Najdi servis
Další události najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
Další články o spotřebičích najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
Další rady jak na to najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
 Další slovíčka najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka


Exklusivní varná deska Fagor

Bez nich to nejde

Jak nakupovat varné desky



Denně se s nimi setkáváme, denně je používáme, ale známe je?
Řeč je o varných deskách na kterých každý den vaříme. Někdo používá plynové, jiný si oblíbil sklokeramiku a někdo má třeba jen na chalupě ještě litinovou plotýnku. O všech těchto hodně odlišných a přeci jednotvárně vnímaných přístrojích bude nyní řeč.

Ke stejnému cíli vedou různé cesty

Cílem je ohřát a uvařit potraviny. Kdysi naši předkové používali jednoduchý princip otevřeného ohně, kdy nádobu s potravinou zavěsili přímo nad otevřené ohniště nebo později využili kamna s kovovým plátem ve kterém byla díra pro kotlík, případně postavili hrnec na plotnu. Oheň tak přímo nebo nepřímo ohříval dno hrnce a od něj potraviny v něm.
Zdrojem tepla bylo dřevo nebo uhlí. S rozvojem techniky se používaly i jiná paliva, jako například líh či dokonce benzín nebo nafta a plyn. Stejně tak s postupným zaváděním elektrické energie začíná výroba kuchyňských elektrických kamen založených na odporovém principu. První elektrický vařič pochází ze Severní Ameriky roku 1859. K zatím poslednímu způsobu ohřevu jídel na plotně ale přispěl dřívější objev elektromagnetické indukce roku 1831. I přesto, že první použitelná konstrukce indukčního vařiče pochází z období kolem roku 1920, na sériovou výrobu muselo tohoto zařízení počkat do roku 1971, kdy jej začala vyrábět společnost Westinghouse v USA. K masovému rozšíření ale dochází až dnes, kdy díky pokroku ve výrobě elektronických zařízení značně poklesla jejich cena.

Složitý výběr

Často se mne lidé ptají, zda je výhodnější vařit na plynové nebo elektrické varné desce. Odpověď není zdaleka tak jednoduchá, jak by se mohlo zdát. Každý energetický zdroj má své výhody i nevýhody, stejně jako každé provedení vařiče, či varné desky.
Plynová deska Bosch
Plynová deska Bosch - moderní s vysokým výkonem, elektronickým zapalováním a bezpečnostním ventilem.
Proto se pokusím postupovat stejně, jako byste měli ve svých úvahách postupovat při výběru spotřebiče.
Provedení přístroje nejvíce ovlivňuje jeho umístění a účel použití.
Samostatně stojící sporáky jsou často výhodné svojí cenou a je možné zakoupit je s varnou deskou ve všech používaných provedeních. Jsou vhodnou náhradou za dosloužilé výrobky stejného typu a všude tam, kde nechceme zasahovat do podoby kuchyňské linky. To však vyžadují vestavné spotřebiče, které jsou vhodné zejména v případě zřizování nové kuchyňské linky nebo při její zásadnější rekonstrukci. Podstatnou výhodou vestavných spotřebičů je volnost jejich umístění. Varnou desku sice vždy umístíme na desku kuchyňské linky, ale například troubu můžeme vestavět do výše trupu, což podstatně ulehčí manipulaci s připravovanými pokrmy i její údržbu. Pokud však chcete dodržet uspořádání sporáku, tedy umístit vestavnou troubu pod desku, pak je možnost zakoupit obě zařízení jako sestavu se společným ovládáním (od této varianty se již ustupuje), nebo obě zařízení jako samostatná s ovládáním na každém z nich. Taková volba zpravidla poskytuje lepší výbavu a více funkcí. Pro velké domácnosti mohou být užitečné varné desky s šířkou nad 70 cm, které mají často 5 varných míst a zaznamenávají stoupající oblibu.
Pro občasné využití na chatě a chalupě bude vhodné uvažovat o levnějších a menších řešeních. K tomu jsou vhodná přenosná a menší provedení, - takzvané vařiče. Dnes je můžeme zakoupit v elektrickém provedení s litinovou plotýnkou, jako sklokeramiku a dokonce i v provedení s indukčním ohřevem. Mohou mít jedno nebo dvě varná místa. Stejně tak lze zakoupit i plynové provedení vařiče s jedním nebo dvěma hořáky. U přenosných plynových spotřebičů bývá zvykem jejich určení na propan butan, proto se vždy při koupi zeptejte, zda je možné přístroj přetryskovat na typ plynu, který budete používat. Chalupy ale i chaty však bývají často zařízeny stejně jako domácnosti s veškerým komfortem, proto i zde mohou být využity jak sporáky, tak i vestavné varné desky.

