Vybavení pekárny ETA Duplica Vital 2147 90010 napovídá, e můeme očekávat více ne je běné.
Monost zpracovávat a 1,4 kg surovin jistě přivítají i větí rodiny. Já sám jsem zvědav na monost pečení ve dvojité nádobě a přípravu marmelád, stejně jako na funkci pro výrobu kvásku.
První pohled
Pekárna je balena ve velké krabici, ve které najdeme kromě přístroje a druhé dvojité nádoby i tři hnětací lopatky, odměrky, vícejazyčný návod na pouití, kuchařku a ETA receptář. Tři páry lopatek jsou stejně jako nádoby potaeny nepřilnavou vrstvou. Nejmení pár je určen pro dvojitou nádobu a dalí dva páry pro mení a větí náplň velké nádoby.
Ovládání dotykovým displejem je výhodné zejména pro snadnou údrbu a odolnost. K dispozici je 13 programů. 12 pevně nastavených, ale 1. program Vital umoňuje nastavit kroky přesně podle naich potřeb pomocí tlačítek na ovládacím panelu. Zvolit můeme velikost i zhnědnutí (barvy) chleba. Tyto funkce jsou v některých programech blokovány (viz tabulka).
čas přípravy pro velikost
nast.
spotřeba / hmotnost /
č.
program
1 kg
1,2 kg
1,4 kg
barvy
barva / recept
1
Vital
dle nastavení
5
dle nastavení kváskový 0,223 kWh
2
Klasik
02:50
02:55
03:00
3
0,321 kWh/1,2 kg /D/jogurtový
3
Celozrnný
03:30
03:32
03:40
3
0,351 kWh/1,4 kg/D/jogurtový celozrnný
4
Toastový
03:30
03:40
03:50
3
0,375 kWh/1,4kg/D/podmáslový
5
Rychlý
02:00
02:05
02:10
3
0,334 kWh/1,4 kg/D/cibulový
6
Sladký
02:42
02:45
02:50
3
0,296 kWh/1kg/D/oříkorozinkový
7
Dort
01:50
3
0,256 kWh/1 kg/D/dort korpus
8
Dem
01:20
0
0,186 kWh
9
Těsto
01:30
0
dle hustoty těsta 0,05-0,08 kWh/hod
10
Ultra rychlý
01:35
01:38
01:48
3
0,321 kWh/1,2 kg/D/oříkorozinkový
11
Pečení
10 min - 1 hod
3
0,171 kWh/hodinu včetně náběhu
12
Dezert
01:38
3
0,248 kWh/1 kg/ D/ pikotový
13
Kvaení
teplota 20-50°C
0
0,021kWh/ 50hod - 0,00042kWh/hod
udrování teploty po ukončení
0,058 kWh / hod
Zkuenosti
Pro úspěné vykynutí těst je důleité pořadí, ve kterém vkládáme suroviny do nádoby, a to zejména pokud chceme péct s odloením startu. Přitom je nutné zajistit, aby se po dobu čekání nesmísily kvasnice s tekutinou a současně by se kvasnice neměly dostat do styku se sypkou solí, která by je pokodila. Pak je nejrozumnějí vyuít pořadí tekutiny, sůl, cukr, mouka dalí ingredience a nakonec kvasnice. Protoe mám rád dobře vykynuté pečivo prohazuji (v případě e spoutím program ihned) kvasnice se solí. Podle mých zkueností to jetě urychlí kynutí. Vechny ingredience doporučuji pouívat s pokojovou teplotou. Příli chladné suroviny (tuky) se patně rozmíchávají a hůř kynou.
Pokud chcete přidat do těsta oříky, semínka nebo jiné pochutiny, vyčkejte na zvukové znamení v průběhu hnětení. V případě surovin s mastným nebo vlhkým povrchem doporučuji obalit je nejprve v mouce, aby neklouzaly po povrchu nepřilnavé nádoba a zapracovaly se do těsta. Například rozinky v rumu přidávané do sladkého chleba (mazanec), které je nutné přidat a po vykynutí, ale jsou kluzké a nezapracovaly by se do těsta při posledním hnětení. Oříky a semínka, která neovlivní kynutí, jsem úspěně zkusil přidat do mouky, co je vhodné při odloeném startu.
