|
Návtěva zkuebny Mora (Důkladné testování na vlastni oči)
Ohromující symbióza s přírodou
Mora - tuzemský výrobce bílé techniky, jeho výrobní haly jsou umístěny v malebném Mariánském údolí u Olomouce, by klidně mohl dokumentovat svůj dobrý vztah k přírodě na potoku, který protéká závodem a do něj proudí i pouitá voda z blízké výrobní haly. V betonovém korytu říčky se toti na sluníku vyhřívá asi stočlenné hejno pstruhů. Pochopitelně Mora dělá pro ekologii mnohem víc.
Právě toti chystá do výroby novou řadu v energetické třídě A. Kadý přístroj nebo součástka, jetě dávno před tím, ne se první kus začne sériově vyrábět je pečlivě testován. Navtívil jsem proto v Mariánském údolí právě zkuebnu, abych vám mohl přiblíit co ve a jak se zkouí. Některé testy jsou normami přesně předepsány a probíhají za předem stanovaných podmínekpo stanovenou dobu, u dalích jde hlavně o to, aby tvůrci nového výrobku mohli přesně zjistit, zda se výrobek nebo součástka chová tak jak bylo zamýleno, nebo zda je nutné něco upravit.
Vlhko a teplo
V první laboratoři je umístěna vlhkostní komora, | Kdy se podíváte pozorně, uvidíte odlesk oken tovární haly, vedle které potok teče | | ve které se výrobek nechá po předepsaný čas ve vlhku a teple. Před i po tomto testu se zkouejí elektrické či chemické vlastností výrobku.
Na dalím stroji právě probíhá test kohoutů pro plynové sporáky. Věděli jste, e 20 000 otočení kohoutem uděláte na běně vyuívaném plynovém sporáku přiblině za patnáct let? Aby to nebylo málo, testuje se ivotnost kohoutů tímto počtem otočení při teplotě 120°C a poté jetě jednou při pokojové teplotě. Podobný ivotnostní test sklokeramické desky právě probíhal pomocí speciálních chladičů umístěných na varných zónách. Ty mají za úkol odvádět tepelný výkon z povrchu zón. (obrázek níe)
I obaly je třeba testovat
Automobilový Crash test připomíná speciální dráha v laboratoři pro zkouení obalů. Správně zabalený výrobek musí vydret pád "plocha na plochu" z výky 60 centimetrů, který se simuluje právě na této dráze. Stejně tak je zde simulace bočního sevření vysokozdviným vozíkem určeným pro manipulaci ve skladech a nakládání na kamiony, jejich jízdu zase simuluje třepací stroj. Mora chce mít jistotu, e její spotřebiče spolehlivě přeijí běné zacházení při přepravě a skladování.
Laboratoř to je přesnost
|
|
Stroj, který otáčí kohouty plynových sporáků | Laboratorní přístroj pro analýzu plynů |
Jistě čekáte, e ke slovu přijdou jemné laboratorní přístroje. Ty jsou vyuity například pro analýzu sloení plynu i jeho zplodin při testu hořáků a při míchání plynu, který slouí jako zkuební palivo. To můe mít v praxi určitý rozptyl parametrů a výrobky Mora musí fungovat za kadé situace.
Rozloení teplot v okolí zabudovaných spotřebičů probíhá v imitaci kusu kuchyňské linky, osazené velkým počtem přesných teploměrů. Vechny tyto údaje zpracovává a vyhodnocuje přístroj, který poskytuje rychlý přehled o tom, jaká teplota byla v kadý okamik zkouky na kadém z měřících míst. Pokud by toti teplota v okolí výrobku přesáhla určitou mez, mohlo by dojít k pokození zejména méně kvalitních kuchyňských linek.
Občas se musí něco rozbít
Při testech zkuebna výrobky rozhodně nijak neetří. Zkuební hrnce ze surového eleza, na varných zónách se úmyslně připalují potraviny, zkouí se co udělá výrobek, kdy se zablokuje termostat a simulují se různé poruchy.
Lidé se často ptají, kolik toho vlastně sklokeramická deska vydrí, proto tento test popíu podrobněji. Při testu její odolnosti jsem měl kadou chvíli strach, e uslyím rachot střepů. Deska se toti testuje pomocí speciálního hrnce s oblými hranami o váze 1,8 kilogramů. Ten se nechá desetkrát dopadnout z výky 15 cm na rozpálenou zónu sklokeramické varné desky. Test se provádí s kadou varnou zónou a ihned poté je na desku vylit jeden litr slané vody o teplotě 15°C a spotřebič odpojen od sítě. Po jeho zchladnutí je koupel opakována. Musí vydret jak sklokeramická deska tak i elektrické parametry celého zařízení. Tak tohle bych své varné desce určitě neudělal a nedoporučuji to také vám i přesto, e Mora poskytuje záruku na rozbití sklokeramické desky po celých pět let a zkuební deska bez problému vydrela.
| |
Chladiče, které odčerpávají teplo při zátěových zkoukách sklokeramických desek | elezné zkuební hrnce připravené na zkouky oteplení v okolí desky |
Kuchyň v laboratoři nebo laboratoř v kuchyni?
