|
Kupujeme chladničku
Poté co se v dubnu zima zlomila rovnou do léta a my začali oblékat místo zimníků koile s krátkými rukávy, nastalo období teplého počasí. V naem stravování stejně rychle vytlačily horký čaj ledové osvěující nápoje a zmrzliny. Proto se také zvýila potřeba chlazení a mrazení potravin, take a přijde vrchol léta, měli bychom být připraveni, aby nám chladící technika mohla nabídnout maximální zpříjemnění parných dnů, ale také aby dobře, dlouho a bezpečně uchovala čerstvé nae potraviny. Staré chladničky a mrazničky nemusejí ji letní nápor vydret a proto můe být vhodné přečíst si pár informací o moderní technice i kdy si myslíte, e právě vae chladnička jetě bude dlouho slouit. Povíme si něco o chladící technice pro domácnosti obecně a znovu probereme problematiku nákupu moderních chladniček a mrazniček tak, abychom vám pomohli s případným nákupem moderních spotřebičů.
Výlet do minulosti
Napadlo vás u někdy jak lidé uchovávali potraviny v dobách, kdy jetě nebyly chladničky? Pro uchování na kratí dobu se vyuívalo hlubokých a chladných sklepů, kde teplota dosahovala 4 a 10°C. Teploty sklepů se vyuívalo také ke správnému vychlazení nápojů, co někde přetrvává dodnes. Vzpomeňme na pivo ze sedmého schodu ve filmu Vesničko má středisková.
| Lednička byla skříň pro uchovávání potravin chlazená ledem. Prostor pro led v levé části má výpustný kohout a víčko které vidíte leet nahoře. Tuto jsem vyfotil v Městském muzeu ve Svitavách |
Pro hostince a hotely byly budovány sklepy na led, který se v zimě těil na řekách a vydrel ve sklepeních často a do konce léta. Chlazení ledem vyuívaly také chladící skříně pro domácnost, takzvané lednice. Led se vsypával do mezery v pláti skříně, kde se rozpoutěl a odebíral teplo z vnitřního prostoru. Z této doby stále přeívá název lednice, lednička, často chybně pouívaný i odborníky, přestoe původní ledničky naich předků ji dávno vytlačily elektrické chladničky a mrazničky.
Ale také dlouhodobé uchovávání potravin bylo nutné. Proto se maso nakládalo do soli, udilo, zavařovalo, zatímco vejce se uchovávala ve vápně nebo vodním skle. Uchovávání potravin v teplotách pod bodem mrazu bylo moné jen v zimě a prakticky se příli nepouívalo. Stabilní podmínky pro uchovávání mraených potravin, ale také jejich rychlé kvalitní zmrazení mohou nabídnout teprve výkonné elektrické mrazničky. Obliba zmrazování stoupá díky jednoduchosti jak uchovávání mrazených potravin, tak i vaření s nimi. Proto se dnes stále roziřuje sortiment zmrazených polotovarů nabízený v obchodech.
Důvody proč vyměnit vai starou chladničku nebo mrazničku
Jistě vás napadne, e nové chladničky mají díky pokročilejím izolacím a účinnějím chladícím okruhům nií spotřebu energie ne chladničky vyrobené například před deseti lety. Ano, to je zřejmé na první pohled do katalogů a jistě jde o markantní sníení spotřeby a 50%. Málokdo si vak uvědomuje, e stárnutí jakéhokoli zařízení přináí také zhorování parametrů řady součástí. Například motorkompresor, který pohání chladící okruh bude mít ji vyběhaná loiska, kompresor můe mít vůle, sniující jeho účinnost a termostat, který býval mechanický, ji nemusí spínat s patřičnou přesností. Velmi podstatným problémem téměř vech starých chladniček a mrazniček je stav těsnění dvířek, které časem ztrácí svoji prunost a zpravidla méně či více propoutí vzduch. Tím se jednak zbytečně otepluje vnitřní prostor, ale hlavně teplý vzduch přináí vlhkost, která zbytečně namrzá na výparnících, co se projeví zejména u mrazniček vyím nárůstem námrazy v okolí místa pokozeného těsnění. Vechny tyto těko pozorovatelné příznaky stárnutí pak mají podstatný vliv na spotřebu energie, která můe narůst a na několikanásobek oproti stavu, kdy byl spotřebič nový.
Při zvaování vech těchto argumentů je třeba mít na paměti, e chladnička a mraznička jsou přístroje, které pracují stále a tedy i zdánlivě malá úspora energie se promítne do celkového účtu za energii dost znatelně. Příkladně pokud bude odběr nové chladničky jen o 1 kWh nií je to úspora 1460 Kč ročně při ceně energie 4 Kč/kWh. Odhaduji, e deset let stará chladnička v na první pohled dobrém stavu můe mít oproti srovnatelně velké nové moderní spotřebu o 2 a 3 kWh denně vyí. Pak se včasné zakoupení nové chladničky nebo mrazničky opravdu rychle vyplatí.
Která je nejlepí?
