|
Bez nich to nejde
Jak nakupovat varné desky
Denně se s nimi setkáváme, denně je pouíváme, ale známe je? Řeč je o varných deskách na kterých kadý den vaříme. Někdo pouívá plynové, jiný si oblíbil sklokeramiku a někdo má třeba jen na chalupě jetě litinovou plotýnku. O vech těchto hodně odliných a přeci jednotvárně vnímaných přístrojích bude nyní řeč.
Ke stejnému cíli vedou různé cesty
Cílem je ohřát a uvařit potraviny. Kdysi nai předkové pouívali jednoduchý princip otevřeného ohně, kdy nádobu s potravinou zavěsili přímo nad otevřené ohnitě nebo později vyuili kamna s kovovým plátem ve kterém byla díra pro kotlík, případně postavili hrnec na plotnu. Oheň tak přímo nebo nepřímo ohříval dno hrnce a od něj potraviny v něm.
Zdrojem tepla bylo dřevo nebo uhlí. S rozvojem techniky se pouívaly i jiná paliva, jako například líh či dokonce benzín nebo nafta a plyn. Stejně tak s postupným zaváděním elektrické energie začíná výroba kuchyňských elektrických kamen zaloených na odporovém principu. První elektrický vařič pochází ze Severní Ameriky roku 1859. K zatím poslednímu způsobu ohřevu jídel na plotně ale přispěl dřívějí objev elektromagnetické indukce roku 1831. I přesto, e první pouitelná konstrukce indukčního vařiče pochází z období kolem roku 1920, na sériovou výrobu muselo tohoto zařízení počkat do roku 1971, kdy jej začala vyrábět společnost Westinghouse v USA. K masovému rozíření ale dochází a dnes, kdy díky pokroku ve výrobě elektronických zařízení značně poklesla jejich cena.
Sloitý výběr
Často se mne lidé ptají, zda je výhodnějí vařit na plynové nebo elektrické varné desce. Odpověď není zdaleka tak jednoduchá, jak by se mohlo zdát. Kadý energetický zdroj má své výhody i nevýhody, stejně jako kadé provedení vařiče, či varné desky. | Plynová deska Bosch - moderní s vysokým výkonem, elektronickým zapalováním a bezpečnostním ventilem. | Proto se pokusím postupovat stejně, jako byste měli ve svých úvahách postupovat při výběru spotřebiče.
Provedení přístroje nejvíce ovlivňuje jeho umístění a účel pouití. Samostatně stojící sporáky jsou často výhodné svojí cenou a je moné zakoupit je s varnou deskou ve vech pouívaných provedeních. Jsou vhodnou náhradou za doslouilé výrobky stejného typu a vude tam, kde nechceme zasahovat do podoby kuchyňské linky. To vak vyadují vestavné spotřebiče, které jsou vhodné zejména v případě zřizování nové kuchyňské linky nebo při její zásadnějí rekonstrukci. Podstatnou výhodou vestavných spotřebičů je volnost jejich umístění. Varnou desku sice vdy umístíme na desku kuchyňské linky, ale například troubu můeme vestavět do výe trupu, co podstatně ulehčí manipulaci s připravovanými pokrmy i její údrbu. Pokud vak chcete dodret uspořádání sporáku, tedy umístit vestavnou troubu pod desku, pak je monost zakoupit obě zařízení jako sestavu se společným ovládáním (od této varianty se ji ustupuje), nebo obě zařízení jako samostatná s ovládáním na kadém z nich. Taková volba zpravidla poskytuje lepí výbavu a více funkcí. Pro velké domácnosti mohou být uitečné varné desky s ířkou nad 70 cm, které mají často 5 varných míst a zaznamenávají stoupající oblibu.
Pro občasné vyuití na chatě a chalupě bude vhodné uvaovat o levnějích a meních řeeních. K tomu jsou vhodná přenosná a mení provedení, - takzvané vařiče. Dnes je můeme zakoupit v elektrickém provedení s litinovou plotýnkou, jako sklokeramiku a dokonce i v provedení s indukčním ohřevem. Mohou mít jedno nebo dvě varná místa. Stejně tak lze zakoupit i plynové provedení vařiče s jedním nebo dvěma hořáky. U přenosných plynových spotřebičů bývá zvykem jejich určení na propan butan, proto se vdy při koupi zeptejte, zda je moné přístroj přetryskovat na typ plynu, který budete pouívat. Chalupy ale i chaty vak bývají často zařízeny stejně jako domácnosti s vekerým komfortem, proto i zde mohou být vyuity jak sporáky, tak i vestavné varné desky.
