|
Chlad a mráz v naich domácnostech
Uchovávání v chladnu nebo mrazu je dnes nerozířenějím způsobem, který téměř vytlačil některé dalí postupy pro prodlouení trvanlivosti potravin. Proto můeme v nabídce obchodů najít irokou kálu chladících zařízení. Abyste se lépe vyznali v tom, co vám prodavači elektroobchodů nabízejí, proberme si základní druhy chladících zařízení a zmíníme jejich základní výhody a nevýhody.
Monoklimatické chladničky, které uchovávají čerstvé potraviny v teplotě zhruba od 1 do 10°C, jsou vhodné, pokud jste se rozhodli vlastnit také mrazničku, protoe neobsahují prostor určený pro uchování mraených potravin.
Vinotéky jsou chladící vitríny určené pro milovníky dobrého vína. Jejich úkolem je poskytnout vínu dokonalé podmínky pro uchování, co není jen teplota od 5 do 15°C, ale také vlhkost nad 80%, zabraňují proniknutí UV záření a konečně zvukově izolují, aby zvukové otřesy nenaruily sediment ve víně. Konstrukcí chladícího okruhu by patřily pod monoklimatické chladničky.
Jednodveřové chladničky jsou přístroje s malým vnitřním mrazícím prostorem. Zde je dobré vimnout si při nákupu počtu hvězdiček udávajících vnitřní teplotu v mrazícím prostoru a jeho určení. Pokud není mrazící prostor oddělen přepákou od prostoru pro chlazení, je potřeba jej častěji odmrazovat.
Dvoudveřové chladničky mají oddělený chladící a mrazící prostor a proto se často zaměňují s kombinovanými chladničkami. Poznáte je podle umístění mrazící části nahoře a podstatně meního mrazícího prostoru. Tyto přístroje jsou vybaveny jedním kompresorem a jedním chladícím okruhem. Řízení teplot je provedeno pomocí termostatu chladničky, take mrazící teplota není udrována přesně, ale v závislosti na funkci chladničky. V extrémním případě, například při umístění chladničky do chladného místa (spí, sklep, atd.) se můe stát, e okolní teplota bude velmi blízká teplotě poadované v chladničce a proto bude pro udrení teploty v chladící části nutný jen velmi malý chladící výkon. Proto termostat sepne chladící agregát jen na krátký čas, který ale nepostačí na udrení dostatečné teploty v mrazící části a můe dojít a k rozmrazení potravin. Několikrát jsem se v praxi s podobným případem setkal. Dvoudveřové chladničky proto nejsou vhodné pro pouití v nízkých okolních teplotách.
Kombinované chladničky neboli kombinace jsou opět zařízení s odděleným prostorem chladničky a mrazničky. Mají vak větí mrazící prostor a chladící prostor umístěný nad mrazícím, abychom mohli pohodlněji manipulovat s potravinami v chladničce, protoe ji otevíráme častěji. Podle provedení chladícího okruhu je dělíme na:
Jednokompresorové kombinace s jedním chladícím okruhem, které jsou funkčně totoné s dvoudveřovými chladničkami a mají tedy stejné nevýhody.
Dvoukompresorové kombinace mají dva zcela oddělené chladící okruhy, které jsou řízeny nezávisle na sobě a zaručují tak přesnou teplotu jak v chladící tak i v mrazící části. Dalí, často proklamovanou výhodou dvoukompresorové kombinace je monost vypnutí právě nepouívané části. Osobně jsem se nikdy nesetkal s tím, e by někdo této výhody vyuíval. Pokud byste to chtěli zkusit, doporučuji nepouívanou část po vypnutí, případně odmrazení důkladně vysuit a poté zajistit otevřená dvířka, aby prostor větral.
Jednokompresorová kombinace se dvěma chladícími okruhy rozířila monosti výběru teprve nedávno. Odstraňuje nevýhody jednokompresorové kombinace tím, e do chladícího okruhu vkládá vysokotlaký ventil, kterým ovládá druhý chladící okruh pomocí druhého termostatu. Tak je umoněno nezávislé a přesné řízení teplot v chladící i mrazící části. Výhodou je podstatné zlevnění oproti dvoukompresorové kombinaci. Jedná se o dnes nejprodávanějí druh kombinace.
Americké chladničky jsou vertikálně dělenými kombinacemi chladničky a mrazničky. Jejich typická ířka je 90 cm a mohou být také o něco hlubí, ne jsme zvyklí. Take pokud by se Vám tento typ kombinace zalíbil, zkontrolujte, zda jej dostanete do bytu. Přístroj poskytuje zpravidla také chladnou vodu a obsahuje automatický výrobník ledu, take musí být napojen na rozvod tlakové vody.
Mraznička truhlicová je název přístroje s víkem nahoře. Jeho výhodou je to, e se chladný vzduch drí dole a proto nedochází k jeho výměně při otevření. Proto mraznička tvoří méně námrazy a má nií ztráty energie při otevírání. Nevýhodou je nutnost vyčlenit více prostoru pro její umístění a obtínějí manipulace s uloenými potravinami. To se snaí řeit někteří výrobci systémem nad sebou umístěných koů.
