Tyčový mixér se širokým vybavením a silným motorem, tak by se dal charakterizovat mixér ETA Cabero 6016. Měl by být dobrým domácím pomocníkem, který bude rychle po ruce. Proto vyzkouším co umí a pokusím se najít jeho slabiny.
Tyčový mixér ETA Cabero 6016 s příslušenstvím
První pohled
V poměrně malé krabici se skrývá 13 umně naskládaných částí mixéru Cabero. Kromě motorové jednotky a kovového mixovacího nástavce také šlehací metly a k nim odměrná nádoba s objemem 0,8 litrů určená pro šlehání a mixování kovovým nástavcem. Dalším příslušenstvím je strouhací nástavec se třemi výměnnými struhadly a srpovým nožem, který pracuje ve stejné, nízké multifunkční nádobě o objemu 1,25 l. Vysoká nádoba, také o objemu 1,25 l, je vybavena dalším srpovým nožem.
Ovládání
Připojení příslušenství provedeme jen zaklapnutím motorové jednotky a jeho odpojení je možné po odblokování tlačítky v její spodní části. Srpové nože nejprve nasadíme na vodící trn ve dně příslušné nádoby. Struhadla je nutné do unašeče zatlačit trochu větší silou, což je nutné, aby dobře držela.
Po zapojení do sítě svítí modře zapínací tlačítko a modrý LED displej indikující nastavení rychlosti, které pohodlně provedeme i za běhu přístroje prstencem na horním okraji přístroje.
Zkušenosti
Strouhací nástavec jsem vyzkoušel na plátkování okurky, strouhání mrkve a brambory na bramborák. Struhadla jsou ostrá, proto strouhání nedělá problém a není nutné potravinu do struhadel příliš tlačit.
Zbytky po strouhání jsou poměrně velké
Problém zde ale vidím v příliš velké mezeře mezi struhadlem a vedením potraviny ve víku, díky které jsou nenastrouhané konce potravin tlusté až 3 mm, což je poměrně dost. Tyto zbytky zůstávají v prostoru nad struhadlem.
Nůž v nízké nádobě jsem využil k sekání cibule. To proběhlo rychle a podle očekávání. Pokud nesekáme na jemno, je vhodné spustit mixér vždy jen na sekundu několikrát po sobě. Nasekání na větší kusy zpravidla nedává stejnoměrné kostečky, ale pokud cibuli (papriku, rajče…) dáváme do základu pokrmu, nejsou stejně velké kusy podmínkou.
Šlehací nástavec jsem zkoušel na šlehačce, funguje bezvadně i díky tvaru odměrné nádoby. Průměr jejího dna pojme s malou rezervou metly, takže šlehání a míchání je velmi účinné. Tato sestava je doporučena i pro šlehání majonéz. Ve stejné nádobě lze pracovat i s mixovacím nástavcem a také potraviny uchovávat. Na spodní části má navlečenou plochou gumu, která slouží jako ochrana proti podkluzování, ale lze ji využít i jako vzduchotěsné víčko nádoby.
Strouhací nástavec umí krájet, strouhat i rozmělnit brambory pro těsto na bramboráky
Mixovací nástavec je ideální pro mixování horkých potravin mimo pracovní nádoby, pro výrobu pyré, majonéz, řídkých těst, omáček a podobných pokrmů.
Vysoký nástavec se srpovým nožem dokáže stejně jako nízký posekat tužší potraviny. Jeho nádoba je vybavena žebry, které zabraňují klouzání potravin po stěnách, proto bych jej využíval i pro výrobu koktejlů. Z ne příliš jasných důvodů výrobce zakazuje používat nástavce se srpovými noži pro výrobu jakýchkoli těst, tedy včetně řídkých.
Hodnocení
Tyčový mixér s hromadou příslušenství, který i díky silnému 800 W motoru zastane mnoho práce. I přes drobné nedokonalosti může přístroj být užitečným kuchyňským pomocníkem. Výrobci bych doporučil vybavit sadu ještě držákem pro sestavu s tyčovým nástavcem, protože bude nejčastěji využívána a měla by tedy být vždy po ruce.