Na testy domácích pekáren se vdy těím, i kdy při nich vdycky přiberu, protoe se neudrím a cpu do sebe ten voňavý čerstvý chleba a moučníky. Tentokrát jsem k testování dostal pekárnu Electrolux EBM 8000, která je zajímavá dvěma nádobami pro pečení. Vyzkouím důkladně obě, uvidíme co umí.
První dojmy
Pekárna je zabalena v poměrně velké krabici, kde je dobře ochráněna před pokozením prakticky jakoukoli dopravou, take věřím, e přeije i Českou potu nebo PPL, kde často balíky létají vzduchem. Zabalen je zvlá přístroj a jeho víko, které je třeba nasadit do pantů. Větí nádoba s pro 1 kg chléb i mení kulatá nádoba pro 270 g pečivo jsou uvnitř ochráněny nepřilnavou vrstvou, take pečivo by mělo jít dobře vyklopit. Ke kadé z nádob je přibalen míchací lopatku a společné přísluenství obsahuje oboustrannou odměrku (líce + lička), hák pro vytahování míchací lopatky z pečiva a odměrku se stupnicí v ml (do 300 ml) a álcích. Přibalen je pochopitelně i návod k pouití, záruční podmínky, 45 stánková mnohojazyčná broura se třemi recepty pro mení nádobu v patnácti jazycích a arch přelepek na ovládací panel ve dvanácti jazycích. Zřejmě je připraven pro případ, e by někdo neporozuměl originálnímu panelu v angličtině. Kadá z těchto písemností obsahuje i českou verzi. V návodu je vdy část v několika jazycích po sobě, co zhoruje jeho přehlednost. Také bych v návodu přivítal obírnějí popis určení jednotlivých programů a víc doporučených receptů. Podle záručních podmínek je dokladem pro případnou reklamaci prodejní doklad, proto jej pečlivě uschovejte.
Před pouitím je třeba obě nádoby i míchací lopatky umýt a lopatky nasadit na hřídele uvnitř nádob.
Zaměnit nejdou, protoe kadá má jiný průměr hřídele. Lopatka pro velkou nádobu má kloub, který ji sklopí při pohybu v protisměru. Po zamíchání a před posledním vykynutím těsta, se lopatka sklopí, aby byla méně zabořena do chleba a lépe se vytahovala. Zaznamenal jsem také její pohyb na konci cyklu, zřejmě k uvolnění chleba po pečení.
Míchací lopatka v poloze pro míchání
při obrácení směru otáčení se poloí a postrčí chléb směrem nahoru
Pekařem snadno a rychle
K ovládání pekárny slouí est tlačítek, kterými zvolíte jeden ze 16 programů, nastavíte velikost i poadované zhnědnutí pečiva a odloíte čas konce pečení. To funguje tak, e program na displeji zobrazí čas do konce pečení a poté lze tlačítky tento čas prodlouit na potřebnou dobu, která se odpočítává.. Program stojí do doby ne se čas na displeji rovná délce pečení. Na displeji se pomocí symbolů zobrazí kadá zvolená funkce.
Zakoupil jsem tři směsi pro výrobu chleba, bezlepkového chleba a mazance.
Chléb a mazanec jsem pekl programem 1 a bezlepkový chléb programem 9. Vechny výrobky byly dobře propečené, nenael jsem v nich známky patného promíchání ani vykynutí. Chléb i mazanec vydrely tři dny (pak jsem je dojedl). Bezlepkový chléb je chutnějí první den.
Vyzkouel jsem také recepty doporučené na internetu (najdete v závěru článku) a opravdu jsem si pochutnal. Jen 2x se stalo, e chleba měl na sobě v rozích malou skvrnu nerozmíchané mouky. Přičítám to malému mnoství pouitých tekutin, díky kterým bylo těsto příli husté na to aby dokázalo při hnětení dosáhnout a do rohu nádoby. Při hnětení těsta se ozve zvukový signál, po kterém můete do nádoby nasypat semínka, oříky a dalí ingredience. V mení nádobě jsem zkouel pikotový moučník rýový pudink podle návodu a dalí 4 recepty. S výsledkem jsem byl spokojen jen pudink se patně vyklápěl, musel jsem jej nabrat na stěrku a na programu 16 jsou výsledky o trochu tmaví ne bych si představoval.
Vyplatí se to?
Mít dobrý chleba po ránu je lákavá mylenka, ale řadu lidí napadne zda takový chléb nestojí výrazně více ne v obchodě. Proto jsem sehnal elektroměr a začal měřit a počítat:
Propočítal jsem obyčejný kmínový chleba:
mouka itná chlebová 20Kč/kg spotřeba 15 dkg 3 Kč
mouka peničná chlebová 16/kč/kg spotřeba 15 dkg 2,4 Kč
mouka hladká 12 Kč/kg spotřeba 25 dkg 3,6 Kč
drodí 5 Kč/balíček spotřeba asi 1 balíčku 2,50 Kč
koření odhad 1 Kč
energie zhruba 5 Kč/kWh spotřeba 0,4 kWh - 2 Kč
celkem za obyčejný chleba 14,50 Kč/kg - cena kmínového chleba v obchodě 19 Kč/kg
Kupodivu z toho vychází, e se pečení chleba doma dokonce vyplatí. Ceny se pochopitelně mohou liit podle toho kde nakoupíte, ale výsledná cena se podstatně nezmění. Chléb podle jiných receptů bude draí, ale to v obchodě také.
