Pokud jste se pozastavili nad tímto nezvyklým nápadem, máte pravdu. V mikrovlnné troubě chléb nikdo nepeče, pokud nepočítáme kynutí těsta a pečení pomocí horkovzduných funkcí. Mikovlnka Electrolux EMC2895OS je ale kombinována s domácí pekárnou chleba a proto jsem byl zvědav, jak se bude přístroj chovat zejména ve srovnání s domácími pekárnami, které jsme ji v minulých číslech testovali. Mikrovlnná trouba vyuívá také horkovzduný ohřev a gril, co z ní dělá velmi univerzální přístroj.
Co jsme si přinesli
V krabici najdete společně s přístrojem obvyklé vybavení pro mikrovlnný ohřev. Skleněný talíř, kruh s kolečky po kterém se pohybuje a středový trn, který talíř pohání. Pro grilování je určen vysoký rot se silikonovými návleky na noičkách. Navíc je zde nádoba pro pečení chleba a její lopatka, odměrky na tekutiny i kvasnice a háček určený k vytahování lopatky zapečené do chleba. Krom toho je přístroj vybaven návody v řadě jazyků a pochopitelně nechybí ani četina a sloventina. Na 34 stranách českého návodu je popsáno ve, co přístroj umí, včetně pokynů pro bezpečnost a čitění, psaný srozumitelnou četinou bez faktických chyb, zato s docela úsměvnými jazykovými chybami, které svědčí o jeho vzniku v zahraničí.
Ovládání a funkce
Ovládací panel se sedmi tlačítky, otočným ovladačem a displejem s mnoha symboly dává na první pohled tuit iroké monosti přístroje. Určitě nepouívanějí funkcí bude rychlé nastavení 100% výkonu mikrovln tlačítkem start. Po kadém jeho stisku se přímo aktivuje 30 sekund času, tedy pokud chceme ohřívat na plný výkon 1,5 minuty, stačí stisknout 3x tlačítko start. Stejný postup funguje pro přidání 30 sekund času i pokud právě trouba pracuje libovolně nastaveným způsobem ohřevu, co ale neplatí u automatických programů a více stupňového vaření.
Mikovlnka Electrolux EMC2895OS včetně přísluenství pro pečení chleba
Výkon mikrovlnného ohřevu lze nastavit v pěti stupních od 10 do 100% a stejně jako dalí způsoby příprav pokrmů, nastavit čas přípravy do 95 minut, co je naprosto dostačující.
Při grilování máme monost nastavení času přípravy. Pro grilování meních potravin je výhodné pouít grilovací rot, který přiblíí potravinu ke zdroji tepla.
Horkovzduný ohřev umoňuje irokou kálu příprav pokrmů jako v horkovzduné troubě. Od pečení mas, přípravy příloh a po pečení moučníků. Stejně jako u jiných horkovzduných přístrojů je vhodné i zde sníit teplotu přípravy pokrmů zhruba o 20°C. Nastavit můeme teplotu pečení od 140 do 230°C, co je trochu koda, protoe při monosti nastavení niích teplot by se přístroj dal vyuít i pro suení a udrování teploty potravin. Naopak za uitečné rozíření moností povauji funkci předehřevu na stanovenou teplotu. Po jejím dosaení přístroj upozorní na připravenost ke vloení pečených potravin.
Nastavení kombinací vech tří způsobů pečení vypadá na první pohled trochu nepřehledně, protoe je signalizováno na displeji jako C1 a C4, ale současně s touto indikací se rozsvěcují symboly, které představují jednotlivé druhy ohřevu, co poskytuje přehled o právě nastavené funkci.
Velmi uitečné jsou přednastavené automatické programy, které zvolíme přímo otočným ovladačem. Poté zadáme hmotnost pokrmu a stiskem tlačítka start přípravu spustíme. Význam jejich označení A1 a A10 musíme rozklíčovat podle návodu. Poskytuje monost přípravy vech nejčastějích pokrmů (brambory, maso, zelenina, ryby, těstoviny, polévka, koláč, pizza, kuře a ohřev s nastavením hmotnosti potravin).