Dalším důležitým rozhodnutím je využití plynu nebo elektrické energie. Existence plynové přípojky je fatální podmínkou, zatímco při využití elektrické energie je přívod tří fází podmínkou většinovou, ale ne zcela nezbytnou. Výhodou plynu je zatím jeho poměrně nízká cena a také jednoduchá regulace výkonu s okamžitou odezvou na ni. Osobně jsem byl zvyklý vařit na plynu a poté co jsem se přestěhoval, jsem si dosud na elektrickou sklokeramiku nezvykl. Další výhodou jsou nízké pořizovací náklady, vyplývající z jednoduchosti přístroje. Nevýhodou plynu může být spalování kyslíku v místnosti, splodiny po jeho hoření, které sice necítíme, ale řada uživatelů plynu si stěžuje na brzké znečištění malby v kuchyni a tedy častější nutnost malovat. Řada lidí má také strach z výbušnosti plynu při jeho případném úniku.
Výhodou vaření pomocí elektrické energie je jednoduchost, bezpečnost a možnost ovládání pomocí elektroniky, která umožňuje přesné řízení příkonu a různé automatické funkce.
Desky Domino Whirlpool
Stavebnicový systém Domino umožňuje uspořádat varné centrum dle vlastních představ. Ukázka desek značky Whirlpool
Jedním z rozhodujících faktorů může být velikost respektive počet varných míst desky. Klasikou jsou čtyři místa, kterými je vybavena většina domácností. Zde bývají zpravidla dvě místa s menším příkonem a dvě s větším, přičemž u sklokeramických desek může jít o zóny s proměnným tvarem nebo velikostí zóny, které jsou výhodné při použití většího nebo oválného nádobí. Taková elektrická deska však vyžaduje přívod tří fází. To je důvod, proč vznikly některé desky jen se třemi varnými zónami pro napájení jedinou fází a odběrem do 16 A (3,6 kW), které jsou určeny pro připojení na jednu fázi.
Další možností jsou desky systému s názvem Domino, který je naštěstí používán většinou výrobců. Jde o desky s poloviční šířkou a zpravidla se dvěma varnými místy, které můžete klást vedle sebe prakticky v libovolném počtu. Vyrábějí se v široké škále provedení, plynová, elektrická litinová, sklokeramická, indukční, ale také jako gril nebo fritéza.

