|
Jak chutná v páře
Recenze parního hrnce Tefal VitaCuisine
Podařilo se nám zajistit novinku, která se dostala na pulty naich obchodů v průběhu září. Tou novinkou je parní hrnec Tefal VitaCuisine.
Nejsem právě zastáncem zdravé výivy a jako větina chlapů pod pojmem dobré jídlo vidím bůček nejlépe se zelím a knedlíkem. Na druhé straně rád vařím a zkouím nové postupy, proto jsem v parním hrnci zkusil uvařit celou řadu jídel. Nejprve ale k samotnému přístroji.
Několik dílu s monostmi pouití
Ten se skládá z několika dílů. Spodní část tvoří nádoba s nerezovou odpařovací miskou, ohřívanou topný tělesem s příkonem 2000W a tlačítky pro ovládání funkcí Turbo Boost a Keep Warm. Uvnitř nádoby je ryska, po kterou ji lze naplnit vodou a navíc na přední straně vodoznak, take i za provozu lehce poznáte kolik vody tam jetě zbývá. Nad ni nasadíte sběrnou misku na kondenzát a odkapané ávy. Ty se zde shromaďují, aby nedolo k jejich připalování na odpařovací misce. Dále nasadíte drák koů z transparentního plastu, do kterého vloíte oba koe s potravinami, případně misku na rýi. Sklopená madla koů přesně zapadají do výřezů v plastu. | Sklopená dradla přesně zapadají do výřezů v plastu |
Nad transparentní drák koů lze umístit jetě dalí oboustrannou misku pro přípravu pokrmů s odtokem áv nebo s jeho zachycováním, podle toho jak misko otočíte. To ve přikryjete transparentní pokličkou s otvory pro vyrovnávání tlaku páry s okolím.
Jedinou nevýhodou naeho brzkého testu je to, e dosud není zpracován český návod, take jej nemohu posoudit. Anglický návod, který je vybaven řadou obrázků a tabulek časů vaření, vypadá přehledně a jako dostatečně popisný. Ovládání je jednoduché. Pomocí knoflíku nastavíte čas přípravy do edesáti minut a přístroj začne vyvíjet páru. Současně se aktivuje funkce Turbo Boost, která rychle přivede vodu k varu a zaplní párou vnitřní prostor hrnce. Poté se automaticky deaktivuje a vyvíjení páry probíhá normální rychlostí. Deaktivovat lze i ručně. Po ukončení času se automaticky aktivuje funkce Keep Warm, která udruje jídlo v prostoru hrnce teplé jetě hodinu po ukončení vaření.
Praktické zkouky
Vaření zeleniny, květáku a brambor, které jsem zkouel jako první, mne překvapilo výraznějí chutí zeleniny a tím, e brambory se nerozvařily. Nejprve jsem dal vařit na 20 minut oloupané a na plátky nakrájené brambory a po přidání mrazené zeleniny jsem vařil dalích dvacet minut.
Recept na kuře naloené v česneku a majoránce jsem doplnil opět bramborami a zeleninou. Zeleninu jsem vařil 20 minut ve ostatní 40. Kuře sice nemělo křupavou kůrčičku, ale bylo avnaté a chu česneku i majoránky nebyla degradována jako při pečení.
Horní misku jsem vyuil pro přípravu čtyř plátků mraeného rybího filé na koření. Přitom jsem v koích vařil tentokrát brambory ve slupce a mrazenou zeleninu. Zkusil jsem nechat ve připravovat 40 minut.
| Miska ve které jsem vařil filé je oboustranná, take kdybych ji dal opačně, áva by odtekla |
Výsledek byl výborný. Brambory se velmi dobře loupaly, ryba se nerozpadla a chutnala skvěle. Protoe je třeba potraviny pro vaření v páře o něco víc osolit, byla voda pod rybou hodně slaná, take jsem ji nepouil. Chutě vech potravin se navzájem nijak neovlivnily.
Protoe je přímo na přístroji uvedený čas pro vaření vajec, musel jsem je také zkusit. Nastavení na dvanáct minut udělá vejce hodně natvrdo a osm minut nechá ne zcela tekutý loutek. Nezapomeňte vejce předem naklepnout na irí straně, jinak tlak uvnitř skořápku roztrhne.
Očista
Čistění přístroje spočívá předevím v odstranění tekutiny ze sběrné nádoby a mytí vech částí. V páře se potraviny k přístroji nepřilepí, take pokud myjete brzy po pouití, jde to snadno. Ve můete ponořit do vody, kromě spodní nádoby s přívodem elektřiny, | Nerezová odpařovací miska v základně přístroje, kterou je třeba občas vyčistit od vodních usazenin | kde je nutné vymýt vnitřní část. Povlak vodního kamene v odpařovací misce odstraníte tak, e její nerezovou část naplníte vodou s trochou kyseliny citronové, případně můete na několik sekund zapnout přístroj, aby se voda ohřála. Po chvilce bude vodní kámen odstraněn.
Hodnocení
Ač nejsem zastánce zdravé kuchyně, musím zdůraznit, e i pokrmy bez tuku vařené v páře mohou být nejen zdravé ale i chutné. Navíc zelenina je daleko aromatičtějí ne připravovaná ve vodě. Velmi jednoduché ovládání přístroje znamená jen nastavit správný čas. Přístroj sám aktivuje funkce pro rychlý náběh varu a pamatuje i na udrení teploty jídla.
Technické parametry
- příkon: 2000 W
- max. náplň vody: 1,5 litrů
- max. nastavitelný čas: 60 minut
- čas udrování teploty (Keep Warm): 60 minut
- rozměry v plné sestavě (vh): 325 x 430 x 225 mm
- hmotnost kompletu: 2880 g
Pro magazín Inspirace EURONICS č.4 / 2008Milo Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz
foto: Milo Chadt přístroj zapůjčila firma: Tefal
Články s podobnou tématikou:
|
|
Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00 Zaloení stránek 20.7.2005 Staňte se fanouky, dovíte se o nových článcích v předstihu.
|