|
Odvápňování varných konvic a kávovarů
Snad kadý z nás má doma varnou konvici, kávovar nebo espreso, které pouíváme hlavně pro přípravu kávy.
Vechny tyto přístroje ohřívají vodu, co s sebou nese usazování vápenatých sloučenin - vodního kamene na topných tělesech.
Proč odvápňovat?
Prvním důvodem je ochrana spotřebiče. Vodní kámen vytváří na povrchu topných těles izolační vrstvu, která neumoňuje řádný prostup tepla do okolní vody. Tím se prodluuje doba nutná k ohřevu vody a současně dochází k přehřívání topného tělesa, které můe vést v případě silné vrstvy vodního kamene a k jeho zničení, nebo vypnutí jeho tepelné ochrany. S trochou nadsázky se dá říci: Vodní kámen, ten vám rozbil nejen pračku
Druhým důvodem je úspora elektrické energie. Protoe vrstva vodního kamene prodluuje dobu potřebnou k ohřevu, zvyuje tím také spotřebu elektrické energie. Odvápněním tedy uetříme i energii.
Třetím důvodem je ovlivnění chuti vysokým obsahem vápníku ve vodě a její znečitění olupujícími se částmi vodního kamene, které je dobře patrné předevím u varných konvic. Některé kvalitnějí varné konvice mají pro zachycení těchto částeček dokonce mikrosítka v ústí nalévací hubice.
Čtvrtým důvodem je hygiena. Na mikroskopicky velmi členitém povrchu vodního kamene začínají brzy bujet kolonie bakterií, které sice var zničí, ale které produkují často zdraví kodlivé látky. To je také důvod, proč se doporučuje po delím nepouívání těchto spotřebičů je nejprve nechat uvařit jednu dávku vody a tu vylít.
Kdy odvápňovat?
U varných konvic poznáme nános vápenatých usazenin snadno, pohledem dovnitř. Vrstvu vodního kamene vidíme a tak si ji můeme jednodue ohlídat. Pokud necháme vrstvu vodního kamene přerůst, je varovným signálem prodlouení času ohřevu a posledním varováním pokud konvice začne vypínat dříve, ne voda vře. To se projeví předevím u konvic se skrytým topným tělesem.
Kávovar ani espreso neposkytuje ádnou monost jak nános vodního kamene vidět, proto je vhodné odvápňovat pravidelně. Jak často je odvápnění nutné, záleí na četnosti pouívání a tvrdosti vody. Podle mých zkueností je vhodné odvápňovat asi jednou za měsíc při častém pouívání. Také u kávovaru a espresa by varováním mělo být prodlouení času potřebného k výrobě kávy. Hrubé zanedbání potom povede k závadě.
Čím odvápňovat?
Principiálně je to vlastně velmi jednoduché. Vápenaté usazeniny jsou chemicky zásadité, take stačí pouít kyselinu a usazeniny se tím odstraní. Jene v praxi je to sloitějí. Musíme pouít takový prostředek, který je zdravotně nezávadný a nepokodí čitěný přístroj, tedy plasty, kovy ani těsnění.
Existuje řada více či méně správných receptů jak odvápňovat. Na trhu existuje řada chemických přípravků určených speciálně na odstraňování vodního kamene. Pokud se podíváme na jejich sloení, zjistíme, e je tvoří předevím kyselina citrónová nebo aminosírová. Na krabičce je také vdy uvedeno správné ředění přípravku, který je tvořen tak, aby byl co nejúčinnějí a současně nepokozoval odvápňovaný přístroj. Jedinou nevýhodou těchto přípravků je cena.
Poměrně pouívaným prostředkem pro odvápnění je neředěný ocet. Řada lidí jej doporučuje pro jeho účinnost a zdravotní nezávadnost. Moje zkuenosti s ním vak nejsou nejlepí. Ocet je velmi agresivní a v některých případech můe způsobit pokození antikorozního povrchu topných spirál. Proto jej nedoporučuji.
Stejně často pouívaným prostředkem je potravinářská kyselina citrónová. Funguje stejně spolehlivě jako ocet, je také zdravotně nezávadná, ale není tak agresivní. Její ředění je asi dvě kávové ličky na půllitr vody. Proti jejímu pouití nelze mít ádné výhrady, protoe je pouita i v prodávaných výrobcích pro odvápňování. Osobně pouívám pro odvápňování buď speciální přípravky nebo potravinářskou kyselinu citrónovou.
Jak odvápňovat?
Obecně přístroje odvápníme naplněním místa s topnou spirálou odvápňovacím roztokem, který zahřejeme a necháme působit 30 a 60 minut.
Varnou konvici odvápníme tak, e do ní vlijeme odvápňovací roztok, který zahřejeme. Nezahříváme vak k bodu varu, ale jen tak, aby voda byla horká. Roztok necháme působit 30 a 60 minut. Poté roztok vylijeme a konvici vypláchneme. První vodu zahřátou na bod varu rovně nevyuíváme.
Zásobník kávovaru naplníme odvápňovacím roztokem a zapneme kávovar. Necháme protéct zhruba polovinu roztoku do konvice a kávovar na 30 minut vypneme. Poté jej znovu zapojíme a necháme protéct zbytek roztoku. Do zásobníku naplníme čistou vodu a kávovar opět zapneme. Horkou vodu z konvice vylijeme.
Jednoduchá espresa hnaná tlakem páry (poznáme je podle tlakového uzávěru nádobky na vodu) naplníme roztokem, nasadíme drák na kávu (bez kávy) a necháme přes něj protlačit asi polovinu roztoku. Espreso vypneme a necháme roztok 30 minut působit. Poté opět zapojíme a necháme projít zbytek roztoku. Dalím krokem je propláchnutí čistou vodou, ale předtím musíme tento typ espresa nechat vychladnout, abychom se neopařili zbytkem páry při otevření tlakového uzávěru nádobky na vodu.
Espresa s tlakovým čerpadlem (mají zásobník na vodu bez tlakového uzávěru, ze kterého vodu nasávají) lze odvápňovat jen pokud to je uvedeno v návodu na pouití. Zejména draí modely mohou být vybaveny dekalcifikátorem, který bychom klasickým odvápněním zničili.
Modely bez vestavěného dekalcifikátoru odvápňujeme obdobným způsobem jako jednoduchá espresa.
Pro internetový magazín BydleteLépe.cz
Milo Chadt
milos@chadt.cz
milosch@centrum.cz
fotografie: Krups, Moulinex, Rowenta
Články s podobnou tématikou:
|
|
Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00 Zaloení stránek 20.7.2005 Staňte se fanouky, dovíte se o nových článcích v předstihu.
|