Mraznička skříňová se často umisuje vedle monoklimatické chladničky. Výrobci mají ve svých výrobních programech obě zařízení ve stejných skříních. Nevýhodu výměny vzduchu při otevření dveří mrazničky se výrobcům daří částečně eliminovat pomocí plastových dvířek mrazících přihrádek a předních stěn uplíků, které zabraňují větímu proudění vzduchu při otevření dvířek. Výhodou je přehlednějí uloení potravin.
Způsoby odmrazování
Protoe led je dobrý tepelný izolant, zvyuje nadměrná námraza spotřebu elektrické energie chladících zařízení. Proto je nutné dbát na pravidelné odstraňování námrazy, co se nám výrobci snaí co nejvíce ulehčit.
Odtávání chladících prostorů je u moderních přístrojů zpravidla řeeno automaticky. Umoňuje to moderní konstrukce s deskovým výparníkem umístěným v zadní stěně. Zde je nejchladnějí místo, na kterém se při chodu chladícího agregát sráí a mrzne voda. Při zvýení teploty, po vypnutí agregátu, kondenzát steče po zadní stěně do sběrného kanálku a odtud do odpařovací nádobky na kompresoru.
Mrazící prostory je nutné zpravidla odmrazovat ručně. Ke zjednoduení manipulace s odtátou vodou výrobci aplikují nejrůznějí systémy, které ji umoňují jednodue vypustit z mrazícího prostoru.
U některých mrazících zařízení výrobci aplikují systém automatického odmrazování, který pracuje na principu nuceného oběhu vzduchu. Vzduch je chlazen výparníkem umístěným mimo mrazící prostor. Kondenzát se sráí na výparníku, který je po vypnutí kompresoru zahříván přídavným topným tělesem. Po zahřátí kondenzát odteče do odpařovací nádobky. Tento systém je málo pouíván, protoe výrobky jsou díky sloitějí konstrukci draí a přístroj má vyí spotřebu energie, kterou zvyuje přídavné topné těleso a ventilátor nuceného oběhu vzduchu.
Na závěr pár radí
- Zamyslete se nad tím jak velký chladící a mrazící prostor potřebujete. V chladničce je dobré nemít police příli plné, zabraňuje to nutnému proudění vzduchu a dochází ke patnému rozloení teplot.
- Mrazničku kupte určitě alespoň "o číslo" větí ne si myslíte e potřebujete, protoe se zaplní dřív ne čekáte. Věřte. Za tuhle radu mi u dost lidí poděkovalo.
- Pokud máte dost místa a velkou rodinu, je výhodné koupit zvlá chladničku a mrazničku. Ve stejné velikosti od stejného výrobce působí hezky.
- Energetická třída je důleitý údaj. I kdy chladnička a mraznička nespotřebovávají velké mnoství energie, je třeba mít na paměti, e jde o spotřebič, který vyuíváte neustále. Nejúspornějí je třída A+, nejméně úsporná G.
- Moderní chladničky mají podstatně nií spotřeby. Zvate také tento fakt, pokud se rozhodujete zda koupit novou chladničku. Toté platí pro mrazničky.
- Chladničku přepravujeme stojící. Po přepravě ustavte chladničku i mrazničku do vodorovné polohy pomocí roubovatelných noek a nezapínejte ji dříve ne za 12 hodin, aby náplně stekly do motorkompresoru.
- Je výhodné vkládat potraviny do výrobcem připravených prostor v chladničce. Zeleninu do přihrádek, ve spodní části, které mohou také udrovat správnou vlhkost, syrové maso do uzavřeného zásobníku.
- Zjistíte -li, e se na zadní stěně chladničky udruje dlouhodobě námraza, je nutné sníit stupeň chlazení.
- Mrazničku je nutné odmrazit, kdy má námraza nejvíce tlouku 5 mm. Led je dobrým tepelným izolantem, proto zvyuje energetickou spotřebu a zatíení chladícího okruhu.
- Při nadměrné tvorbě námrazy v mrazničce nechejte zkontrolovat těsnění dvířek. Pravděpodobně je způsobeno vnikáním okolního vzduchu do mrazničky, nebo příli častým otevíráním dveří mrazničky.
- Chladničku udrujte čistou. Kontrolujete také odtokový kanálek na zadní stěně chladničky. Pokud by se ucpal, nebude odtékat zkondenzovaná voda. Pro čitění kanálku nepouívejte horkou vodu, ani ostré nebo tvrdé předměty. Lze pouít pejli, slámku nebo gumovou hadičku. Pokud se kanálek nedaří vyčistit, zavolejte servisního technika.
- Také zadní části chladících přístrojů si zaslouí pozornost. Čistěte od prachu sráník a zabezpečte dobrý průtok vzduchu kolem něj. patný odvod teplého vzduchu zvyuje spotřebu energie.
Pro magazín Inspirace EURONICS léto 2005Milo Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz
foto: Bosch, Whirlpool, Milo Chadt
Články s podobnou tématikou:
|
|
Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00 Zaloení stránek 20.7.2005 Staňte se fanouky, dovíte se o nových článcích v předstihu.
|