Pekárna ETA Duplica Vital včetně přísluenství
Trochu mne překvapil program pro výrobu demů. Oproti mému prvotnímu očekávání začíná ohřevem ingrediencí a suroviny začne míchat a po dosaení vyí teploty. Míchání při nízké teplotě je zbytečné, protoe se suroviny nemohou připalovat a k důkladnému promíchání dojede pravidelným mícháním v průběhu vaření. Dřívějí míchání by tedy bylo plýtvání energií. K testování jsem vyuil recept z přiloené kuchařky na citrusový dem, který dopadl skvěle (najdete níe).
Dokonce i jogurty, fermentace, kvásek i kváskový chléb
Pro zdravou výivu je velmi uitečný program kvaení, který umoní vlastnoruční výrobu kvásku nebo například jogurtů a nakličování semen. Nastavení teploty 20-50°C volíme podle procesu, který potřebujeme. Spotřeba v tomto reimu je minimální a náklad na den kvaení je asi 6 haléřů. Proč tedy nepřipravovat zdravé pokrmy doma?
Výroba kvásku není sloitá, ale vyaduje dodret postup z přiloeného ETA receptáře (viz recept na konci článku).
Specialitou pekárny ETA Duplica Vital je program Vital, který umoňuje individuální nastavení jeho jednotlivých kroků. Díky tomu si můete upéct například kváskový chléb, který vyaduje podstatně delí fázi kynutí, ne běné programy určené pro těsta s kvasnicemi. Tento program je perfektní i pro pečení bezlepkových výrobků, které díky jeho variabilitě můete připravit přesně podle svých poadavků. Pro bezlepkové směsi jsou vhodné také programy Rychlý a Ultra rychlý.
Na větinu programů navazuje automaticky funkce Keep Warm, tedy udrování teploty, která hodinu podrí pečivo teplé. V programu Vital lze regulovat i tuto funkci.
Čitění
Po kadém pečení je potřeba podívat se pod pečící nádobu, zda tam nespadla některá z pouitých surovin a případně tento prostor vyčistit. Zabráníme tím jejímu připečení a zápachu. Pečící nádoby je vhodné před mytím namočit, aby se uvolnily míchací lopatky, které po namočení snadno sundáme. Myjeme je teplou vodou bez pouití jakýchkoli abrazivních prostředků, tak aby nedolo k jejich pokrábání. Vnějí plá postačí otřít hadříkem namočeným v teplé vodě případně s přídavkem mycího prostředku podobného jaru.
Hodnocení
Musím ocenit velké mnoství programů a předevím program Vital, který poskytuje obrovskou variabilitu a tedy přizpůsobení pro jakoukoli přípravu pečiva.
Monost výroby dvou meních chlebů pomocí dvojité nádoby budete jistě často vyuívat hlavně u sladkého pečiva.
Uitečnou vlastností je i pokračování v programu po výpadku energie, pokud netrvá déle ne 10 minut, po kterých ji nemá často ani smysl pokračovat. To vyuijete i při manipulaci se spotřebiči v kuchyni, kdy je občas potřeba přepíchnout pekárnu do jiné zásuvky.
Také spotřeba energie při jednotlivých programech je více ne přijatelná a cena energie tedy nepřesáhne 3 Kč za jednu přípravu. Tento přístroj povauji za podstatný příspěvek ke zdravé výivě, protoe umoňuje vytvořit levně nejen pečivo bez záhadných a závadných Eček.
Na přístroji samotném jsem nenael ádnou vlastnost, která by se dala povaovat za chybu. Jedinou výtku mám ke kuchařce. Vzhledem k tomu, e je určena pro vechny pekárny ETA, lze ji odpustit, e čísluje programy o jeden méně ne je na pekárně. Víc mne ale iritovalo číselné označení mouky v receptech, které se u nás příli nepouívá. Při kadém receptu jsem musel zalistovat do tabulky o několik listů dál, abych rozklíčoval jakou mouku mám pouít.
Pekárnu povauji za velmi dobře provedený přístroj, který nabízí vyí variabilitu a více funkcí ne jiné pekárny a jsem přesvědčen, e je jednou z nejvestranějích a nejuitečnějích pekáren, které jsou momentálně na naem trhu.
