Upeč třeba chleba
Recenze domácí pekárny Panasonic SD-255WXE
Myslím, e bychom jen těko hledali člověka, který by neměl rád chleba. Já mám nejraději pěkně čerstvý, voňavý, přímo přivezený z pekárny. Proto mne nadchla monost vyzkouet si pečení chleba doma a dokonce nechat se budit jeho vůní. Pekárna Panasonic SD 255 umoňuje nastavit čas za který má být chléb upečen a poskytuje, zatím jako jediná, monost automaticky ve vhodný čas přidat oříky, rozinky, kandované ovoce, semena nebo bylinky.
Přístroj a jeho průvodci
Po vybalení z papírové krabice, ve které absorbují nárazy při přepravě polystyrénové vloky, jsem nael tělo přístroje, vnitřní nádobu s nepřilnavým povrchem slouící k hnětení i pečení, dvě hnětací lopatky, odměrku a odměrnou líci pro dávkování surovin. Návod ve čtyřech jazycích je sice barevný, ale neobsahuje četinu, proto obdríte i jeho černobílý klon psaný srozumitelnou četinou. Jeho 35 stran obsahuje podrobný a výstiný výklad funkcí i obsluhy, společný s téměř totoným typem SD 254 a řadu receptů. Velmi důleitá je tabulka programů a jejich činností, která také informuje, při kterých programech lze zvolit velikost, zhnědnutí chleba a časování. Tyto volby by toti u některých programů mohly zhorit výsledek pečení, proto u nich nejsou umoněny. Záruční list je dle zvyklostí značky mezinárodní a obsahuje záruční podmínky i formuláře pro vyplnění prodávajícím a servisem.
Pekárna má dvojité horní víko, přičem pod ním naleznete prostor pro uloení odměrky a automatickou schránku na přidávání pochutin. Celé víko je robusní a zřejmě dobře tepelně izolované. Pod ním je pracovní prostor, do kterého vkládáme pečící nádobu s nasazenou příslunou hnětací lopatkou. Speciální hřebenová lopatka je pro itný chléb. Lopatky jsou na ose pohonu jen lehce nasazeny s velikou vůlí, take to vypadá, e by se mohly při míchání samy uvolnit. Přesto vak se nikdy nestalo, e by lopatka při vyklápění pečiva z formy zůstala v pečivu, i kdy to výrobce povauje za běné. Lopatka vdy zůstala v nádobě, pouze při míchání těsta na pizzu vypadla spolu s ním. Je zřejmé, e výrobce dobře ví co činí.
| | Automatická schránka na pochutiny | Ovládací panel |
Ovládací panel s LCD displejem je uspořádán logicky, take jej snadno pochopíte i přesto, e není v četině. Tlačítka jsou seřazena podle pořadí jejich pouití, take cokoli nastavíte postupným stiskem tlačítek zleva doprava (volby nemusí být vdy umoněny). Postupně jsou zde tlačítka pro výběr programu, jeho varianty, velkosti, zhnědnutí a odloení nebo nastavení času. Poslední tlačítko zapíná a vypíná chod pekárny. Ve co nastavíte, vidíte na displeji, by některá nastavení jen v podobě ipek u popisů.
Ve vztahu k návodu musím upozornit jetě na jednu skutečnost. Setkáte se zde s řadou receptů ve kterých se vyskytuje mouka hladká, silná a slabá. Nejde o chybný překlad názvu hrubé a polohrubé mouky, ale o mouky s různým obsahem lepku, tady o značení u nás nepouívané. Hledal jsem informace, podle kterých bych mohl vytvořit nějaké alespoň přibliné porovnání označení mouky u nás a v zahraničí, ale nepodařilo se. Jen málo zemí světa vaří z mouky hrubé a polohrubé, naopak u nás se větina výrobců uchyluje jen k tomuto značení a nevyuívá ani značení čísly (např. 00, T 450, T1000). Pro chleba se pouívá zpravidla hladká mouka. Proto jsem se snail dret návodu po technické stránce, ale recepty na chléb jsem hledal na českém internetu.
Praktické pouití
Vyzkouel jsem řadu postupů, avak vechny kombinace devíti programů, pěti moných variant, tří velikostí i tří stupňů zhnědnutí jsem opravdu nevyzkouel. A to i přesto, e nelze pouít vechny kombinace uvedených funkcí. Například nastavení zhnědnutí lze vyuít jen u základního programu a u bezlepkového ve dvou stupních. Základní program (Basic) trvá 4 hodiny, co se můe zdát dlouho, ale během tohoto času přístroj těsto uhněte, nechá nakynout (mezitím párkrát přehněte) a upeče. Nejdelí program je určen pro francouzský bílý chléb a trvá 6 hodin.
| Čerstvý chléb z pekárny Panasonic SD-255WXE |
První slavily úspěch kupované směsi celozrnného a tmavého chleba, které jsem připravoval základním a celozrnným programem. Obě směsi obsahovaly vlastní suené drodí, dobře vykynuly a výsledkem bylo chutné pečivo.
Makovník ze směsi jsem zkusil jen upéct a přitom jsem vyuil vyloení pečící nádoby pečícím papírem. Makovník měl doručenou dobu pečení ve vyhřáté elektrické troubě 40 minut. U pekáren je třeba trochu přidat na rozehřátí a počítat s niím výkonem topného tělesa, take 80 minut bylo akorát. Nejprve jsem ale pouil jen 40 minut a musel přidat. I to je jednoduché, můete počkat, a program skončí a poté nastavit nové pečení nebo pekárnu vypnout a tlačítkem Select začít nové zadání. Program pečení lze nastavit na dobu 30 a 90 minut.
Také z údajů na některých směsích je zřejmé, e u pekáren je nutné pouít delí čas ne v troubě. Např. celozrnný chléb se má péct 25 a 30 minut v troubě při teplotě 220 °C, zatímco pro pekárny je doporučen program celozrnný (Whole Wheat), který peče 50 minut.
Určitě vás zajímá násypka na automatické přidávání pochutin. Vyzkouel jsem ji pro sladký chléb (pouitý recept na konci článku) s programem Basic (základní) ve variantě Bake raisin. K vysypání rozinek a oříků dolo asi za hodinu, po důkladném prohnětení, před začátkem kynutí. Doporučené je pouití nelepivých a teplem nerozpustných potravin, které by se mohly přilepit k dávkovači a nemusely by být včas nadávkovány. Výsledek byl chutný a rozinky i oříky byly v těstu rovnoměrně rozloeny. I přesto, e lo o sladký recept, který jsem nechal vymíchat v pekárně a rovnou jej pekl, nebyl přilepený ke stěnám pečící nádoby a stačilo nádobu stejně jako v ostatních případech otočit, vzít za spodní část, několikrát s ní zatřepat nahoru a dolů. Ve vech případech bez výjimky se obsah nádoby uvolnil jak od stěn, tak i od hnětací lopatky a vypadl. Přitom je nutné jetě přidret dradlo nádoby tak, aby nezavazelo při vysouvání chleba z nádoby.
Vyzkouel jsem také dvě směsi na bezlepkový chléb. U první jsem měl pocit, e chleba málo nakynul, co mohlo být způsobeno drodím, na kterém evidentně záleí více, ne jsem očekával, nebo tím, e jsem si z návodu k pekárně nezapamatoval, e bezlepkový chléb se do pečící nádoby vkládá v opačném pořadí. Tedy nejprve vodu, potom směs a drodí. Proto jsem zkusil jinou směs, která obsahovala drodí v balení a ta ji dala velmi dobrý výsledek. Chléb byl dobře vykynutý a chutný. Jen myslím, e je třeba jej brzy sníst, protoe mi druhý den ji nechutnal.
| Graf průběhu teplot v pekárně Panasonic SD-255WXE při programu "itný chléb" |
Pro itný chléb je třeba zvolit přísluný program a vyměnit hnětací lopatku. Při tomto programu, který trvá 3:30 hod jsem vytvořil graf teplot, abychom získali představu jak pekárna pracuje. Prvních 45 minut se nic nedělo. To můe vypadat podivně, ale v tom čase pravděpodobně jen voda proniká do mouky a aktivuje drodí. Poté se těsto vymíchá a začne se zvyovat teplota na 30°C, kde se udruje asi 1,5 hodiny. Teprve potom pekárna zvýí teplotu a ke 190°C a po dobu pečení ji udruje na asi 160°C. To ve se dá vyčíst z grafu, který vidíte na obrázku.
Těsto na pizzu má svůj vlastní program, který těsto řádně prohněte a nechá vykynout. Pouil jsem recept z návodu k pekárně (na konci článku). Výsledkem bylo houevnaté těsto, se kterým by se daly dělat podobné akrobacie, které předvádějí výrobci pizz v Itálii. Já jsem těsto natáhl v ruce a vytvaroval do Crisp talíře mikrovlnné trouby, její test zde najdete zanehlouho. Těsto je chutné a lze jej vytáhnout do tenka.
Očista
Něco jako mytí pekárny prakticky neexistuje. Pro uvonění hnětací lopatky stačí do nádoby napustit trochu teplé vody a nechat chvíli stát poté lehce vytáhnete lopatku. Osu stačí očistit houbičkou, stejně jako stěny nádoby, které jsou tak nepřilnavé, e saponát není potřeba. Vnitřní část nádoby se zpravidla nezapiní, jen kdy při začátku míchání vystříkne tekutina nebo při vyklápění obsahu zásobníku upadne mimo malý kousek oříku nebo sezamové semínko. Na takové znečitění stačí vlhká utěrka, kterou můete utří i případné nečistoty na vnějí straně přístroje.
Hodnocení
Pekárna Panasonic SD 255 mne nadchla zvládnutím pečení nejrůznějích druhů chleba i různých moučníků a těst. Velkou výhodou je, e není nutné čekat na vloení přísad u základních a celozrnných programů. U programů pro itný, francouzský, italský chléb, sendvič, těsto na pizzu a bezlepkové výrobky, nelze tuto funkci pouít.
| Pekárny Panasonic SD-255WXE nabízí lopatky na míchání itného (hřebenová) a peničného těsta |
Díky časování můete vyzkouené recepty s klidem večer připravit a ráno se těit z čerstvého pečiva. Způsob načasování konce pečení, ktery umoňují některé programy, je trochu nepohodlný. Nastavujete sice konec pečení, nikoli vak jeho čas, ale dobu za kterou má pečení skončit. Je to způsobeno tím, e pekárna nemá vnitřní hodiny, které by udávaly přesný čas.
Při zadávání navolíte nejprve program a vechny jeho parametry a poté zvýíte čas tak, aby odpovídal době za kterou chcete mít pečivo připravené. Například je-li 20:00 hod a chléb chcete mít připraven na 7:00 nastavíte čas na displeji na 11:00 hod. Načasování funguje naprosto spolehlivě.
Pekárnu mohu s klidným svědomím doporučit kadému, kdo chce péct nejen domácí chleba pohodlně a jednodue. Moná, e se časem dočkáme i četiny na ovládacím panelu.
Technické údaje:
- zpracovatelná hmotnost mouky: 300 a 600 g
- max. hmotnost chleba: 1200 g
- rozměry (vh): 37 x 28 x 33 cm
- váha: 6,8 kg
- příkon: 550 W
- časovač: a 13 hodin
- doporučená cena: 4795 Kč
Sladký chléb
- 1 lička suených kvasnice
- 300g hrubé světlé mouky
- 100g hladké itné mouky
- 1 líce cukru
- 1 1/2 líce másla
- 1 lička soli
- 150 ml vody
- 200 ml mléka
- hrst rozinek
- lískové oříky nakrájené, sezamové semínko
- program BASIC Bake raisin
Těsto na pizzu
- ½ ličky suených kvasnic
- 300g bílé hladké mouky
- 1 líce olivového oleje
- 170 ml vody
- program Pizza
Ve zkrácené verzi vylo v magazínu Inspirace EURONICS č.6 / 2008Milo Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz
foto: Milo Chadt
přístroj zapůjčila firma: Panasonic
Články s podobnou tématikou:
|