Mezi zaměstnanci je určitě nejoblíbenějí laboratoř, ve které se testuje pouívání přístrojů, tedy taková kuchyně. Překvapilo mně, e je zde opravdu pečlivě vyzkouena příprava dlouhé řady pokrmů při nejrůznějích reimech pečení nebo vaření. A rozhodně to není jen o tom na konci jídlo ochutnat. Stejně jako při vech dalích testech je o kadém takovém pokusu veden podrobný záznam a jsou prováděna přesná detailní měření. Osobně mne přikvapil přístroj, který měří stupeň zhnědnutí těsta. Na základě těchto zkouek jsou výrobky upravovány tak, aby dosáhly co nejlepí parametry. Například jsem se dověděl, e pro pečení tradičních českých buchet a řady dalích naich jídel je nejvýhodnějí jiné rozloení výkonu topných těles ne často mají trouby z dovozu. Take na české buchty je nejlepí česká trouba (nebo sporák), a má to jasnou logiku.
Pravděpodobně zde také vznikla zajímavá pomůcka o které jsem si myslel, e slouí k odkládání horkých hrnců, co je nepochybně také moné vyuití. Hlavním účelem této mříky je opékání topinek a rozpékání pečiva pomocí sklokeramické desky. Uitečný nápad.
Dobrých rad není nikdy dost
Zkuenosti mistrů kuchařů ze zkuebny jsou vtělovány i do návodů. Díky tomu Mora vydala obsáhlou brouru o pouívání trub Mora, kde jsou kromě vyzkouených receptů a tabulek srovnávajících pečení pro jednotlivé typy ohřevů trouby i cenné rady, z nich některé vám přetlumočím.
- Při pečení v horkovzduných troubách se zpočátku hospodyňky drí zvyků z trouby klasické a tak výsledky nemohou být dobré. Ohřev horkým vzduchem je účinnějí, proto je nutné pro stejný pokrm troubu předehřívat a pouívat při teplotách zhruba o deset a dvacet stupňů niích.
- Jestlie jste pekli současně na více úrovních, můe být pečivo v horním plechu výrazně světlejí ne ve spodním. Přítě zkuste pouít nií teplotu. Pečivo bude rovnoměrnějí, ale nemusí být hotovo současně.
Horní plech nechejte jetě pět a deset minut dopéct.
- Aby se korpus dortu nepropadl, nechejte jej po pečení chladnout v otevřené troubě na zpola vysunutém rotu asi dvacet minut.
- Kdy nejde pečivo vyklopit z formy, uvolněte opatrně okraj noem. Překlopte formu s pečivem a několikrát na ni polote utěrku namočenou ve studené vodě. Přítě formu dobře vymate a vysypte moukou nebo strouhankou.
- Pokud je vae trouba vybavena funkcí pečení horkým vzduchem s ventilátorem a horním topným tělesem, můete ji pouít pro rychlý předehřev trouby před pečením horkým vzduchem s ventilátorem.
- Troubu čistěte po kadém pouití vlhkým hadrem a zhruba jednou za měsíc dejte do trouby na plech asi půl litru vody a zahřejte ji na teplotu asi 50°C po dobu 30 minut. Potom ji snadno vytřete od nečistot. Trouby Mora mají lehce odnímatelné těsnění dvířek, take není problém vyčistit mastnotu i v záhybech těsnění.
- Kdy se na rozpálenou sklokeramickou varnou desku dostane jídlo, odstraňte jeho zbytky krabkou na sklokeramiku dřív ne deska zchladne. Pro čistění po vychladnutí můete vyuít univerzální prostředek na lak, smalt, nerez a sklokeramiku - čistič Mora Cleaner. Dalí obdobný prostředek - Mora Fini je určen speciálně pro oetření a ochranu nerezových ploch.
Pro magazín Inspirace EURONICS podzim 2007Milo Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz
foto: Mora, Milo Chadt
Články s podobnou tématikou:
|
|
Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00 Zaloení stránek 20.7.2005 Staňte se fanouky, dovíte se o nových článcích v předstihu.
|