Najdi servis
Další události najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
Další články o spotřebičích najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
Další rady jak na to najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
 Další slovíčka najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka


Kombinovaná chladnička Fagor se třemi nezávislými prostory
Kombinovaná chladnička Fagor se třemi nezávislými prostory

Chlazení - trendy

Nastávají parné letní dny a tak začíná být více než kdy jindy aktuální téma chlazení. A nejde jen o chlazení nápojů, které nemáme rádi teplé, ale zejména o uchovávání potravin, které by bylo bez chladící techniky daleko obtížnější. Proto trochu nahlédneme do problematiky technických možností chlazení, vysvětlíme si na které vlastnosti chladniček je třeba dávat při nákupu nových výrobků především pozor a osvětlíme si některé pojmy a funkce, se kterými se můžete setkat.
Úplně na začátku bych se rád zmínil o ledničkách a lednicích, což je historické označení, které často dodnes používají i odborníci, ale může být poněkud zavádějící. Slovo lednice (nebo ledárna) se již odedávna používalo pro místnost, do které ledaři, (což bylo kdysi ctěné povolání) naváželi v zimě led z řek, kde se mohly buď přímo uchovávat potraviny a nejčastěji pivo v hostincích, nebo odkud se led používaný k chlazení nosil jinam. Ledničkou potom byla skříň, která měla uvnitř zásobník na led, který se pomalu rozpouštěl a tak ochlazoval její vnitřní prostor. Vidět ji můžete například ve Svitavském muzeu, které nabízí také nádhernou kolekci historických praček.

Co umí dnešní chlazení?

Všichni od chladničky očekáváme, že bude umět uchovat naše potraviny v chladnu, což by ale dnes již bylo trochu málo. Dnes i zde těžíme z rychlého rozmachu elektroniky, která umožňuje jednak přesné řízení a sledování teplot uvnitř chladničky a to i na více místech, ale také řadu funkcí a inteligentní řízení chodu chladničky. To má vliv nejen na zvýšení doby trvanlivosti potravin, ale také na spotřebu energie, o které si řekneme později.

Led je nepřítel

Ano, zní to divně, ale největší energetické ztráty zejména v mrazničkách působí vrstva ledu, která narůstá na výparnících. Led je totiž velmi dobrý tepelný izolant a tak stejně jako brání ochlazování prostoru uvnitř iglú, které je z ledu postaveno, brání také ochlazování prostoru pro potraviny v mrazničkách a chladničkách.
Dnes již samozřejmé automatické odtávání chladničky umí každý model, s výjimkou některých malých přístrojů s vestavěnou schránkou na uchovávání zmrazených potravin, kterou tvoří výparník. Proto mají moderní chladničky na zadní stěně deskový výparník, skrytý těsně pod plastem zadní stěny a pod ním žlábek pro odstraňování zkondenzované vody s odtokem do misky umístěné na motorkompresoru. Odtud se voda vypaří.
O něco méně obvyklé je automatické odmrazování mrazniček či mrazících částí kombinovaných chladniček, které označujeme jako systém No Frost. To je totiž technicky náročnější. Zde se využívá nuceného oběhu ledového vzduchu, který je ochlazován mimo prostor pro potraviny, kde se také tvoří námraza. Jednou za čas se tento prostor ohřeje na nadnulovou teplotu a led odtaje. Může to vypadat jako energeticky náročná operace, což pochopitelně je, ale oproti ztrátám energie, kterou působí led na výparníku, jde o zanedbatelné množství energie. Proto jsou v reálném provozu mrazničky s automatickým odmrazováním úspornější.

Potraviny jako v bavlnce

Je dokázáno, že změny teplot při uchovávání potravin zkracují jejich dobu použitelnosti, proto výrobci aplikují do chladniček i mrazniček systémy rychlého vyrovnání teplot, která se zvýší vždy při otevření dveří nebo při přidání nových potravin. V případě chlazení jsou to funkce Rychlé zchlazení, Super Cool, Superchlazení, nebo Coolmatic. U mrazících části jde pak o Rychlé zmrazení, Super Freeze, Supermrazení, či Frostmatic. Všechny tyto funkce umožňuje přesné sledování teploty pomocí elektroniky. Ta v případě poklesu teploty vyhodnotí její průběh a nejen dochladí, ale teplotu ještě sníží, a to i za působení nuceného oběhu vzduchu, který zvýší účinnost ochlazování potravin. Tím se dosáhne velmi rychlého snížení teploty čerstvých a zachování teploty uskladněných potravin, které jsou tak uchovávány s delší trvanlivostí.

Nejen zelenina chce speciální zacházení

Asi tušíte, že jde o vlhkost, jejíž nízká hladina by mohla zapříčinit osychání nebalených potravin a zejména zeleniny. Vysoká vlhkost naopak podporuje plísně a bakterie. Proto se výrobci předhánějí v systémech aplikovaných v zásuvkách na zeleninu.
Freshbox chladničky Electrolux slouží k uchovávání v stabilní teplotě i vlhkosti
Freshbox chladničky Electrolux slouží k uchovávání ve stabilní teplotě i vlhkosti
Ty mají za úkol udržet v prostoru pro zeleninu a ovoce správnou vlhkost vzduchu, tím, že ji částečně uzavírají, aby zamezili snižování vlhkosti a přesto umožní správné ochlazování potravin. U některých přístrojů lze dokonce nastavit, zda chceme nižší či vyšší vlhkost, což využijete i při uskladněn masa a ryb. Najdete je pod názvy Fresh Control, 6. smysl Fresh Control (elektronicky řízený), Moist Balance, ProFresh, LongFresh, nebo CrisperBox.
Narazit můžete také na speciální schránky pro uchovávání masa, sýrů a ryb, které udržují kromě vlhkosti také nižší teplotu (např. ChillerBox, ChillerSafe, MultiFresh), nebo na schránky které vlhkost uměle dodávají.

Bakterie a plísně zničit!

O škodlivosti plísní a bakterií uvnitř chladničky nikdo nepochybuje. Dříve jsme se spokojili s tím, že nízké teploty omezí jejich množení, ale dnes je chceme aktivně likvidovat. Nejčastějším způsobem boje proti nim je využití sloučenin stříbra pro povlak vnitřních stěn chladničky. To je známé svým antibakteriálním působením již od středověku.

Vyspělejším systémem je filtrace vzduchu u chladniček s jeho nuceným oběhem. Spóry plísní i bakterie se totiž vzduchem dobře roznáší, proto je filtrace logickou cestou k jejich odstranění. Současně může filtr absorbovat zápachy. Přibývá však nutnost filtr jednou za nějaký čas vyměnit.

Speciální funkce

Asi tušíte, že i za dalšími funkcemi se skrývají možnosti, které přinesla elektronika.

Funkce Prázdniny (Holidays, Vacation) slouží k provozu chladničky pokud v ní nejsou potraviny. Pokud byste přístroj vypnuli, bakterie a plísně se uvnitř rychle pomnoží a způsobí minimálně nepříjemný zápach. Důkladné vymytí vodou s octem je sice částečně účinné, ale pracné. Funkce prázdniny zajistí minimální spotřebu a teplotu při níž se bakterie a plísně množí minimálně.

LED osvětlení Candy - šetří energií a nezahřívá prostor chladničky
LED osvětlení Candy - šetří energií a nezahřívá prostor chladničky

Eco využívá přesného řízení teplot k nastavení optimálních teplot pro chladničku i mrazničku při nejmenší možné spotřebě energie.

LED osvětlení spotřebovává oproti žárovce podstatně méně energie a navíc produkuje minimum odpadního tepla, které při použití žárovek zbytečně ohřívalo prostor pro potraviny. Plynulé rozsvěcování osvětlení některých přístrojů je již jen příjemným efektem.

Spotřeba je klíčová

Přestože spotřeba dnešních chladniček dosahuje i u velkých kombinovaných přístrojů úrovně okolo 1 kWh za den, jde o spotřebič s velkou spotřebou. Je to proto, že oproti většině spotřebičů je chladnička v provozu neustále. Když ji potom srovnáme se spotřebičem, byť energeticky náročným, který využijeme jednou za čas, ovlivní naši peněženku více.
Proto bylo velmi užitečné zavedení označování spotřebičů pomocí energetických tříd zavedené EU. Díky němu se podařilo provádět jednoduché srovnání spotřeby u různých výrobků a přimět tak výrobce k rychlejšímu vývoji úsporných přístrojů. Vždyť před 10 lety byla spotřeba srovnatelných chladniček zhruba dvojnásobná.
Zařazení do původních energetických tříd ale nedostačuje, proto výrobci začali sami používat označení A + či A-x%, které ale nebylo oficiálně podpořeno normou EU. Ta vchází v platnost letos a zavádí nové energetické třídy A+, A++ a A+++. Již nyní jsou na trhu výrobky, které se řadí do nejúspornější z nových tříd, což znamená, že v brzku bude nutné normu opět revidovat.
Zajímá vás co má vliv na spotřebu energie u chlazení? Určitě je to účinnost chladící apartury, ale především kvalita izolace, která má vliv také na dobu po kterou spotřebič udrží správnou teplotu v chladícím prostoru při výpadku proudu (pochopitelně za podmínky, že neotevřete dveře). To je vlastnost, kterou sice využijete jen výjimečně, ale může zachránit potraviny.

Jak postupovat při výběru

Pokud jste se rozhodli vyměnit chladničku či mrazničku proto, že nesplňuje vaše nároky nebo jste si uvědomili, že stará chladnička spotřebovává zbytečně moc energie, určitě se vám bude hodit pár rad.
Jako první zvažte jakou velikost chladničky nebo mrazničky budete potřebovat. Nezapomeňte uvážit i období různých svátků, kdy potřebujeme větší prostor pro zásoby potravin. Z energetického hlediska je výhodnější mít jeden větší přístroj, než po nějakém čase dokoupit další, což se často stává zejména u mrazniček.
Při umístění v kuchyni je pohodlné, pokud má hospodyňka po ruce jak chlazené tak i mrazené potraviny. Proto jsou velmi populární velké kombinované chladničky nebo dokonce americké chladničky.
Dříve často zvažovaná otázka, zda je výhodnější kombinace s jedním nebo dvěma motory již pomalu pozbývá na důležitosti. Problém řízení obou chladících okruhů je vyřešen pomocí vysokotlakých ventilů a také motorkompresory jsou konstruovány pro vyšší výkon. Nejen elektronické řízení teplot může být konstruováno jako nezávislé a udržovat nastavenou teplotu v každé části. Na trhu se objevují i výrobky, které mají tři oddělené prostory, u kterých lze díky elektronickému ovládání nastavit různé teploty. To může být výhodné, pokud potřebujeme navýšit kapacitu chladničky nebo mrazničky, ale umožní také skladovat potraviny při třetí teplotě.
Tím se dostáváme k volbě mezi elektronickým a mechanickým ovládáním. Mechanicky ovládané přístroje jsou zpravidla levnější, ale neposkytují tolik možností jako elektronicky řízené. Za přidané peníze dostanete přesnější řízení teplot a řadu funkcí o kterých tu byla řeč. Elektronika tak udrží potraviny o něco déle použitelné a může ušetřit také energii.

Vybavení

Doporučuji také dobře prohlédnout a vyzkoušet vnitřní vybavení chladničky, které je důležité pro jednoduché používání. Užitečné jsou například drátěné držáky na lahve nebo plechovky.
Skleněné police zachytí menší množství tekutin a tak je úklid snadnější
Skleněné police zachytí menší množství tekutin a tak je úklid snadnější
- chladnička Whirlpool

Zkontrolujte také vybavení dvířek, které by mělo vyhovovat zvyklostem rodiny.
Nedávno jsem četl názor, že staré drátěné police byly vhodnější, protože zajišťovaly lepší cirkulaci vzduchu. Dnes se do chladniček dodávají police skleněné, za kterými se nechává místo pro proudění vzduchu, což naprosto vyhovuje. Pokud je chladnička vybavena nuceným oběhem vzduchu, je jeho cirkulace ještě rychlejší než v případě drátěných polic. Sklo je navíc hladké, lépe sevudržuje a je zpravidla provedeno tak, že pokud vylijete menší množství tekutin, zůstanou na něm a neprotečou do dalších pater. Úklid je tak jednodušší.