Technické provedení

Nyní již máte hrubou představu o tom, jak bude varná deska vypadat, proto další rozhodování bude ovlivňovat technické vybavení přístrojů.
Plynové desky neskýtají příliš možností technických vylepšení. Většina desek již dnes má elektrické zapalování, které pohodlně zapálí hořák při jeho spuštění a bezpečnostní pojistky proti zhasnutí plamene.
Plynový hořák Electrolux
Plynový hořák Electrolux - vysoký výkon, integrované zapalování a snadné čištění
Ty hlídají teplotu a při zchladnutí uzavřou přívod plynu do hořáku, nebo jej znovu zapálí. To však je možné jen ve spojení s elektronickým zapalováním, které automaticky zapálí hořák po jeho zapnutí. Přítomnost automatického zapalování tedy ještě neznamená, že deska tuto funkci má. Exklusivní bezpečnostní funkcí je automatické vypnutí hořáku po dlouhé době bez zásahu obsluhy. To může zabránit škodám v případě, že na připravovaný pokrm zapomenete. Důležitou, ale často opomíjenou součástí plynové desky jsou mřížky, na které budete pokládat hrnce. Rozhodující je stabilita hrnce, ale i snadné sejmutí a očištění mřížky.
V poslední době se začínají vyrábět i desky s elektronickým ovládáním, které ovládá ventily pomocí servomotorů, ale jde o exklusivní drahé modely. Ojedinělým výstřelkem je plynový přístroj s hořáky pod sklokeramickou deskou. Principem je zde spalování plynu bez plamene. Podle mého názoru problémem této desky bude odpadní teplo, které je třeba odvádět spolu se spalinami z prostoru pod keramickou deskou. Do naší republiky zatím žádná renomovaná značka podobný výrobek nedováží.
Elektrická deska s litinovými plotýnkymi je nejlevnější variantou. Díky obrovské tepelné setrvačnosti litinové desky jsou zbytečné jakékoli elektronické funkce a proto je zpravidla řízena pomocí mechanických přepínačů. Jediným možným vylepšením jsou takzvané rychloplotýnky, které díky vyšší zatížitelnosti mohou mít vyšší příkon a proto se rychleji nahřejí.
Sklokeramická deska je zatím nejrozšířenějším přístrojem v našich kuchyních. Výhodou je kromě odstranění velké části tepelné setrvačnosti také pohodlnější údržba rovné varné plochy. Hladký povrch zpravidla nenarušují žádné vyčnívající ovládací prvky, které jsou u tohoto typu desek řešeny pomocí senzorového ovládání reagujícího na dotyk vyznačených ploch. Naprosto běžným vybavením je ukazatel zbytkového tepla pro každou zónu i víceokruhové zóny pro přizpůsobení velikosti či tvaru nádoby. Řada výrobku se chlubí zónami s rychlým náběhem teplot (Hi-Light nebo halogen), což je částečné vylepšení principu odporového ohřevu s důrazem na rychlý náběh teploty. Elektronické řízení některých desek umožňuje přesnější řízení teplot, načasování vypnutí jednotlivých zón nebo jen funkci minutky. U dražších desek můžete najít funkce přivedení do varu, paměťové funkce, možnosti přerušení vaření a bezpečnostní funkce tepelné pojistky, dětské pojistky která uzamkne ovládání nebo automatické vypnutí zón při dlouhé době bez zásahu obsluhy. Setkat se můžete dokonce i se speciálními varnými senzory hlídajícími teplotu nádoby na jednotlivých zónách.
Indukční deska Siemens
U indukčního vaření teplo nevzniká v desce, ale až v nádobí, což znamená podstatné úspory energie. Indukční deska Siemens
Nejnovější technologií vaření obsahují indukční varné desky. Jde o zcela odlišný princip, který popisuji v samostatném sloupku. Přináší nejen podstatné úspory elektrické energie, ale i zásadní zvýšení bezpečnosti při obsluze. I zde je varná plocha zhotovena ze sklokeramiky, nebo podobného hladkého materiálu. Desky mají z principu elektronické řízení a proto zpravidla nabízejí i funkce dětské pojistky, časování, automatického vypnutí a další funkce, které již známe ze sklokeramických desek. Novou funkcí je Booster, který umožní na krátký čas zdvihnout výkon (a příkon) jedné z varných zón. Může se zdát podivné, že desky mají kontrolky zbytkového tepla. Povrch zóny se nahřeje od hrnce a část tepla akumuluje. Kontrolka pak ukazuje, že toto teplo lze využít.

Srovnání vlastností varných desek

 plynoválitinová
zdroj teplaspalování plynuelektrická energie převáděná na tepelnou pomocí odporové topné spirály
přenos teplapřímý ohřev dna nádoby plamenypomocí dotyku žhavé plotny s nádobou
výhodynízká pořizovací cena, zatím nízká cena plynu, okamžitá regulace ohřevurobusní odolná konstrukce, nízká pořizovací cena
nevýhodyspaliny jdou do místnosti, nerovnoměrná teplota plamene – nutnost využívání roznášecích mřížek u citlivého nádobí, plyn je považován za nebezpečnývelmi vysoká spotřeba energie, nemožnost rychlé regulace ohřevu, náchylnost ke korozi zvyšuje spotřebu energie, vysoká teplota varného místa, velmi vysoké zbytkové teplo (těžko využitelné)
 sklokeramickáindukční
zdroj teplaelektrická energie převáděná na tepelnou pomocí odporové topné spirályelektromagentické pole
přenos teplapomocí dotyku žhavého povrchu s nádobou a infra zářenímpřímý ohřev dna magneticky vodivé nádoby
výhodyrychlý přenos tepla, snadné čištění, elektronické řízení a pokročilé funkcenízká spotřeba energie, okamžitá regulace ohřevu, vznik tepla až ve dně nádoby, vysoká míra bezpečnosti, snadné čištění, elektronické řízení a pokročilé funkce
nevýhodyvysoká spotřeba energie, vysoká teplota varného místa, zbytkové teplo (těžko využitelné)vysoká pořizovací cena (která se ale stále snižuje), nutnost použití nádobí z feromagnetických materiálů


Montáže vestavných desek

Ještě před zakoupením varné desky je vhodné zjistit přítomnost a stav přípojky plynu, nebo elektrické energie. Tu budeme zpravidla potřebovat v podobě třífázového přívodu, označovaného jako 400 V (ještě nedávno 380 V). Zejména ve staré zástavbě doporučuji kontrolu tohoto přívodu a v případě, že je proveden hliníkovými vodiči, zvážení jejich výměny za správně dimenzované měděné vodiče.
Sestava spotřebičů Mora
Vestavné spotřebiče Mora
Tuto práci přenechejte odborníkům. Kromě výjimek se třemi a méně plotýnkami budete nepochybně tento přívod potřebovat. V internetových obchodech jsem objevil u některých varných desek informaci, že jsou na napětí 230 V. Tato informace, ač vlastně správná je pro většinu zákazníků zavádějící. Převážná většina varných desek používá pro jednotlivé varné zóny 230 V, avšak součet jejich příkonů je tak vysoký, že není možno je zapojit na jednu fázi. Proto jsou určeny pro napájení dvěma nebo třemi fázemi a tedy je nezbytné využít třífázového přívodu. Zjednodušeně se dá říci, že pokud má varná deska maximální příkon nad 3,6 kW, bude konstrukčně přizpůsobena pro připojení na více fází.
Zvýšenou pozornost si zaslouží také zabudování varných desek, zejména indukčních, u kterých je zvláště důležité, aby měly zjištěno správné odvětrání. Výkonná elektronika potřebuje dobré chlazení, které může zajistit jen dostatečný přísun chladného vzduchu. Proto dbejte na dodržení montážního návodu přiloženého k desce, zejména velikosti průduchů a odstupu od dalších předmětů.

Nádobí

Účastníkem přenosu tepla je nádobí, ve kterém potraviny ohříváme. Proto záleží na jeho vlastnostech více, než si často uvědomujeme. Pro použití na plynové desce je vhodné nádobí se silnějším dnem nebo z litiny, které bodové teplo plamenů roznese na celou plochu dna nádoby. Pokud budete používat nádobí skleněné, nebo tenkostěnné nezapomeňte pod něj použít roznášení hustou mřížku. Při ohřevu na litinové nebo sklokeramické desce je velmi důležitý dobrý styk nádoby s horkou varnou zónu. Křivé nebo prohnuté nádobí způsobuje veliké ztráty elektrické energie. Skleněné nádobí můžete položit přímo na varnou zónu.
Nádobí Fagor pro indukční desky
Někteří výrobci spotřebičů dodávají vlastní nádobí pro indukční ohřev. Příkladem je hrnec Fagor
Pouze nádobí z feromagnetických materiálů ohřívá indukční varná deska. Vhodnost nádobí ověříte jednoduše tak, že zkusíte přiložit magnet. Pokud magnet drží, je nádobí ze správného materiálu. Vyhoví tedy nádobí železné, smaltované, litinové, část nerezového nádobí a pochopitelně moderní nádobí, které je pro indukci určeno. Často používané nádobí se sendvičovými dny může však působit problém. Zejména levnější výrobky mohou mít feromagnetickou vložku menší než je dno nádoby, což způsobí jiné prohřátí mimo ni. Dalším problémem mohou být nekvalitně slisované vrstvy materiálů, což může způsobovat pískání nádobí.

Outdoor

Ne vždy máme k dispozici elektřinu nebo plynovou přípojku. To je typické pro karavan, kempování, stanování a podobné outdoorové aktivity. Proto se chci zmínit i o vařičích na líh, benzín nebo jiná kapalná paliva. Ty mohou být určeny jak pro běžné kempování, pro vysokohorskou turistiku ale i pro náročné horolezecké výpravy, kde velmi záleží na výkonu, spolehlivosti při nízkých teplotách i co nejmenší hmotnosti. Lihové vařiče mají menší výhřevnost, proto se již dnes používají jen pro nenáročné vaření při stanování. Využívají především tzv. pevný líh a nejsou již příliš oblíbené. Asi nejprodávanější jsou plynové outdoorové vařiče. Zde existují dva systémy plynových kartuší. První, levnější systém využívá napichovacích kartuší, které musí zůstat na vařiči do vypotřebování plynu, je díky tomu také méně pohodlný a při špatném napíchnutí hrozí únikem plynu. Druhý systém s ventily je sice dražší, ale pohodlnější na přepravu a bezpečnější. Musíte si ale dávat pozor při koupi, protože existuje více nezáměnných systému těchto plynových kartuší.
Benzínové vařiče jsou dalším oblíbeným outdoorovým prostředkem pro ohřev stravy. Dříve se jich slabší povahy bály, ale dnešní provedení je již bezpečné a dokonce i slušně regulovatelné. Existují také provedení s výměnnými tryskami pro naftu či petrolej.

Pár dobrých rad

  • Jestliže vaříte na litinových plotýnkách, zkontrolujte, zda nejsou zkorodované a křivé. V případě že ano, mají již extrémně nízkou účinnost a proto zvažte jejich výměnu za úspornější způsob vaření.
  • Sklokeramické desky udržujte čisté. Jejich výhodou je dobrý kontakt varné plochy s nádobou, avšak vrstva nečistoty může tuto výhodu znehodnotit. Zejména pokud přeteče sladký pokrm, odškrabejte jej speciální škrabkou ještě teplý a po vychladnutí desku důkladně vyčistěte prostředky k tomu určenými.
  • Na čištění sklokeramické a indukční desky nikdy nepoužívejte abrazivní prostředky, ale vždy jen prostředky k tomu speciálně určené.
  • Při montáži indukční desky dbejte na dodržení minimální velikosti větracích průduchů a odstupu od dalších přepážek a předmětů.
  • Těsně pod indukční desku neumisťujte šuplík s příbory.



Magazín Inspirace Euronics - 1 / 2009
Ve zkrácené verzi pro magazín
Inspirace EURONICS č.1 / 2009

Miloš Chadt
milos@chadt.cz
milosch@centrum.cz

foto: Bosch, Electrolux, Fagor, Mora, Siemens, Whirlpool


Články s podobnou tématikou:



Přepne na další téma
Předchozí seznam článkůSeřadit podle abecedySeřadit podle dataDalší seznam článků
Předchozí seznam článkůSeřadit podle abecedySeřadit podle dataDalší seznam článků

Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00

Založení stránek
20.7.2005



Staňte se fanoušky, dovíte se o nových článcích v předstihu.