Dalím důleitým rozhodnutím je vyuití plynu nebo elektrické energie. Existence plynové přípojky je fatální podmínkou, zatímco při vyuití elektrické energie je přívod tří fází podmínkou větinovou, ale ne zcela nezbytnou. Výhodou plynu je zatím jeho poměrně nízká cena a také jednoduchá regulace výkonu s okamitou odezvou na ni. Osobně jsem byl zvyklý vařit na plynu a poté co jsem se přestěhoval, jsem si dosud na elektrickou sklokeramiku nezvykl. Dalí výhodou jsou nízké pořizovací náklady, vyplývající z jednoduchosti přístroje. Nevýhodou plynu můe být spalování kyslíku v místnosti, splodiny po jeho hoření, které sice necítíme, ale řada uivatelů plynu si stěuje na brzké znečitění malby v kuchyni a tedy častějí nutnost malovat. Řada lidí má také strach z výbunosti plynu při jeho případném úniku.
Výhodou vaření pomocí elektrické energie je jednoduchost, bezpečnost a monost ovládání pomocí elektroniky, která umoňuje přesné řízení příkonu a různé automatické funkce.
| Stavebnicový systém Domino umoňuje uspořádat varné centrum dle vlastních představ. Ukázka desek značky Whirlpool |
Jedním z rozhodujících faktorů můe být velikost respektive počet varných míst desky. Klasikou jsou čtyři místa, kterými je vybavena větina domácností. Zde bývají zpravidla dvě místa s mením příkonem a dvě s větím, přičem u sklokeramických desek můe jít o zóny s proměnným tvarem nebo velikostí zóny, které jsou výhodné při pouití větího nebo oválného nádobí. Taková elektrická deska vak vyaduje přívod tří fází. To je důvod, proč vznikly některé desky jen se třemi varnými zónami pro napájení jedinou fází a odběrem do 16 A (3,6 kW), které jsou určeny pro připojení na jednu fázi.
Dalí moností jsou desky systému s názvem Domino, který je natěstí pouíván větinou výrobců. Jde o desky s poloviční ířkou a zpravidla se dvěma varnými místy, které můete klást vedle sebe prakticky v libovolném počtu. Vyrábějí se v iroké kále provedení, plynová, elektrická litinová, sklokeramická, indukční, ale také jako gril nebo fritéza.
Technické provedení
Nyní ji máte hrubou představu o tom, jak bude varná deska vypadat, proto dalí rozhodování bude ovlivňovat technické vybavení přístrojů.
Plynové desky neskýtají příli moností technických vylepení. Větina desek ji dnes má elektrické zapalování, které pohodlně zapálí hořák při jeho sputění a bezpečnostní pojistky proti zhasnutí plamene. | Plynový hořák Electrolux - vysoký výkon, integrované zapalování a snadné čitění | Ty hlídají teplotu a při zchladnutí uzavřou přívod plynu do hořáku, nebo jej znovu zapálí. To vak je moné jen ve spojení s elektronickým zapalováním, které automaticky zapálí hořák po jeho zapnutí. Přítomnost automatického zapalování tedy jetě neznamená, e deska tuto funkci má. Exklusivní bezpečnostní funkcí je automatické vypnutí hořáku po dlouhé době bez zásahu obsluhy. To můe zabránit kodám v případě, e na připravovaný pokrm zapomenete. Důleitou, ale často opomíjenou součástí plynové desky jsou mříky, na které budete pokládat hrnce. Rozhodující je stabilita hrnce, ale i snadné sejmutí a očitění mříky.
V poslední době se začínají vyrábět i desky s elektronickým ovládáním, které ovládá ventily pomocí servomotorů, ale jde o exklusivní drahé modely. Ojedinělým výstřelkem je plynový přístroj s hořáky pod sklokeramickou deskou. Principem je zde spalování plynu bez plamene. Podle mého názoru problémem této desky bude odpadní teplo, které je třeba odvádět spolu se spalinami z prostoru pod keramickou deskou. Do naí republiky zatím ádná renomovaná značka podobný výrobek nedováí.
Elektrická deska s litinovými plotýnkymi je nejlevnějí variantou. Díky obrovské tepelné setrvačnosti litinové desky jsou zbytečné jakékoli elektronické funkce a proto je zpravidla řízena pomocí mechanických přepínačů. Jediným moným vylepením jsou takzvané rychloplotýnky, které díky vyí zatíitelnosti mohou mít vyí příkon a proto se rychleji nahřejí.
Sklokeramická deska je zatím nejrozířenějím přístrojem v naich kuchyních. Výhodou je kromě odstranění velké části tepelné setrvačnosti také pohodlnějí údrba rovné varné plochy. Hladký povrch zpravidla nenaruují ádné vyčnívající ovládací prvky, které jsou u tohoto typu desek řeeny pomocí senzorového ovládání reagujícího na dotyk vyznačených ploch. Naprosto běným vybavením je ukazatel zbytkového tepla pro kadou zónu i víceokruhové zóny pro přizpůsobení velikosti či tvaru nádoby. Řada výrobku se chlubí zónami s rychlým náběhem teplot (Hi-Light nebo halogen), co je částečné vylepení principu odporového ohřevu s důrazem na rychlý náběh teploty. Elektronické řízení některých desek umoňuje přesnějí řízení teplot, načasování vypnutí jednotlivých zón nebo jen funkci minutky. U draích desek můete najít funkce přivedení do varu, paměové funkce, monosti přeruení vaření a bezpečnostní funkce tepelné pojistky, dětské pojistky která uzamkne ovládání nebo automatické vypnutí zón při dlouhé době bez zásahu obsluhy. Setkat se můete dokonce i se speciálními varnými senzory hlídajícími teplotu nádoby na jednotlivých zónách.
| U indukčního vaření teplo nevzniká v desce, ale a v nádobí, co znamená podstatné úspory energie. Indukční deska Siemens |
Nejnovějí technologií vaření obsahují indukční varné desky. Jde o zcela odliný princip, který popisuji v samostatném sloupku. Přináí nejen podstatné úspory elektrické energie, ale i zásadní zvýení bezpečnosti při obsluze. I zde je varná plocha zhotovena ze sklokeramiky, nebo podobného hladkého materiálu. Desky mají z principu elektronické řízení a proto zpravidla nabízejí i funkce dětské pojistky, časování, automatického vypnutí a dalí funkce, které ji známe ze sklokeramických desek. Novou funkcí je Booster, který umoní na krátký čas zdvihnout výkon (a příkon) jedné z varných zón. Můe se zdát podivné, e desky mají kontrolky zbytkového tepla. Povrch zóny se nahřeje od hrnce a část tepla akumuluje. Kontrolka pak ukazuje, e toto teplo lze vyuít.
Srovnání vlastností varných desek
| plynová | litinová | zdroj tepla | spalování plynu | elektrická energie převáděná na tepelnou pomocí odporové topné spirály |
přenos tepla | přímý ohřev dna nádoby plameny | pomocí dotyku havé plotny s nádobou |
výhody | nízká pořizovací cena, zatím nízká cena plynu, okamitá regulace ohřevu | robusní odolná konstrukce, nízká pořizovací cena |
nevýhody | spaliny jdou do místnosti, nerovnoměrná teplota plamene nutnost vyuívání roznáecích mříek u citlivého nádobí, plyn je povaován za nebezpečný | velmi vysoká spotřeba energie, nemonost rychlé regulace ohřevu, náchylnost ke korozi zvyuje spotřebu energie, vysoká teplota varného místa, velmi vysoké zbytkové teplo (těko vyuitelné) |
| sklokeramická | indukční |
zdroj tepla | elektrická energie převáděná na tepelnou pomocí odporové topné spirály | elektromagentické pole |
přenos tepla | pomocí dotyku havého povrchu s nádobou a infra zářením | přímý ohřev dna magneticky vodivé nádoby |
výhody | rychlý přenos tepla, snadné čitění, elektronické řízení a pokročilé funkce | nízká spotřeba energie, okamitá regulace ohřevu, vznik tepla a ve dně nádoby, vysoká míra bezpečnosti, snadné čitění, elektronické řízení a pokročilé funkce |
nevýhody | vysoká spotřeba energie, vysoká teplota varného místa, zbytkové teplo (těko vyuitelné) | vysoká pořizovací cena (která se ale stále sniuje), nutnost pouití nádobí z feromagnetických materiálů |
Montáe vestavných desek
Jetě před zakoupením varné desky je vhodné zjistit přítomnost a stav přípojky plynu, nebo elektrické energie. Tu budeme zpravidla potřebovat v podobě třífázového přívodu, označovaného jako 400 V (jetě nedávno 380 V). Zejména ve staré zástavbě doporučuji kontrolu tohoto přívodu a v případě, e je proveden hliníkovými vodiči, zváení jejich výměny za správně dimenzované měděné vodiče. | Vestavné spotřebiče Mora | Tuto práci přenechejte odborníkům. Kromě výjimek se třemi a méně plotýnkami budete nepochybně tento přívod potřebovat. V internetových obchodech jsem objevil u některých varných desek informaci, e jsou na napětí 230 V. Tato informace, ač vlastně správná je pro větinu zákazníků zavádějící. Převáná větina varných desek pouívá pro jednotlivé varné zóny 230 V, avak součet jejich příkonů je tak vysoký, e není mono je zapojit na jednu fázi. Proto jsou určeny pro napájení dvěma nebo třemi fázemi a tedy je nezbytné vyuít třífázového přívodu. Zjednodueně se dá říci, e pokud má varná deska maximální příkon nad 3,6 kW, bude konstrukčně přizpůsobena pro připojení na více fází.
