Pokud chceme zachovat co nelepí chu, vitamíny a nevyplavit minerální látky, je ideální vařit při nízkých teplotách. Hrnec Tefal Mijot Cook umí vařit při teplotě 90 nebo 120°C. Vyzkouím jak chutnají jídla vařená při nízkých teplotách a zkusím připravit také některá jídla z přiloené kuchařky.
Obsah balení
V papírové krabici s potiskem najdete kromě přístroje a jeho keramické nádoby také návod, který doporučuji před pouitím přístroje přečíst, i kuchařku se zajímavými recepty.
Nerezové tělo spotřebiče doplňuje zkosený ovládací panel se zeleně podsvíceným LCD displejem s velkými číslicemi. Prosklené víko je dobře těsněné se dvěma otvory pro unikající přetlak páry. Lze jej jednodue sejmout pro omytí po kadém vaření. Nenápadná nádobka umístěná v zadní části sbírá kondenzát, který sem protéká při otevření víka, take je nutné ji po kadém vaření vylít.
Jak funguje
Ovládání je více ne jednoduché. Pomocí tlačítka Mode přepnete nií nebo vyí teplotu a tlačítky + a nastavíte čas vaření. Pak u stačí jen stisknout start.
Z moností vyuití teploty 90 nebo 120°C vyplývá, e se nic nepřipálí a e nebude třeba cokoli míchat, ale také to, e bude nutné vařit déle. Proto je při teplotě 90°C monost zvolit 4 20 hodin vaření a při teplotě 120°C od 2 do 10 hodin.
Nemusíte mít obavy ani z vychladnutí jídla, pokud se nestihnete vrátit domů před koncem vaření. Po ukončení doby vaření přístroj udruje teplotu 70-75°C. To a do doby, která dělá v součtu s dobou vaření 24 hodin.
Asi vás napadne, kolik provoz takového přístroje stojí peněz. Vzhledem k nízkému odběru proudu pouhých 370 W není ani dlouhé vaření nákladné. Například při výrobě bůčkové pomazánky jsem nechal vařit na vyí stupeň po dobu 5 hodin a podařilo se mi nechat přístroj jetě asi 15 minut dohřívat. Za celou dobu spotřeboval jen 1,132 kWh energie, co je asi 5,50 Kč.
Na displeji jsou kromě ubíhajícího času také symboly High, Low a Warm, které indikují vysokou a nízkou teplotu i reim udrování teploty. Tento symbol uvidíte pokud vaření ji proběhlo a přístroj udruje teplotu.
Vaření
První pokus bylo moje oblíbené jídlo kuře na zelí. Musím doporučit abyste se nenechali strhnout úvahami o horím prohřátí díky nií teplotě. Příprava po dobu 5 hodin při nií teplotě se ukázala naprosto dostatečná. Maso se hezky rozpadává a chutě vech ingrediencí se perfektně spojily.
Průběh teplot i odběru energie při vaření polévky z kolene. Zřejmá je i funkce udrování teploty na konci obou grafů.
Protoe miluji polévky, neopomenul jsem připravit polévku z uzeného kolene, 3 l vody asi 5 brambor, zeleniny a koření jsem připravoval zbytečně dlouho, tedy 6 hodin při nií teplotě. Poté se aktivovala funkce dohřívání, co je patrné i na grafu.
Určitě by stačilo o hodinu, moná i dvě méně. Koleno se rozpadlo a kůička byla a moc měkká, nicméně polévka se povedla. Chu uzeného prolnula celý obsah a zelenina zůstala chutná a nerozvařená. Spotřeba 1,779 kWh není nijak vysoká i přes delí dobu přípravy.
Proto jsem zkusil polévku jetě jednou - 4 hodiny při vyí teplotě. Tentokrát ze syrového kolena. Byla skvělá a snesla by jetě mírně kratí dobu vaření. Recept je na konci článku včetně grafu teploty a příkonu.
Podle přiloené kuchařky jsem připravil polský bigos, u kterého doporučuji dodret návod.
Neopomenul jsem vyzkouet i guláek, kterému pozvolné duení prospívá. I tento recept najdete na konci článku.
Hodnocení
Hrnec Tefal Mijot Cook je perfektní pro vechna jídla, která můeme připravovat duením. Díky nízkým teplotám můeme věřit zachování maxima vitamínů a minerálních látek. Osobně nejvíce oceňuji to, e není třeba jídla míchat ani je hlídat, take postačí vloit potraviny a jít třeba na procházku.
Na zadní stěně najdeme nádobku na kondenzát, kterou je nutné po kadém vaření vylít.
Jídlo je po návratu teplé i kdy se vrátíme dlouho po ukončení vaření. Na vech jídlech jsem si pochutnal, jen jsem zpočátku volil zbytečně dlouhé časy, take jídla byla sice chutná, ale trochu více rozvařená ne bylo třeba. To je vak chyba moje, nikoli přístroje, který pracoval naprosto bezvadně.
Údrba spočívá v umytí keramické nádoby, víka a vyprázdnění nádobky na kondenzát, co je jednoduché.
Vyzkouené recepty
Mimo recepty, které najdete v kuchařce přiloené u přístroje jsem zkusil vařit i pár vlastních.
Polévka z kolene
Vepřové koleno uzené 1 kg
Voda 3l
krupky asi 15 dkg předem oprané
cibule oloupaná cela rozkrojená na poloviny
česnek 6 celých strouků
koření bobkový list, nové koření, pepř celý
sůl
Vechny ingredience jsem vloil do hrnce a vařil na nií teplotu (90°C Low) 6 hodin. Protoe jsem vařil přes noc, přístroj udroval teplotu 70°C jetě dvě hodiny, ne jsem jej vypnul. Spotřeba 1,492 kWh včetně dvou hodin udrování teploty.
Gulá
hovězí klika 1 kg
voda 300 ml
brambory 2 větí nakrájené na větí kousky
cibule asi 0,8 kg
česnek 6 strouků rozmačkaných
paprika červená 2ks rozkrájené na prouky
rajský protlak - asi 100 g
olej 2 líce
paprika červená mletá 3 líce
majoránka 1 líce
mouka hladká 2 líce
sůl, pepř
Vechny ingredience jsem vloil do hrnce, zamíchal a připravoval na vyí teplotu (High) 4 hodiny. Spotřeba 1,316 kWh
Bůčková pomazánka
buček 1kg nakrájet na kostky
voda 1 dl
česnek 6 strouků nebo víc podle chuti
sůl, případně koření
Vařit na vyí stupeň (High)4 a 5 hodin účelem je rozvařit ingredience. Které po částečném vychladnutí naplníme do sklenic. V chladničce pak vydrí dlouho, protoe sádlo, které vyplave na povrch obsah zakonzervuje.
Kuře na zelí
kuře 1 kg nejlépe nohy nebo palíčky
kysané zelí 1 kg dát pod i nad kuře vrstvu
smetana na vaření 1 kelímek vylít nahoru
Vařit na stupeň Low 4 a 5 hodin. Spotřeba 1,603 kWh za 8 hodin včetně udrování teploty.
Technické údaje
Tefal SD 500030 MIJOT' COOK
příkon naměřený / udávaný:
366 W / 320 380 W
teploty:
90 a 120°C
časy vaření:
2- 10 hodin a 4-20 hodin
objem hrnce:
5,7 l
cena:
3.496 Kč
cena náhradní nádoby:
899,00 Kč
Pro časopis Inspirace EURONICS č.1 / 2012 Milo Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz