|
Nádobí pro mikrovlnnou troubu
Technologie vaření mikrovlnnou energií vylučuje pouívání některého nádobí a naopak umoňuje vyuívat nádobí pro jiné způsoby vaření zcela nevhodné. Proto bude uitečné podívat se na to, jaké nádoby pouívat a proč.
Při pouití mikrovlnného ohřevu je zakázáno pouití kovového nádobí, nádobí s kovovými ozdobami nebo kovovými částmi. Od kovů se elektromagnetické vlnění odráí a neproniká jím, take by se v kovové nádobě jídlo neohřálo. Kovové nádoby, ozdoby nebo části mohou působit jako anténa a indukovat poměrně vysoké elektrické napětí, co můe vést k pokození nádobí nebo mikrovlnné trouby.
Ideální je nádobí z varného skla, které dokonale propoutí mikrovlnné záření a navíc umoňuje pozorování pokrmu při vaření, bez nutnosti jeho přeruení a otevírání trouby.
Podobně vhodné je nádobí z plastů, u kterých je nutné se přesvědčit o povoleném teplotním rozsahu pouití. Běně se prodává nádobí s teplotním rozsahem -20°C a 100°C, určené pro skladování potravin v mrazničce s tím, e ve stejné nádobě můete pokrm ohřát v mikrovlnné troubě. Po pouití můete nádobí umývat v myčce. Perfektní pro skladování hotových jídel.
Toto nádobí je vak určené pouze pro pouití mikrovlnného ohřevu. Nelze jej tedy pouít při pouívání grilu nebo horkovzduného ohřevu. Plastové nádobí také nepouívejte na smaení, protoe olej při smaení dosahuje vysokých teplot a mohl by plastové nádobí pokodit.
Přímo pro mikrovlnné trouby je určený opravdu iroký sortiment nádobí. Misky s víčky, hrnce, formy, talíře a to i dělené pro ohřev několika potravin současně.
Pouít lze také nádobí z porcelánu a glazované keramiky. Výjimkou je nádobí se stříbrným a zlatým zdobením. Nedoporučuji ani nádobí s malovanými motivy. Nevhodné je nádobí z nepálené hlíny, neglazované keramiky nebo pokozené či lepené nádobí. Zde je riziko, e by se tekutiny mohly vsáknout do nádoby a při intenzivním ohřevu ji pokodit.
Speciální nádobí pro mikrovlnné trouby můe být určeno jen pro některé potraviny, případně pro rozíření vyuití mikrovlnné trouby. Takovým nádobím je například Crisp talíř dodávaný k mikrovlnným troubám Whirlpool, který se během dvou minut rozhaví na teplotu 210°C a tu si stále udruje. Je ideální pro přípravu pizzy, hranolek, koláčů nebo pečeného kuřete.
Pro přípravu zeleniny, brambor, rýe, ale i dalích pokrmů s výhodou vyuijete speciální nádobí pro vaření v páře pro mikrovlnné trouby. Je zpravidla z průsvitného plastu. Podobnou specialitou je také nádobí pro vaření vajec. Do něj opatrně vyklepneme vejce, které ve skořápce do mikrovlnné trouby nesmí.
Tlakový hrnec pro mikrovlnné trouby je rovně z plastu a podobně jako jeho klasický dvojník urychluje vaření potravin.
Dalí oblastí je takzvané hnědící nádobí, které bylo vyuíváno předevím v dobách, kdy se vyráběly předevím mikrovlnné trouby bez grilu nebo horkovzduchu. Nádobí se působením mikrovln ohřálo a zajiovalo tak stejný efekt pečení jako klasická trouba. Dostupnost moderních přístrojů s doplňkovými topnými tělesy toto nádobí vytlačuje z trhu.
Pro magazín Inspirace EURONICS jaro 2006 Milo Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz
foto: Pyrex
Články s podobnou tématikou:
|
|
Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00 Zaloení stránek 20.7.2005 Staňte se fanouky, dovíte se o nových článcích v předstihu.
|