 30 minut. Po této době z těsta vytvarujeme placky, které pokládáme na vymatěný nebo pečícím papírem pokrytý plech tak, aby mezi nimi byla mezera minimálně centimetr a potřeme bílky. Uprostřed placek tvoříme důlky, do kterých vloíme náplň. Pečeme zpočátku na 220°C, po chvíli teplotu snííme na 180°C a pečeme dozlatova.
Canneloni plněné mletým masem
Náplň:
300 g masa (vepřové a hovězí v poměru dle chuti)
1 střední cibule
4 strouky česneku
1 vejce
Výroba testovninových trubiček Canneloni
sůl, pepř, případně dalí koření
Nejprve si připravíme pomocí mlýnku na maso asi 300 g mletého masa. Pomeleme nejlépe hovězí a vepřové maso, ale můeme pouít jen vepřové, uzené, případně jinou náplň.
Cibuli a česnek můeme pomlít před masem, nebo nekrájet na jemno. Ve dobře promícháme a okořeníme.
Těstoviny:
400 g hrubé mouky
1/2 ličky soli
2 vejce
2 líce olivového oleje
2-4 líce vody (podle potřeby)
Vechny suroviny vloíme do mísy robotu a řádně promícháme. Podle potřeby můeme přidat vodu. Řádně prohnětené těsto necháme chvíli odpočinout a pak vloíme do mlýnku na maso s nasazeným tvarovačem na výrobu dutých trubiček. Vytvoříme canneloni a naplníme je připravenou náplní.
Trubičky mají poměrně silnou stěnu, ale při plnění je třeba mnoství náplně nepřehánět, protoe se trubička můe ztenčit a protrhnout. Vaříme v horké osolené vodě asi 25 minut. S kysanou smetanou chutnají podobně jako ukrajinské pelmeně.
Pro časopis Inspirace EURONICS č.5 / 2013 Milo Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz