Recenze hrnce Concept CK7070Všestranný hrnec
Jako sedm v jednom představuje výrobce multifunkční hrnec Concept CK7070. Měl by nahradit fritovací hrnec, gril, umět zapékat, vařit v páře, dusit, vařit a připravovat fondue. Přitom vypadá na první pohled jednoduše a proto jsem zvědav co dokáže.
Co je skryto v krabici
Multifunkční hrnec se skládá ze tří částí, základny s přívodem energie a termostatem, nádoby s nepřilnavým povrchem a skleněné poklice s těsnící gumou na okraji. Příslušenství odpovídá popisovaným přípravám pokrmů. Koš na fritování s demontovatelným madlem, mřížka na přípravu potravin v páře, plastové obracečky a 6 vidliček na fondue. Přiložený několikajazyčný návod provádí používáním ve všech možnostech použití. V druhé polovině návodu je řada receptů pro vaření.
Vaření
Jediným ovládacím prvkem je knoflík termostatu, na kterém jsou vyznačeny polohy pro všechny způsoby příprav jídel. Nastavení je ale plynulé, takže si můžete zvolit i teplotu někde mezi.
V hrnci jsem vyzkoušel všechny přípravy pokrmů, vařil jsem polévku, fritoval hranolky, opékal maso, vařil nudle, obzvláště mne zaujala příprava zeleniny v páře, kterou je třeba jen trochu více osolit, protože část soli odplaví voda z páry. Přístroj je perfektní také pro přípravu masa na kousky jako je takzvaná čína. Ohřev je poměrně rychlý a za výhodu považuji také nastavení teploty podle potřeby díky plynulé regulaci. Není tedy nutné přesně dodržovat polohy pro jednotlivé přípravy potravin.
Měření
Při měření teplot, kterých hrnec dosahuje, jsem řešil problém s jakou náplní měřit. Protože je hrnec určen jak pro použití se dvěma litry oleje, tak i pro grilování nasucho při velmi podobném nastavení termostatu, rozhodl jsem se pro kompromis. Při každé náplni bude totiž průběh teplot jiný.
Měřil jsem s obsahem 1 litru oleje, kdy se rozsah teplot podle nastavení termostatu pohyboval od teploty okolí, kdy k ohřevu nedocházelo, až po 230°C při maximálním nastavení termostatu (poloha Fry). Průběh teplot můžete vidět na přiloženém grafu. Teplotu 230°C považuji pro přípravu potravin již za vysokou. Většina fritéz udává teplotu do 190°C a pro zatažení masa odborníci doporučují teplotu do 220°C. Na druhé straně je možné díky nastavitelné nízké teplotě v přístroji například rozmrazovat nebo tuto polohu využít pro udržování jídla v teplém stavu. | Multifunkční hrnec Concept CK7070 umí pracovat v širokém rozsahu nastavených teplot
| Díky nastavitelné nízké teplotě lze využít také jako takzvaný pomalý hrnec.
Hodnocení
S praktickým použitím multifunkčního hrnce jsem byl velmi spokojen, příprava pokrmů v něm je jednoduchá a rychlá. Protože se zahřívá dno hrnce, je nesporné, že bude dosažena také úspora energie oproti vaření na sklokeramické desce. Nepřilnavý povrch vnitřní nádoby se velmi dobře myje, proto myslím, že je zbytečné vkládat jej do myčky, i když to výrobce na rozdíl od víka a základny nezakazuje. Vysoký rozsah teplot přístroje je výhodou, která umožňuje jeho široké využití, ale vysoká maximální teplota nabádá k opatrnosti a používání opravdu kvalitních tuků pro fritování. Případně fritování na nižší teploty, které lze naštěstí lehce nastavit.
Technické parametry
Concept CK7070 | |
Objem nádoby pro fritování | 2 l (značka) |
Příkon udávaný /naměřený | 1500 W /1520 W |
Rozsah teplot | 20 - 230°C |
Rozměry (všh), hmotnost: | 23,6 x 33,5 x 35,5 cm / 3,89 kg |
cena: | 2.799 Kč |
|