Technické údaje:
ETA Duplica Vital 2147 90010
Max zpracovatelná hmotnost surovin:
1,6 kg
Nastavení hmotnosti chleba:
1 kg; 1,2 kg; 1,4 kg
Počet programů:
13
Počet stupňů zhnědnutí:
3 nebo 5
Příkon:
815 W
Odloení startu:
ano o 13 hod
Rozměry (vh); hmotnost:
32 x 37 x 26 cm; 7,5 kg
Dalí vlastnosti:
Dvě pečící nádoby, 3 páry lopatek
Doporučená cena:
4.989 Kč
Plusy
Dvě pečící nádoby velká a dvojitá
Tři páry lopatek pro různá těsta
Velké mnoství programů a variabilní program Vital
Mínusy
Nezvyklé pouití čísel mouky v návodu
Recepty:
Kvásek
Suroviny:
itná mouka a voda
Ve větí sklenici smícháme asi 10 dkg itné mouky s vlanou vodou tak, aby vzniklo těsto, které nebude tekuté. O malinko řidí ne těsto na české buchty. Sklenici uzavřeme potravinovou fólií do které uděláme dírky, aby kvásek mohl dýchat a vloíme do prázdné pečící nádoby. Zapneme program Kvaení s nastavenou teplotou 24-28°C. Mně se osvědčila teplota 24°C.
Asi po 8 hodinách zkontrolujeme, přidáme vrchovatou líci mouky a rozředíme do původní konzistence vlanou vodou. Pokud kvásek nabude, můeme jej asi 1/4 odebrat před přidáním mouky.
Kvásek by měl druhý den ji tvořit bubliny a začít nabývat. Třetí den by ji měl kynout a nabývat na objemu několikanásobně. Čtvrtý den můete upéct kváskový chléb, podobně jako staří pekaři. Protoe jsem pekl kváskový chléb mnohokrát, musím říct, e i kvásek se vyvíji a je tím lepí, čím je starí.
Pekárna ETA Duplica Vital včetně přísluenství
To ale předpokládá jej pravidelně dokrmovat a pouívat. Zkusil jsem také kvásek nasuit. Vyhnete se tak sloitějímu pěstování kvásku a nemusíte se o něj pravidelně starat. Pro krátkodobějí uloení kvásku ho můete uloit do chladničky, ale to maximálně na týden.
Kváskový chléb
Suroviny:
Asi 2/3 zavařovací sklenice dobře vykynutého kvásku
400 ml vlané vody
600 g mouky doporučuji smíchat itnou a peničnou hladkou mouku dávám asi 250 g itné, 150-200 g hladké peničné a 50 100 g polohrubé peničné
olej 1-5 lic podle chuti
sůl malou ličku
koření podle chuti a fantazie (kmín, oregano, majoránka, bylinky...)
případně dalí pochutiny
Do pečící nádoby vlote suroviny v pořadí, ve kterém jsou jmenované a nastavte program Vital:
hnětení 1 - 5 min
hnětení 2 - 5 min
kynutí 1 3:30 hod
hnětení 3 - 3 min
kynutí 2 3:00 hod
pečení 1 1:25 hod
pečení 2- 0
keep warm 0
Podle výsledků můete pro přítě program upravit. Kynutí 2 ovlivní prokynutí a velikost chleba, Kynutí 1 je moné mírně zkrátit. Spotřeba tohoto přes 8 hodin dlouhého programu je 0,223 kWh.
Napadlo mne zkusit odhadnout celkové náklady na jeden zdravý kváskový chléb:
mouka (15 Kč/kg) 600 g 9 Kč
olej (50 Kč/ 0,7 l) 20 ml 1,5 Kč
sůl, koření, semínka 5 Kč
energie 1,5 Kč
1 kg chleba z kvásku vyrobíte asi za 17 Kč, co povauji za perfektní cenu.
Marmeláda z citrusů
1 l - Citrusová áva, můe být i rozmixované plody bez kůry
500 - 800g cukr
1 balíček - Pektogel nebo elírovací přípravek
2-5 g - kyselina citronová
Suroviny vlote a spuste program Dem.
Pro časopis Inspirace EURONICS č.1 / 2013 Milo Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz