Kdy jsem uviděl multifunkční hrnec Hyundai MFP926, uvědomil jsme si, e jde o přístroj který vlastně dávno znám, ale nikdy jsem jej neměl monost vyzkouet. Podobnému přístroji se toti zhruba před dvaceti lety říkalo horkovzduná trouba a byla to první konstrukce, která pracovala na principu ohřevu potravin proudem horkého vzduchu. To, e původní konstrukce je stále oblíbená, mne přivedlo k nápadu vyzkouet proč...
První dojmy
Přístroj je zabalen v poměrně malé krabici, take jsem nejprve přemýlel jestli nedolo k nějakému omylu. Ve je toti velmi skladné a tedy dobře uloitelné, co znamená, e přístroj nezabírá zbytečně moc místa.
Skleněná nádoba je z masivního skla, take je poměrně těká, co při pečení ani manipulaci nevadí, zato ji tak lehce nerozbijeme. Přístroj sestavíme z podstavce na který je poloena skleněná nádoba přikrytá poklicí s horkovzdunou jednotkou. Ta obsahuje jednoduché ovládání pomocí dvou otočných knoflíků, kterými ovládáme teplotu uvnitř hrnce a časovače, který po nastaveném čase ohřev ukončí. Velmi jednoduché. Jetě je tu jedna na první pohled skrytá funkce. Pokud toti ve nastavíte, nic se nestane, dokud nesklopíte madlo slouící k bezpečné manipulaci s poklicí. Je zde bezpečnostní spínač, který zabraňuje náhodnému sputění při manipulaci.
Důleité je i vnitřní vybavení. Protoe je důleitá cirkulace horkého vzduchu okolo potraviny jsou nutnou výbavou dva roty (vysoký a nízký). Ty umoňují připravovat potraviny ve dvou vrstvách najednou. Stojan na odkládání horní části vyuijete při manipulaci s potravinami. Kletě pro manipulaci s horkými roty se mohou hodit, ale přiznám se, e jsem je téměř nevyuil.
Nemohu se nezmínit o návodu, který na osmi stranách popisuje dobrou četinou ve, co je potřebné vědět.
Horní část multifunkčního hrnce Hyundai MFP926
Vaříme zdravě, tedy bez tuku
Prvním jídlem, které jsem vyzkouel, bylo kuře umístěné na horním rotu a pod ním čtvrtky brambor. Ve jsem okořenil a osolil. Po hodině v 200°C teplém vzduchu bylo kuře sice na povrchu suí ne jsme zvyklí při klasické přípravě, ale zato uvnitř pěkně avnaté.
Dva plátky krkovičky na vysokém rotu spolu s vrstvou brambor nakrájených na silná kolečka jsem zkusil péct 20 minut. Brambory na spodním rotu chtěly jetě dalích 5 minut. Zřejmě by se vyplatilo prodlouit čas a sníit teplotu.
Velký řízek obalený v těstíčku jsem na horním rotu připravoval 20 minut opět při 200°C a byl perfektní.
Pečení bůčku se sice příli neslučuje se zdravou výivou, ale jeho 1,25 kg blok jsem připravil za hodinu opět při 200°C. Byl na povrchu dobře zataený a uvnitř perfektně avnatý. Na dně nádoby pak výborné výpečkové sádlo, které mám rád s čerstvým chlebem.
Citronový koláč ze sáčku se měl připravovat 1 hodinu při 160°C a tady jsem pět minut přidal, protoe se zdál být světlý, i přesto, e se po hodině na pejli nelepil.
Připravíte přírodní řízek i brambory současně
Pro pečení jídel v alobalu nebo pečícím papíře je multifunkční hrnec ideální. Připravil jsem plněné papriky, sekanou nadívanou vejci nebo klobáskou. Vechna jídla jsem zabalil do pečícího papíru a byla vynikající.
Při prvních přípravách jsem se drel návodu a hrnec jsem předehříval. Osobně si vak myslím, e je to zbytečné, protoe teplota v malém prostoru stoupá velmi rychle a navíc při vkládání potravin větinu tepla stejně z předehřátého prostoru vypustíme ven. Proto jsem větinu jídel připravoval bez předehřevu a jsem přesvědčen, e bez jakéhokoli vlivu na výsledek.
Díky nízké nastavitelné teplotě lze přístroj vyuít i pro suení ovoce, zeleniny nebo hub.
Spotřeba energie při vaření
horní rot
spodní rot
teplota
čas
spotřeba
kuře 1,2 kg
čtvrtky brambor
200°C
60 min
1,04 kWh
přírodní řízek 40 dkg
plátky brambor
200°C
25 min
0,52 kWh
řízek obalený 35 dkg
200°C
20 min
0,43 kWh
bůček 1,25 kg
200°C
60 min
1 kWh
citronový koláč
160°C
65 min
0,67 kWh
sekaná s vejcem a klobásou 1,1 kg v pečícím papíře
180°C
40 min
0,68 kWh
Údrba
Jde vlastně jen o mytí nerezových rotů a skleněné nádoby, co jde velmi dobře. Jen manipulace s nádobou při ručním mytí jde trochu hůře díky její velikosti a váze. Kdo má myčku, má vystaráno.
Hodnocení
Multifunkční hrnec pro přípravu pokrmů bez tuku. Díky rychlému náběhu teploty se pokrm rychle uzavře a je uvnitř avnatý. Při vaření ve dvou úrovních je nutné dát do spodní úrovně ten pokrm, který potřebuje kratí dobu přípravy nebo nií teplotu. Lze vyuít i přípravu ve vloené nádobě, podobně jako v troubě. Hrnec nelze vyuít pro přípravu tekutých jídel, omáček a podobných pokrmů. Vzhledem k jeho ceně a snadné přenositelnosti bude ideálním pomocníkem na chaty a chalupy a pro rodiny, které nemají horkovzdunou troubu.
Technické parametry Hyundai MFP 926
maximální příkon:
1 300 W
druhy ohřevu:
horkovzduný
max.teplota
250°C
objem
12 l
rozměry (vh)
41,5 x 31,5 x 34,5 cm
hmotnost:
6,4 kg
Doporučená maloobchodní cena:
1.990 Kč
Pro časopis Inspirace EURONICS č.5 / 2010 Milo Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz