|
Indukční varná zóna
Princip činnosti
Indukční deska vyuívá jako zdroj tepla indukci elektromagnetických proudů v kovové ploe, kterou tvoří nádoba s potravinou. Tyto proudy se v kovu ihned uzavírají a tak ohřívají přímo dno nádoby. Zdrojem indukovaného proudu je cívka umístěná pod deskou ze sklokeramiky nebo jiného magneticky a elektricky nevodivého materiálu. Cívka je napájena z výkonového měniče napětím o frekvenci přiblině 25 kHz. Příkony jednotlivých zón mohou dosahovat a asi 3 kW, co je srovnatelné s sklokeramickými i litinovými zónami. Úspora energie vzniká díky tvorbě tepla v těsné blízkosti potravin, minimalizaci ztrát (vysoké účinnosti) a minimálnímu neádoucímu ohřevu okolí. Nízká teplota okolí znamená také podstatné sníení rizika popálení od horké varné desky. Zatímco nejvyí teplota při vaření na sklokeramické varné desce je teplota varného místa (a 500°C), při vaření na indukční desce je to teplota varné nádoby, která je podstatně nií.
| Nákres indukční varné zóny |
Výhody:
- rychlý přenos tepla
- podstatně nií spotřeba energie
- elektronické řízení a pokročilé funkce
- vysoká bezpečnost - sníení rizika popálení od plotýnky
- nízká teplota varného místa
- velmi snadné čitění
- rychlá regulace ohřevu
Nevýhody:
- nízké zbytkové teplo (těko vyuitelné)
- vysoká pořizovací cena - stále klesá
Ve zkrácené verzi pro magazín Inspirace EURONICS č.1 / 2009 Milo Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz
obrázek: Milo Chadt
Články s podobnou tématikou:
|
|
Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00 Zaloení stránek 20.7.2005 Staňte se fanouky, dovíte se o nových článcích v předstihu.
|