Zvýenou pozornost si zaslouí také zabudování varných desek, zejména indukčních, u kterých je zvlátě důleité, aby měly zjitěno správné odvětrání. Výkonná elektronika potřebuje dobré chlazení, které můe zajistit jen dostatečný přísun chladného vzduchu. Proto dbejte na dodrení montáního návodu přiloeného k desce, zejména velikosti průduchů a odstupu od dalích předmětů.
Nádobí
Účastníkem přenosu tepla je nádobí, ve kterém potraviny ohříváme. Proto záleí na jeho vlastnostech více, ne si často uvědomujeme. Pro pouití na plynové desce je vhodné nádobí se silnějím dnem nebo z litiny, které bodové teplo plamenů roznese na celou plochu dna nádoby. Pokud budete pouívat nádobí skleněné, nebo tenkostěnné nezapomeňte pod něj pouít roznáení hustou mříku. Při ohřevu na litinové nebo sklokeramické desce je velmi důleitý dobrý styk nádoby s horkou varnou zónu. Křivé nebo prohnuté nádobí způsobuje veliké ztráty elektrické energie. Skleněné nádobí můete poloit přímo na varnou zónu.
| Někteří výrobci spotřebičů dodávají vlastní nádobí pro indukční ohřev. Příkladem je hrnec Fagor |
Pouze nádobí z feromagnetických materiálů ohřívá indukční varná deska. Vhodnost nádobí ověříte jednodue tak, e zkusíte přiloit magnet. Pokud magnet drí, je nádobí ze správného materiálu. Vyhoví tedy nádobí elezné, smaltované, litinové, část nerezového nádobí a pochopitelně moderní nádobí, které je pro indukci určeno. Často pouívané nádobí se sendvičovými dny můe vak působit problém. Zejména levnějí výrobky mohou mít feromagnetickou vloku mení ne je dno nádoby, co způsobí jiné prohřátí mimo ni. Dalím problémem mohou být nekvalitně slisované vrstvy materiálů, co můe způsobovat pískání nádobí.
Outdoor
Ne vdy máme k dispozici elektřinu nebo plynovou přípojku. To je typické pro karavan, kempování, stanování a podobné outdoorové aktivity. Proto se chci zmínit i o vařičích na líh, benzín nebo jiná kapalná paliva. Ty mohou být určeny jak pro běné kempování, pro vysokohorskou turistiku ale i pro náročné horolezecké výpravy, kde velmi záleí na výkonu, spolehlivosti při nízkých teplotách i co nejmení hmotnosti. Lihové vařiče mají mení výhřevnost, proto se ji dnes pouívají jen pro nenáročné vaření při stanování. Vyuívají předevím tzv. pevný líh a nejsou ji příli oblíbené. Asi nejprodávanějí jsou plynové outdoorové vařiče. Zde existují dva systémy plynových kartuí. První, levnějí systém vyuívá napichovacích kartuí, které musí zůstat na vařiči do vypotřebování plynu, je díky tomu také méně pohodlný a při patném napíchnutí hrozí únikem plynu. Druhý systém s ventily je sice draí, ale pohodlnějí na přepravu a bezpečnějí. Musíte si ale dávat pozor při koupi, protoe existuje více nezáměnných systému těchto plynových kartuí.
Benzínové vařiče jsou dalím oblíbeným outdoorovým prostředkem pro ohřev stravy. Dříve se jich slabí povahy bály, ale dnení provedení je ji bezpečné a dokonce i sluně regulovatelné. Existují také provedení s výměnnými tryskami pro naftu či petrolej.
Pár dobrých rad
- Jestlie vaříte na litinových plotýnkách, zkontrolujte, zda nejsou zkorodované a křivé. V případě e ano, mají ji extrémně nízkou účinnost a proto zvate jejich výměnu za úspornějí způsob vaření.
- Sklokeramické desky udrujte čisté. Jejich výhodou je dobrý kontakt varné plochy s nádobou, avak vrstva nečistoty můe tuto výhodu znehodnotit. Zejména pokud přeteče sladký pokrm, odkrabejte jej speciální krabkou jetě teplý a po vychladnutí desku důkladně vyčistěte prostředky k tomu určenými.
- Na čitění sklokeramické a indukční desky nikdy nepouívejte abrazivní prostředky, ale vdy jen prostředky k tomu speciálně určené.
- Při montái indukční desky dbejte na dodrení minimální velikosti větracích průduchů a odstupu od dalích přepáek a předmětů.
- Těsně pod indukční desku neumisujte uplík s příbory.
Články s podobnou tématikou:
|
|
Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00 Zaloení stránek 20.7.2005 Staňte se fanouky, dovíte se o nových článcích v předstihu.
|