Hlučnost

Moderní spojení obývacího prostoru s kuchyňským klade vyšší nároky na konstrukci chlazení z hlediska hlučnosti. Kompresorové kombinované i samostatné chladničky předních výrobců dosahuji zpravidla 38 až 40 dB, samostatné mrazničky 40 až 42 dB. Z principu podstatně tišší jsou absorpční chladničky, které se však vyrábějí jen ve velmi malých objemech. Jsou hodné zejména jako minibary do hotelových pokojů.
Mluvíme-li o hlučnosti, máme však zpravidla na myslí spíše relativní vjem, než měřitelnou hlučnost výrobku. Na to jak hlučnost ve výsledku vnímáme má velký vliv tlumící schopnost prostředí. Proto se přístroje, které při měření ve speciální komoře budou jevit stejně hlučné, budou zdát v různých prostředích hlučné zcela odlišně. K tlumení přispívají látky, koberce, závěsy a členité povrchy. Naopak nevybavené místnosti s rovnými zdmi s tvrdými hladkými podlahami hluk netlumí.

Chladnička, mraznička, kombinace...

Ano, výčet chladících zařízení v našich domácnostech pokračuje.

V poslední době je stále oblíbenější americká chladnička, která přesahuje svými rozměry, zejména šířkou klasických 60 cm a může dosahovat až dvojnásobku. Dělení chladničky na dvě vedle sebe stojící skříně, které se někdy také využívá, je jen zjednodušením konstrukce a zejména přepravy.
Americké chladničky jsou často vybaveny výdejníky na chlazenou vodu, ledovou tříšť nebo kostky.
Pokud si plánujete americkou chladničku pořídit, zkontrolujete si, zda ji pronesete dveřmi.

Speciální chladnička na víno – vinotéka je dnes stále rozšířenější součástí našich domácností. Je nabízena do velikosti pro 6 lahví, až po velké skříně s možností uskladnění přes 100 lahví. Speciálnost vinoték spočívá v možnosti pochlubit se bez otevírání díky prosklení s UV filtrem. Ten chrání víno před negativními účinky světla. U některých přístrojů lze nastavit dvě teploty, abychom mohli správně uchovávat různé druhy vína. Podle řady vinařů je to zbytečné, protože různá vína jsou uchovávána v jednom sklepě v sudech vedle sebe. Správná teplota pro uchování vín je 10 – 15°C, která by především měla být dlouhodobě stálá.
Vnitřní uspořádání americké chladničky Whirlpool s výrobníkem ledu
Vnitřní uspořádání americké chladničky Whirlpool s výrobníkem ledu


Tím ovšem výčet chladících zařízení v domácnostech nekončí. Patří sem i některé strojky na zmrzlinu, klimatizace, ale i tepelná čerpadla dokonce i ta, která se skrývají v úsporných sušičkách prádla.

Co můžeme čekat do budoucna?

Určitě to bude další snižování spotřeby energií, vyšší využití elektroniky, která je zatím využívána hlavně u nejvyšších modelů a technická vylepšení v oblasti uživatelského komfortu. Určitě to bude více speciálních zón s regulovatelnou vlhkostí a teplotou, výsuvy pro snadnější manipulaci se zásuvkami na potraviny čí více speciálních funkcí. Dočkat se tak můžeme například automatického hlídání doby použitelnost vložených potravin.

Vědecký výzkum se v poslední době zabývá také novými principy chlazení. Asi nejdál je výzkum v oblasti chlazení pomocí magnetické energie působící na speciální materiály, ale chladit lze také například mikrovlnami. Zajímavá je určitě i myšlenka využít k chlazení sluneční energii.

Pár tipů pro údržbu chladniček

Už se Vám někdy stalo, že jste měli na dně chladničky louži? Nemuselo to být jen rozlitou limonádou či vínem. V takovém případě zkontrolujte, zda se v odtokovém žlábku pod zadní stěnou nedrží voda. Pokud ano, je ucpaný odtokový kanálek, který vede tělem chladničky vodu do misky umístěné nad motorkompresorem, která se od něj ohřívá a odkud se odpařuje. Občas se stane, že kousek potraviny spadne za polici a dostane se do odtokového žlábku a kanálku. K čištění tohoto kanálku je jako příslušenství k některým chladničkám dodávána tyčinka z ohebné umělé hmoty nebo je do něj zasunuta tyčinka s háčky, kde se nečistoty zachytí. Tu pak stačí vytáhnout i s nečistotami. Pokud chladnička toto vybavení nemá, můžete k protažení kanálku použít jakoukoli měkčí a neostrou tyčinku o dostatečné délce. Kanálek pak můžete také propláchnout trochou vody, nikoli však horké nebo teplé. Ta by mohla kanálek poškodit, což by vedlo k zatečení vody do izolace a jejímu nevratnému poškození.

Ne všechny mrazničky nebo mrazící části kombinovaných chladniček jsou vybaveny systémem NoFrost, a proto je nutné občas odmrazit. I přestože se nejedná o příjemnou činnost, neotálejte s odmrazováním. Námraza je velmi dobrý izolant a již v malé vrstvě (nad 0,5 cm) umí způsobit podstatné navýšení spotřeby energie. Při odmrazování je potřeba přístroj nebo jeho mrazící část vypnout a všechny potraviny vyjmout. Aby lépe přežily, naskládejte je na nějakou izolační podložku a zakryjte třeba dekou. Tak se zpomalí přenos tepla z okolí.
Před odmrazováním nasaďte odtokové trubičky, pokud jsou k přístroji dodány a nechejte otevřená dvířka. Poměrně rozšířenou chybou je rozmrazování horkou vodou. To může být nebezpečné pro vnitřní povrch chladničky, který může prasknout nebo se deformovat. Pak hrozí vniknutí vlhkosti do izolace a její nenapravitelné poškození. Proto pokud se rozhodnete odmrazovat pomocí vody, neměla by být více než 50°C teplá. Nejpřirozenější je samovolné odtátí vody s tím, že kusy ledu můžeme odstranit měkkou škrabkou (nikdy ne čímkoli ostrým).

Pokud zjistíte nadměrnou námrazu na jednom místě mrazničky, nebo je v chladničce na zadní stěně enormně velká námraza, zkontrolujete těsnění dvířek. To udělá servisní technik, nebo si jej můžete zkontrolovat sami pomocí proužku papíru. Ten zavřete mezi dvířka v podezřelém místě. Papír musí držet přivřený a nesmí jít lehce vytáhnout. Pokud vypadne nebo jde lehce vytáhnout, těsnění v tom místě netěsní. K opravě přivolejte servisního technika, který posoudí, zda se dá těsnění opravit, nebo je nutná jeho výměna. I tato závada podstatně zvyšuje energetickou náročnost přístroje, proto s řešením neváhejte.


Magazín Inspirace Euronics - 3 / 2011
Pro časopis Inspirace EURONICS č.3 / 2011
Miloš Chadt
milos@chadt.cz
milosch@centrum.cz

foto: Candy, Electrolux, Fagor, Whirlpool



Články s podobnou tématikou:



Přepne na další téma
Předchozí seznam článkůSeřadit podle abecedySeřadit podle dataDalší seznam článků
Předchozí seznam článkůSeřadit podle abecedySeřadit podle dataDalší seznam článků

Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00

Založení stránek
20.7.2005



Staňte se fanoušky, dovíte se o nových článcích v předstihu.