Chléb z pekárny Electrolux EBM 8000
Spotřeba energie se v závislosti na zvoleném programu příli nelií. Naměřil jsem odběry od 0,36 kWh na programu 14 po 0,49 kWh na programu 1 včetně hodinového udrování teploty. Bez udrování teploty odebere nejvyuívanějí program 1 0,4 kWh energie.
Údrba
Po kadém pečení je nutné odstranit zbytky pečiva zejména z míchací lopatky, kterou je nutné sejmout z hřídelky. Osvědčilo se mi nechat předtím v nádobě naputěnou vodu, která zbytky pečiva uvolní a pak jde lopatka sejmout lehce. Vnitřek nádob stačí opláchnout vodou nebo omýt měkkou houbičkou. Ostatní části přístroje jak venkovní tak i vnitřní lze čistit vlhkým hadříkem s neabrazivním prostředkem na nádobí.
Hodnocení
Pokud máte rádi čerstvý domácí chléb a rádi si připravíte vlastní podle své chuti, budete spokojeni.
Pekárna funguje spolehlivě, ovládání je jednoduché a rozíření o dalí kulatou nádobu (i kdy malou) uitečné. Za nejslabí místo povauji návod k obsluze, který je málo přehledný a bylo by vhodné jeho rozíření. Jak jsem spočítal, péct chleby doma je nejen příjemné, ale také se to vyplatí.
Technické parametry
kapacita (celková hmotnost ingrediencí)
500 g, 750 g, 1 kg
kapacita malé nádoby
270 g
počet programů
16
počet stupňů zhnědnutí
3
příkon
680 W
časování
a 12 hodin
rozměry (vh)
385 x 308 x 272 mm
hmotnost
8,7 kg
doporučená maloobchodní cena
3.499 Kč
Recepty:
Převzato z: http://domacipekarny.dama.cz - nejsou určeny přímo pro testovanou pekárnu, ale mohou poslouit jako ověřená inspirace. Já jsem si na těchto výrobcích pochutnal.
Chléb jogurtový
150 ml bílého jogurtu
1 líce oleje
200 ml vody
2 ličky cukru
2,5 ličky soli
300 g polohrubé mouky
100 g peničné chlebové mouky
100 g itné chlebové mouky
1 lička sueného nebo 1/4 čerstvého drodí
po zvukovém signálu přidáme po ličce: sezam, lněné, kmín, dýně, tykev
Moučník v malé nádobě pekárny Electrolux EBM 8000
Chléb kladenský
250 ml vlané vody
1,5 ličky soli
2 ličky drceného kmínu
1 lička cukru
2 líce oleje
200 g hladké mouky
200 g peničné celozrnné mouky
20 g solamylu = 1 líce
1 lička sueného nebo 1/4 čerstvého drodí
Nastavení pekárny: Program Základní / stupeň propečení kůrky Střední / velikost Střední
Boský perník od zindule
2 hrnky mléka
1 hrnek oleje - stačí 3/4 hrnku
1 vejce
2 líce tmavého kakaa
1 skořicový cukr
1 hrnek cukru
3 hrnky hladké mouky
1 práek do perníku
1 práek do pečiva
1 čokoládový pudink v práku
1 líce marmelády
3 líce rumu
1 hrnek = 250 ml
Program Dort / Moučník (pečení s prákem do pečiva - těsto nekyne!) pokud nemáme, zvolíme program Rychlý, necháme cca 15 minut umíchat. Pekárnu přeruíme přidrením tlačítka Start/Stop, vytáhneme hnětací metly a nastavíme program Pečení. Po ukončení píchneme pejli, pokud je na ní nalepené těsto, program Pečení zapneme znovu a u hlídáme.
Formu vytáhneme z pekárny a necháme vychladnout, a pak vyklopíme.
Margotková buchta
1/4 l mléka
350 g polohrubé mouky
300 g cukru
2 vejce
10 lic oleje
2 líce rumu
1 a 1/2 práku do pečiva
pokud máme, můem najemno nastrouhat 2 jablka nebo kousek cukety, ale povede se i bez toho.
1 nastrouhaná margotka
Nechala jsem to cca 10 minut v pekárně jenom zamíchat. Pak jsem program vypla a pustila jen samostatné pečení. Po hodině byla jetě syrová, tak jsem přidala 20 minut a zkouela pejlí.
Program na prákové těsto co má moje pekárna je zbytečně dlouhý, těsto moc odpočívá, co si myslím, e těstu s prdopeč nesvědčí. Je to dobrota.
Výborné mazance od ben3
250 ml mléka
1 loutek
125 g rozputěného másla
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
50 g cukru
2 vanilkové cukry
trochu soli
citrónová kůra
větí 1/2 čerstvého nebo 2,5 ličky sueného drodí
po zvukovém signálu přidáme mandle a rozinky
Vykynuté těsto propracujeme nejlépe na silikonovém vále, těsto se nelepí a nemusí se podsypávat, rozdělíme na 2 díly, vytvarujeme bochánky. Dáme na plech s teflonovou nebo silikonovou podlokou, případně pečícím papírem a necháme kynout minimálně 45 minut.
Pak pomalujeme loutkem smíchaným s mlékem nebo rumem a pečeme prvních 10 minut při 180°C a dalích 40 minut při 150°C.
Hotové mazance ihned přendáme z plechu na mříku. Těsto lze pouít i na vánočku.
Ve zkrácené verzi vylo v magazínu Inspirace EURONICS č.2 / 2010 Milo Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz