Káva - nápoj pro chvíle pohody
U jste zvali někoho na kávu? Ale jistě e ano. To, e s kávou spojujeme příjemné chvíle při posezení s přáteli, svědčí o zakořeněné tradici pití kávy u nás. Jakou kávu máme vlastně na mysli? Je mnoho druhů káv a několik základních způsobů přípravy.
Za dob, jak říkáme nedávno minulých, si větina z nás vařila to, čemu jsme říkali turek, tedy mletou kávu přelitou horkou vodou. No, nic proti tomu, ale kousky kávy mezi zuby, to není moje gusto. Nicméně kdo má chu, nemusí vařit vodu v hrnci, ale můe pouít varnou konvici, která díky přímému ohřevu etří elektřinu.
Překapávaná káva je o poznání chutnějí, zbavená rozemletých kávových zrnek a díky tomu i zdravějí.
Káva vsypaná do filtru je ve speciálním dráku pomalu zalévána horkou vodou, kterou si kávovar bere ze zásobníku a postupně ji ohřívá. Lahodná překapaná káva pak stéká do konvičky, která je průběně přihřívána, aby nevystydla. Zní to jako chvála překapávačů a také je. Ná trh doslova zaplavili teprve relativně nedávno a nesporně se stali přínosem pro kulturu pití kávy u nás.
Pomyslným vrcholem na stupních ke kvalitě kávy je espreso, na které rádi chodíme do dobrých kaváren. K výrobě espresa a nápojů na jeho základě byl donedávna třeba příli drahý a sloitý přístroj. To u ale neplatí. Výrobci dokázali vyvinout přístroje, které jsou malé, výkonné a cenově dostupné - domácí kávovary na espreso. I kdy pravé italské espreso, tedy velmi malé mnoství neskutečně silné kávy, se u nás zpravidla nepije, dokáeme jej na řadě domácích přístrojů připravit.
Jednoduí a levnějí jsou přístroje vyuívající přetlaku, který vzniká při varu kávy v uzavřeném prostoru vestavěného ohřívacího zásobníku. Tento tlak překoná ventil a vytlačí vodu přes kávu. Také je moné párou z trysky napěnit mléko pro výrobu cappuccina. Nevýhodou je nií a nestabilní tlak, kterým protlačujeme vodu přes kávu a nutnost počkat před plněním zásobníku na jeho vychladnutí.
Tyto přístroje poznáme podle tlakového uzávěru, po jeho odroubování plníme vodou přímo ohřívací zásobník. Cenová relace: 1 000,- a 2 500,-Kč.
Draí, ale dokonalejí přístroje jsou espresa s tlakovým čerpadlem, které plní uzavřený ohřívací zásobník. Poznáme je podle odnímatelné nádrky na vodu. Čerpadlo zajiuje dostatečný tlak v zásobníku a vytlačuje horkou vodu dál do přes stlačenou kávu. Tím je dosaeno trvalého tlaku horké vody 15 barů (zhruba 15 atm.). To je podmínka pro výrobu opravdu kvalitního nápoje. Samozřejmostí je parní tryska pro napěnění mléka nebo ohřev tekutin horkou párou. Dokonalejí přístroje mohou mít integrovaný mlýnek pro správnou hrubost namletí a čerstvost kávy, elektronické řízení, automatické pěchování, dávkování, napařování a vyprazdňování kávy, předehřátí álků na horní desce přístroje, filtr proti usazování vodního kamene nebo nastavitelný časovač. Ceny těchto přístrojů se pohybují podle vybavení od 2 000,- do 30 000,- Kč.
Pár tipů pro pouívání espresa
Je výhodné pouívat kávu doporučenou výrobcem přístroje, případně kávu určenou pro espreso. Měla by být středně mletá. Příli jemně mletá káva znesnadňuje průtok vody a ucpává sítka přístroje. Naopak hrubě mletá káva není dostatečně vyuita a káva nemá správnou chu.
Jednou za čas je nutné přístroj vyčistit a odvápnit. Některá espresa signalizují nutnost vyčistění a odvápnění, které provádíme pomocí přísluných chemických prostředků. Pouívejte prostředky doporučené výrobce. Pro odvápňování to bývají zpravidla přípravky na bázi kyseliny citrónové. Po vyčitění propláchneme espreso čistou vodou.
U přístrojů se sítkem kávy v "rukojeti" propláchneme sítko vodou po kadém odstranění kávy.
Pro výrobu cappuccina vyuijeme parní trysky, kterou napěníme netučné studené mléko. Vzniklou pěnu přenesme do álku na předem připravené espreso a posypeme skořicí.
Pomocí ostré páry z parní trysky můeme ohřát nápoje, případně připravit svařené víno nebo grog.
Důkladně si přečteme návod, abychom s přístrojem správně zacházeli a neopomněli nutnou údrbu. Vzhledem k rozmanitosti moných funkcí a konstrukcí přístroje není moné zde popsat univerzálně jejich údrbu a pouívání.
Pro magazín Inspirace EURONICS jaro 2005Milo Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz
foto a obrázky: Fagor, Krups, Rowenta
Články s podobnou tématikou:
|