|
| Odvápnění potřebují vechny přístroje, které ohřívají vodu. Při jejím ohřevu se na topných tělesech vysráí zejména zásadité vápenaté sloučeniny. Proto k jejich odvápňování vyuíváme kyseliny. |
Odvápňování octem
Mám starí překapávač a mám pocit, e příprava kávy trvá v poslední době delí dobu. Kamarádka mi poradila, e jej mám odvápnit. Jak to mám udělat a čím? Mohu pouít ocet?
Ano, vae kamarádka odhadla správně nejpravděpodobnějí příčinu problému. Odvápňování se týká nejen varných konvic, kde vápenaté usazeniny přímo vidíme, ale také překapávacích kávovarů, espres a dalích přístrojích ohřívajících vodu.
Ocet je častý prostředek pouívaný pro odvápňování a ve větině případů lze pouít, pokud vám nevadí zápach, který vydává a jeho vyí agresivita vůči některým povrchovým úpravám topných spirál. Osobně spíe doporučuji potravinářskou kyselinu citronovou, která nepáchne a je méně agresivní. Navíc ji často obsahuji i prodávané přípravky na odstraňování vodního kamene, které "doporučují" přímo výrobci spotřebičů.
Při odvápňování ve 2 dcl vody rozpuste jednu a dvě kávové ličky kyseliny citronové. Vodu nalijte do varné konvice, překapávače nebo espresa a přístroj zapněte. U konvice a překapávače přístroj vypněte po chvilce provozu a počkejte zhruba 10 minut. Pak postup zopakujte. U pákového espresa musíte počkat na úplné zahřátí přístroje a spustit výrobu espresa bez kávy. V případě automatických kávovarů bych raději volil pravidelné odvápňování v intervalech určených přístrojem, a pomocí originálního odvápnovacího prostředku.
Pro časopis Inspirace EURONICS č.1 / 2011 Milo Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz
Články s podobnou tématikou:
|
|
Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00 Zaloení stránek 20.7.2005 Staňte se fanouky, dovíte se o nových článcích v předstihu.
|