|
Velcí pomocníci malých rozměrů
Drobné spotřebiče jsou občas neprávem povaovány za jednoduchá zařízení. Ale ani zde nemusí být výběr správného typu jednoduchý a proto bude uitečné, kdy nyní věnujeme trochu více pozornosti. Rozmanitost druhů a typů je v této oblasti obrovská a proto se zaměřím předevím na spotřebiče pro přípravu pokrmů.
Fritézy a tajemství hranolek
Často se v prodejnách dozvíte, e velikost fritézy si máte zvolit podle počtu členů domácnosti, co je pochopitelně pravda, i kdy ne úplná. Krásně křupavé hranolky jsou výsledkem rychlého ohřevu v olejové lázni při teplotě okolo 180°C. Této teploty dosáhne jistě kadá fritéza, ale ne kadá ji dokáe udret na přijatelné hodnotě i po vloení předepsané maximální dávky zmrazených polotovarů hranolek nebo jiných potravin. Důleitý je tedy vysoký poměr příkonu a mnoství oleje, který bude rychle dorovnávat pokles teploty. Druhou moností je velká olejová náplň. Čím větí je mnoství oleje do kterého potraviny ponoříme, tím méně poklesne jeho teplota při stejném mnoství vloených potravin. To je důvod proč v restauracích, kde pouívají fritézy s velikým objemem oleje do kterého ponořují i jedinou porci hranolek, jsou vdy hranolky křupavé. Proto bych fritézu doporučil volit raději s vyím příkonem a s větím objemem oleje. Jestlie připravujete hranolky ze syrových brambor, propláchněte nakrájené hranolky krátce vodou a dobře vysute čistou utěrkou. Budou křupavějí.
U fritéz je také důleitá bezpečnost, protoe pracujeme s olejem a 200 °C horkým. Venkovní plá je často tepelně izolován, případně jsou izolována místa určena pro manipulaci. Zvlátě v rodinách s malými dětmi by tepelně izolovaný venkovní plá měl být hlavním kritériem při výběru a to i přesto, e budete při fritování na dohled.
Také do oboru fritéz proniká elektronika, která zde nachází uplatnění jen v elektronických minutkách. Můe vás napadnout, e elektronika by mohla fritézu i vypnout, ale při ponechání hranolek v chladnoucím oleji by se nejprve připálili a poté by natáhly olej. Při ponechání nad olejem by naopak změkly a ztratily křupavost.
Manipulace s olejem bývá často sloitá a nepříjemná. Olej je třeba nechat zchladnout na přijatelnou teplotu, profiltrovat a přelít do nádob na jeho uchovávání. Řada fritéz má filtraci řeenou tak, e do koe na potraviny vloíte filtrační papír a přes něj filtrujete olejovou náplň. Existuje i pohodlnějí řeení, kterým jsou vybaveny některé přístroje. Jde o systém, který po vypnutí a částečném zchladnutí oleje automaticky otevře otvor ve dně fritézy, vybavený filtrem, olej přefiltruje a vypustí do zásobní nádoby. V ní olej uskladníte v chladničce.
Zvlátním typem je rotofritéza, která se snaí zajistit úsporu oleje nakloněním dna a otočným koem, díky kterému je část potravin vdy namočena v oleji. Malé mnoství oleje vak ohřívá relativně vysokým výkonem.
Velmi nesnadné můe být čistění fritézy, pokud si nevyberete typ, který se dá kompletně rozloit a kromě elektrické části umývat v myčce nádobí. Pokud je ve víku uhlíkový filtr, zpravidla také nelze mýt v myčce bez jeho vyjmutí.
Některé fritézy jsou konstruovány jako multifunkční, take se v nich dá také vařit, dusit nebo zapékat. Fritovací nádobu mají nií a ploí, aby se daly pokrmy v ní pohodlněji míchat. Rozdíl je i v nastavení teplot, které u těchto typů začíná na méně ne 100°C.
Poslední novinkou je přístroj, který pro fritování nepouívá olejovou lázeň, ale intenzivní proud horkého vzduchu. Ten vyuívá jak k přímému ohřevu jídla, tak k ohřevu vnitřní pánve, ve které jsou potraviny automaticky míchány. Pro hranolky z kilogramu brambor mu stačí jedna odměrka oleje, mraené hranolky připraví zcela bez přidání oleje a umí uvařit i hustí omáčky, či sladká jídla bez oleje. Více si o něm můete přečíst v testu.
Pečící pánev není remoska
Zvlátě pro malé domácnosti, chaty a chalupy je výhodným řeením pečící pánev, která umoňuje smait, dusit, vařit i zapékat. Protoe teplo je vyráběno tělesem ve dně pánve, nahrazuje současně sporák i varnou nádobu a etří prostor, který by zabíral vařič nebo varná deska. Má zpravidla nepřilnavý povrch a je vybavena podstavcem, který umoňuje postavení na stůl nebo kuchyňskou linku.