Často se setkávám s dotazy typu poraďte mi tu nejlepí chladničku. Bohuel tak jednoduché to není. Pro kadého můe být správnou volbou jiný přístroj. Pro samostatně ijící jednotlivce zjevně nebude mít smysl koupit americkou chladničku, ale pokud má zahrádku její produkty bude chtít zmrazit nebo pěstuje králíky, pak bude potřebovat objemnou mrazničku. Tím chci říci, e při nákupu je nutné jako první uváit jak budete chtít chladničku a mrazničku vyuívat a tomu přizpůsobit jejich velikost, ale i provedení. Početná rodina dá jistě přednost velké kombinované chladničce, aby hospodyňka měla při vaření vechny potraviny na dosah, zatímco malá rodina s malou kuchyní a zahradou můe mít kombinovanou chladničku mení a k ní jinde umístěnou mrazničku na uskladnění produktů ze zahrady.
Jednou z moností jsou stále modernějí veliké americké kombinované chladničky side by side, které jsou vhodné předevím do rodinných domů. Ty zpravidla nabízejí navíc dávkovače chlazené vody (často i filtrované nebo sycené kysličníkem uhličitým), výrobníky ledu a ledové třítě, které jistě potěí za parných letních dnů. Proto mohou (ale nemusejí) mít potřebu připojit na domovní rozvod studené vody.
Americké chladničky nemusejí být jen kombinací chladničky s mrazničkou, ale mohou sdruovat i vinotéku nebo chladící minibar, tedy samostatná malá dvířka ve dveřích chladničky, která odstraňují zbytečné ztráty tepla při otevření dveří chladničky.
Před koupí si ale důkladně rozmyslete, kudy dostanete americkou chladničku na určené místo v kuchyni. Mají toti zpravidla nejen větí ířku, ale také hloubku. Vysoký chladící objem lze dosáhnout také vyuitím monoklimatické chladničky a mrazničky, které výrobci dodávají v totoném designu, někdy i se spojovací sadou pro imitaci americké chladničky. Stejně tak se některé americké chladničky dodávají jako dva kusy se spojovací sadou, co stírá hranice mezi kategoriemi. Pro zastavění pod desku kuchyňské linky lze vyuít také dva spotřebiče stejného designu nebo ojedinělé uplíkové provedení vestavné chladničky.
| Moderní kombinovaná chladnička Gorenje. Vimněte i přihrádek ve dveřích mrazničky |
Velmi často dostávám otázky na dvou kompresorové kombinace. Výhoda dvou zcela nezávislých okruhů je zřejmá: rozloení zatíení, samostatné nastavování teplot, monost vypnutí jen chladničky či mrazničky. Stejně jasná je i nevýhoda vyí pořizovací cena. Jene moderní chladničky ji mají vysoce výkonné motory, které rozloení výkonů nepotřebují a samostatné nastavování teplot i vypnutí zvládají pomocí vysokotlakých ventilů a elektronického ovládání naprosto bravurně. Některé kombinace (zpravidla NoFrost) řeí nezávislé řízení teplot pomocí ovládání klapek uzavírajících průchod studeného vzduchu. Z toho vyplývá, e dřívějí výhoda dvou nezávislých chladících okruhů ji ztrácí na váze.
Naopak na důleitosti nabývá rozhodnutí, zda vyuít technologii NoFrost. Na první pohled se můe zdát, e tato technologie musí přinést navýení spotřeby energie, protoe vyuívá ventilátorů pro nucený oběh vzduchu, případně topných odtávacích těles. V dlouhodobém důsledku je tomu naopak. Námraza je výborný tepelný izolant, který zabraňuje prostupu chladu z výparníku do prostoru chladničky a mrazničky. Příkladem můe být iglů z ledu, nebo stříkání stromků v sadech vodou, která rychle zmrzne, jako opatření proti mrazům. Včasné odstranění námrazy z výparníků tedy energií výrazně etří. Odstranění nutnosti pravidelného a nepříjemného rozmrazování mrazniček a mrazících částí kombinovaných chladniček je druhým ale stejně podstatným argumentem pro vyuití této technologie.
Novým trendem u skříňových mrazniček jsou vysokoobjemové zásuvky, takzvané BigBoxy. Jsou výhodou pro skladování velkých kusů zmrzlých potravin, například husy, krůty nebo zmrazených potravin prodávaných v nádobách (např. velkoobjemové balení zmrzliny). Naopak při skladování potravin běných rozměrů je ztíen rychlý přehled o obsahu zásuvky. Proto jsou tyto zásuvky výhodné u přístrojů s velkým objemem mrazícího prostoru, kde není problém vyčlenit jednu zásuvku jen pro potraviny velkých rozměrů. Velký mrazící prostor by neměl být vyuíván pro zmrazování velkých bloků mas. I kdy nakoupíte několika kilogramový blok vepřového, před zmrazením jej rozporcujte. Uetříte velmi obtíné porcování zmrazeného masa a vyhnete se problémům, které zmrazování kompaktních bloků přináí. Několikacentimetrová zmrzlá vrstva na povrchu vytvoří tepelnou izolaci, která zpomaluje dalí zmrazení a maso se tak můe uvnitř kazit. U drůbee je zmrazování moné, protoe má uvnitř dutinu, která rychle promrzne.
|
|
Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00 Zaloení stránek 20.7.2005 Staňte se fanouky, dovíte se o nových článcích v předstihu.
|