Abychom si mohli uít čerstvého pokrmu ihned při příchodu domů nebo ráno kdy vstaneme, lze vyuít přednastavení času začátku přípravy. To předpokládá nastavení správného času hodin přístroje. Po kompletním navolení přípravy pokrmu pak postačí místo tlačítka start stisknout odloený start a nastavit čas sputění. Problém ale nastane, pokud dojde k přeruení dodávky energie, protoe trouba si čas po výpadku nepamatuje a je tedy nutné jej nastavit znovu.
Pečení nejen chleba
Pro pouití trouby jako pekárny chleba je nutné vyjmout skleněný talíř, kruh s kolečky a středový poháněcí trn. Do pečící nádoby nesmíme zapomenout vloit míchací lopatku a pak ji je ve připraveno na vloení surovin pro výrobu chleba. Doporučuji dodret pořadí vkládání surovin. Důleité je zejména to, aby se drodí vkládalo co nejdál od vody a soli. Sůl v koncentrované podobě by ve drodí zabila kvasinky a voda by naopak způsobila předčasné kvaení v případě odloeného startu. Pro správnou funkci kvasnic je vhodné pouívat vlanou vodu, protoe studená zpomaluje jejich růst a příli teplá kvasinky zničí.
Hotový domácí kmínový chléb chutnal perfektně
K dispozici je 6 programů pro různé druhy chleba, z toho jeden pro výrobu těsta na rohlíky nebo pizzu.
Testy
Rychlý ohřev, který budeme zřejmě vyuívat velmi často, ohřeje 0,5 litrů vody za 30 sekund z 16°C na 25°C. Stejný test s 0,2 litry vody ji ohřeje ze 16 na 33°C.
U pečení chleba nás bude zajímat spotřeba proudu, abychom mohli odhadnout, zda se domácí chléb vyplatí. Proto jsem vyzkouel na programu B1 pro bílý chléb upéct 1 kg pecen se zhnědnutím na nejvyí stupeň 3. Přístroj ukázal spotřebu 1,02 kWh, co je při ceně 4 Kč/kWh asi 4,10 Kč.
Z automatických programů budeme často pouívat A2 na kterém jsem uvařil 652 g brambor. Ze tří monosti nastavení pro různé váhy brambor jsem vyuil tu nejvyí pro zhruba 690 g. V návodu není uvedeno doporučené rozpětí hmotnosti, ale přibliné hmotnosti k jednotlivým nastavením (230 g, 460 g, 690 g). Předpokládám, e se jedná o střední hodnoty. Brambory nebyly tvrdé ani rozvařené.
Rozmrazování jsem zkusil na víc ne půl kile masa. Nastavení D1 umoňuje nastavit hmotnost pokrmu, který rozmrazuje. S hmotností 540 g si poradí za 11,5 minuty velmi dobře. Povrch masa je jen mírně teplý a vnitřek dobře povolený.
Příklady pouití mikrovlnné trouby a spotřeby energie
potravina
chléb 1 kg
brambory 652 g
vepřové maso zmrazené 538g
způsob ohřevu
program B1, zhnědnutí 3
program A2, stupeň 3
rozmrazování D1, 540 g
spotřeba
1,02 kWh
0,24 kWh
0,09 kWh
Hodnocení
Po zhruba měsíčním pouívání jsem byl s mikrovlnnou troubou spokojen. Zejména monost přípravy vlastního slaného i sladkého pečiva jsem dost vyuíval. Přístroj při automatických programech vdy splnil úkol dobře. Drobnou výhradu mám k zapomínání času při výpadku energie. Na ovládání s číselným označením jsem si rychle zvykl, ale připoutím, e můe zpočátku působit trochu nekomfortně. Díky velmi dobrým výsledkům a iroké funkčnosti vám mohu přístroj doporučit.
Technické údaje Electrolux EMC 28950 S
příkon mikrovlnka; gril; horkovzduch:
900 W; 1 100 W; 1 400 + 1 100 W
objem; průměr talíře:
28 litrů; 315 mm
rozměry vnitřní (vh):
332 x 230 x 340 mm
rozměry vnějí (vh); hmotnost:
530 x 320 x 467 mm; 22,5 kg
počet programů pekárny / stupňů zhnědnutí:
6 programů / 3 stupně
hmotnost chleba:
800 g; 1000 g; 1200 g
doporučená maloobchodní cena:
8.990 Kč
Pro časopis Inspirace EURONICS č.2 / 2011 Milo Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz