Suení - zdravý a výhodný způsob konzervace
Kadé léto přináí na zahrádkách úrodu ovoce a zeleniny, kterou je nutné sklidit a uloit tak, abychom ji mohli vyuít také v zimě, kdy potřebujeme přísun vitamínů nejvíce. Pro uchovávání ovoce a zeleniny vyuíváme řadu způsobů konzervace. Zavařování, zmrazování, nakládání, kandování a v poslední době stále oblíbenějí způsob, který vyuívali s oblibou nae babičky - suení.
Velkou výhodou suení je, kromě nízkých nákladů, také vysoká míra zachování důleitých vitamínů. Při etrném suení jich uchováme a 80%. Suení probíhá bez konzervačních látek nebo cukru a zachovává tak i chuové vlastnosti potravin. Proto je doporučováno odborníky na výivu. Suenou zeleninu a bylinky vyuijeme při přípravě polévek, omáček a dalích jídel, zatímco ovoce je zdravou pochoutkou.
Nae babičky suily na sluníčku, na půdě nebo v troubě, ale my máme monost vyuít moderní elektrické suičky ovoce, které suí proudem vlaného a teplého vzduchu. Suit lze prakticky jakékoli ovoce včetně exotického a měkkého, které se jinak suí patně, zeleninu, houby nebo bylinky. V suičkách lze suit také placky z rozmixovaného ovoce.
Jak pracuje suička
Hlavní částí suičky je základna, ve které je ukryta ventilační jednotka a topné těleso s termostatem. Na ni se nasazují síta, kterých je ve výbavě suičky zpravidla pět. U některých suiček lze počet sít, na kterých můeme suit současně, zvýit a na patnáct. Proto je důleité, informovat se při koupi na maximální, výrobcem doporučený, počet sít a na monost jejich dokoupení.
Síta mohou být vybavena také foliovými miskami pro suení ovocných placek a síkami na drobného ovoce. Sestava sít je uzavřena víkem, které zajiuje správný průchod vzduchu nad síty. Vzduch je hnán ventilátorem přes topné těleso do prostoru sít, kde proudí od krajů do středu tak, aby byl zajitěn stejnoměrný průchod vzduchu nad vemi síty. Poté vzduch odchází průduchy ve víku. Teplotu vzduchu hlídá termostat, který je u některých výrobků nastavitelný. Správná teplota pro suení je 35 - 60°C podle druhu suených potravin. Výhodné je také pokud má suička časovač, který vypíná po uběhnutí nastaveného času.
Suičku ovoce můeme zakoupit v cenách zhruba od 800,- Kč do 8000,- Kč podle vybavení síty, síkami, miskami, časovačem nebo počtu nastavitelných teplot. Draí suičky mají zpravidla vyí výkon, lepí vybavení a umoňují současné pouití větího mnoství suících sít.
Pro internetový magazín BydleteLépe.cz
Milo Chadt
milos@chadt.cz
milosch@centrum.cz
fotografie: Bionaire
Články s podobnou tématikou:
|