Mikrovlnná trouba
Přístroj, který se v posledních letech trvale zabydlel v naich kuchyních. Přináí rychlost vaření, úspory energií a pohodlí. Je jedním z nejoblíbenějích pomocníků v naich domácnostech.
U jste se zkusili zamyslet proč?
Náhodný vynález a jeho osud
Kdy zde prohlásím, e mikrovlnná trouba je vynález starý ji 60 let, bude o tom řada z vás pochybovat, ale věřte, e je to tak. Oč vak byla její cesta do naich domácností sloitějí, o to rychleji se jí podařilo nalézt v krátkém čase velké mnoství příznivců.
Cestu k objevu mikrovlnné trouby otevřel vývoj moderního magnetronu, který byl vyvinut v roce 1940 týmem britských vědců jako zdroj mikrovlnné energie vojenských radarů, pouívaných dodnes pro lokalizaci letadel ve vzduném prostoru. Díky němu si mohl těsně po 2. světové válce Percy Daron Spencer při svých výzkumech radiolokátorů vimnout, e se tabulka čokolády rozpustí, pokud ji vystaví mikrovlnnému záření. Kdy si tento jev vyzkouel i s dalími pokrmy, byl princip mikrovlnné trouby na světě. Jetě roku 1946 byla mikrovlnná trouba patentována a o rok později se začala vyrábět.
První mikrovlnná trouba se vak ani zdaleka nepodobala těm, které máme dnes v kuchyni. Velikostí připomínala spíe chladničku a váila 340 kg. Navíc bylo nutné magnetron chladit vodou, co si vyádalo napojení na vodovod. Proto si mikrovlnnou troubu tehdy kupilo jen několik restaurací ...
Novou příleitost dostala mikrovlnná trouba a po zdokonalení magnetronu, který je nyní chlazený vzduchem.
Také díky tomu se podařilo zmenit její rozměry a v osmdesátých létech zdomácněla nejprve v amerických kuchyních a posléze i v západní Evropě. K nám se dostaly první kusy těsně před pádem starého reimu, kdy se prodávaly předevím na burzách. Teprve po revoluci se mikrovlnné trouby rozířily i u nás.
Uitečný pomocník
V dnení době, kdy nám zbývá stále méně volného času a kadá volná chvilka strávená odpočinkem či jinými příjemnými činnostmi je více ne vzácná, se stává mikrovlnná trouba přístrojem, bez kterého si přípravu jídel ji nedokáeme představit.
Mikrovlnná trouba nám toti etří nejen čas při vlastním vaření, ale tím, e vaření zjednoduuje, etří také mnoství pouitého nádobí a dalí čas, který bychom strávili jeho mytím. Pokud budeme zvaovat spotřebu elektrické energie, jsou úspory mikrovlnné trouby značné.
Kladné body získává mikrovlnná trouba v oblasti zdravé výivy. Příprava jídel a zejména vaření zeleniny se zde vyznačuje minimální ztrátou vitamínů, minerálních látek a bílkovin. I spotřeba tuků je při tomto způsobu přípravy pokrmů nií.
Osobně si cením také komfortu, který mikrovlnná trouba poskytuje. Sama ohlídá nastavený čas, vyuití přednastavených programů umoňuje pohodlné nastavení a díky rovnoměrnému ohřevu není nutné pokrmy často míchat. Stačí jen vloit jídlo, zapnout a můete se věnovat jiné činnosti, ne mikrovlnná trouba oznámí, e je hotovo.
Co je uvnitř ?
Jednou z nejdůleitějích částí mikrovlnné trouby je moná překvapivě také skříň, která se skládá z vnějího a vnitřního plátě, jeho prostor je vyuíván pro ohřev potravin. Mezi těmito pláti se nachází magnetron, který vyrábí mikrovlnné elektromagnetické záření, vysokonapěový transformátor pro napájení magnetronu a elektromechanické nebo elektronické spínače pro nastavení času a intenzity ohřevu.
Ohřev bez tepla - jak to funguje
Srdcem mikrovlnné trouby je magnetron, který vyrábí takzvané mikrovlnné elektromagnetické záření o frekvenci 2,45 Ghz. Kdy spočítáme vlnovou délku vyjde asi 12,24 cm, co je důleitý údaj vyuívaný při konstrukci těchto zařízení. Odvozuje se z něj například rozměr vnitřního prostoru mikrovlnné trouby.
Je obecně známé, e látka je tím, teplejí čím rychleji se pohybují její molekuly. Sousední molekuly různých látek do sebe naráejí a tak nutí k pohybu dalí molekuly a tak se teplo přenáí - látky se ohřívají.
Mikrovlnná energie rozkmitává v pokrmech molekuly vody, tuků a cukrů, které tvoří hlavní sloky naí potravy a tím ji zahřívá. Rychlost mikrovlnného ohřevu tedy závisí na sloení pokrmů. Mikrovlny pronikají do hloubky potravin, proto je tento způsob ohřevu velmi rychlý.
Protoe elektromagnetická energie neprochází kovy, ale odráí se od nich, je mikrovlnná energie bezpečně uzavřená v ohřívacím prostoru. Určitě vás právě napadlo, jak je to s dvířky, kdy jimi vidíme dovnitř. Kovová fólie v okénku dvířek má tak malé otvory, e se od ní mikrovlnné záření také spolehlivě odrazí.
Pro svoji činnost potřebuje magnetron elektrickou energii o vysokém napětí a příkonu okolo 1000W. To zajiuje v klasických mikrovlnných troubách vysokonapěový transformátor, který je poměrně velký a tvoří značnou část váhy přístroje. Protoe pro činnost magnetronu je nutný stejnosměrný proud, je do obvodu zařazena také vysokonapěová dioda a kondenzátor. Mikrovlnná energie, kterou vyrobil magnetron putuje vlnovodem do vnitřního prostoru s potravinami.
Nastavení výkonu, které volíme zpravidla v procentech je prováděno tak, e je v pravidelných časových intervalech zapínána a vypínána činnost magnetronu. Poměr času vypnutí a zapnutí je vdy volen tak, aby odpovídal nastavenému výkonu v procentech.
Pro dobrou činnost magnetronu je zajistit jeho účinné chlazení. Proto je v blízkosti magnetronu montován ventilátor, který odvádí teplo mimo skříň mikrovlnné trouby.
Pro magazín Inspirace EURONICS jaro 2006Milo Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz
foto: Electrolux, Whirlpool
Články s podobnou tématikou:
|