Na pohled velmi podobná je remoska, která vznikla v bývalé ČSSR a dnes ji vyváíme do řady zemí světa. Zásadním rozdílem je ale umístění topného tělesa nahoře. Funguje tedy spíe jako miniaturní trouba a hodí se také pro malé domácnosti jako její náhrada.
Jakýmsi průnikem obou předchozích přístrojů je bravoska skládající se ze dvou na sebe přiklopených pečících nádob a stojánku. Na jedné z nich je topné těleso umístěné po obvodu. Záleí tedy na tom zda přístroj postavíme do stojánku částí s topným tělesem nahoru nebo dolů. Vyuít lze pro pečení, vaření, zapékání, duení i smaení.
Sendvič a toast, to je rychlá snídaně
Právě ráno často spěcháme, ale přesto je nutné dát tělo energii snídaní. Nápoje rychle připraví kávovar, případně varná konvice a sendvič lze nachystat ji večer a ráno jej mít během několika minut čerstvě připravený. | Toaster Philips HD2526 | Proto je sendvičovač hojně rozířený. Zakoupit ho můete s topnými deskami ve tvaru čtvercového toastového chleba, nebo s deskami, které z něj udělají dva trojúhelníky. Nejvýhodnějí variantou jsou přístroje s výměnnými deskami, které můete vyuívat jako sendvičovače, kontaktní grily nebo vaflovače. V kadém případě je nutné, aby nepřilnavý povrch desek byl velmi kvalitní a odolával otěru, co můeme spíe očekávat u výrobků známých značek. Je pochopitelně moné také zakoupit samostatný vaflovač nebo kontaktní gril.
S toastovým ale i běným chlebem pracuje toaster, který pomocí sálavého tepla topných spirál vyrábí toasty neboli topinky. Vyrábí se ve krátké variantě se dvěma těrbinami vedle sebe nebo v dlouhé s jednou těrbinou, do které se vejde celý krajíc běného chleba. Obvykle jsou vybaveny automatickým vyhazováním toastu a nastavením stupně propečení. Při výběru doporučuji vybrat přístroj s rozpékacím nástavcem, který lze vyuít pro ohřev starího pečiva před konzumací. Pokud jste zvyklí skladovat pečivo v mrazničce, je uitečnou funkcí také rozmrazování.
Grilování pro dům i zahradu
Kromě kontaktních grilů s dvěma deskami o kterých jsem psal před chvílí, existují i tzv. barbecue grily, | Gril Fagor TE 290 s nepřilnavým povrchem | které se nejvíce podobají grilům na dřevěné uhlí. Vyuívají sálavého tepla z topného tělesa pod rotem, případně je topné těleso vestavěno do děrované nepřilnavé grilovací desky. Pro venkovní pouití bývají vybaveny stojanem, který lze zpravidla demontovat a vyuít krátkých noek pro postavení na stůl. Důleité je, aby byl gril vybaven miskou na vodu pod topným tělesem, která zabezpečí zachycení odkapávajícího tuku a zamezí jeho přepalování.
Raclette grily poznáte podle několika malých pánviček zasunutých pod topnou deskou přístroje. V nich si kadý strávník připraví sýrovou specialitu podle vlastní chuti. Tento gril je někdy doplněn kamenem pro přípravu pierrade, co jsou plátky masa ryb, mořských plody ale i ovoce a zeleniny připravované na horkém kameni.
Oběd v páře
Nesporným trendem dnení doby je zdravý ivotní styl a k tomu patří i zdravé vaření. Podle odborníků je nezdravějím způsobem vaření příprava pokrmů v páře. Argumentem | Parní hrnac Tefal Vitacuisine, který jsem nedávno testoval | je zachování vitamínů a důleitých minerálu ve větí míře ne při vaření ve vodě. Nedávno jsem pro vás otestoval parní hrnec Tefal Vita Cuisine a musím potvrdit, e zejména zelenina, brambory a ryby připravené v páře chutnají výtečně. Přístroj se skládá zpravidla z několika průhledných komor pro potraviny, které se nasazují na tělo přístroje. To obsahuje elektrické části s vyvíječem páry a ovládacími prvky. Zde nastavíte čas přípravy a dalí funkce jako udrování teploty pokrmu po ukončení vaření, zrychlení začátku vyvíjení páry, napařování či ohřívání. Důleitý je dobře viditelný ukazatel hladiny v zásobníku vody a monost jejího doplnění zvnějku, aby nebylo nutné přístroj vypínat. Výhodou je vybavení přísluenstvím pro vaření rýe. Při koupi si také vyzkouejte sloení přístroje pro jeho uloení. Zpravidla lze nádoby poskládat do sebe, take zabírají málo místa.
|
|
Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00 Zaloení stránek 20.7.2005 Staňte se fanouky, dovíte se o nových článcích v předstihu.
|