Najdi servis
Další události najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
Další články o spotřebičích najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
Další rady jak na to najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
 Další slovíčka najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka


Hnětení tuhého těsta aneb peču buchty

Pro hnětení těsta jsem použil plastový nůž a pochopitelně univerzální nádobu. Těsto jsem udělal z asi půl kila hladké mouky, másla, mléka, droždí, vejce a špetky soli. Droždí bylo potřeba nejprve rozmočit v mléce. Těsto bylo zpočátku hodně tuhé, dokonce tak, že jsem musel přidat mléko, ale robot jej i přesto zvládal. Použil jsem rychlost 1 na hodně tuhé těsto a rychlosti 1 až 5 na těsto vláčnější. Po asi 30 vteřinách bylo těsto zamícháno tak, že se spojilo, ale bylo tuhé. Po přidání mléka jsem nechal těsto dále zpracovávat. Při nižších rychlostech se těsto nabalilo na nůž a vřeteno, ale evidentně se i přesto promíchávalo. Při vyšší rychlosti více působila odstředivá síla, která těsto vracela do nádoby. Hnětení trvalo celkem asi 3 minuty. Výsledkem bylo dobře prohnětené těsto, které poměrně rychle nakynulo.

Husté těsto Těsto se namotává, ale je dobře prohnětené


Pro umíchání náplně jsem použil rovněž plastový nůž. Nemusím psát, že zamíchaní náplně z tvarohu, vejce, cukru a rozinek trvalo asi 10 vteřin.
Další postup už nebyl záležitostí našeho robotu. Vytvarovat koláče a naplnit je připravenou tvarohovou směsí jsem musel udělat ručně a upéct v troubě. Věřte, že výsledek stál za to.

Do buchet je nejlepší tvaroh s rozinkami Za pár vteřin je náplň hotová... a buchty se jen rozplývají na jazyku


Mixér a drcení ledu - příprava koktejlu

Do mixovací nádoby jsem vložil ledové kuličky, u nichž jsem očekával, že by mohly působit problém svým tvarem. Ledová tříšť vznikla během několika vteřin. Dolil jsem mléko, přidal jahody a cukr. Mixér jsem nechal běžet asi 15 sekund na rychlost 10. Výsledkem byl hustý napěněný koktejl. Pro dokonalé umytí je nutné nádobu rozmontovat. Stačí pootočit plastovým držákem nožů zespodu nádoby ve směru šipky.

Kuličky jsou na rozbíjení nejhorší tvar... přesto jsou za několik vteřin rozdrceny. S mlékem, jahodami a cukrem je z něj napěněný koktejl


Krájení bramborových hranolků

Tento test jem si nechal nakonec, protože vím že jde o disciplínu, která je pro kuchyňský robot jedna z nejobtížnějších. Brambora musí být do nože posouvána rovnoměrně s mírným stálým tlakem, aby měly hranolky stejnou tloušťku. Při sestavováni je v tomto případě nejvýhodnější sestavit nejprve nůž (struhadlo) s držákem nástavců, ten nasadit na vřeteno a poté celou sestavu vložit do univerzální nádoby. Nůž na hranolky je totiž vyšší a proto musí být posazen v držáku nástavců níže a je tedy důležité, aby správně zapadl do vřetene.
Bramboru jsem si vždy nachystal do plnící šachty, zasunul tlačidlo a mírně zatlačil. Teprve potom jsem zapnul robot na rychlost 1. I ta mi ale připadala příliš rychlá.
Po každém zpracování plnící šachty jsem robot vypnul a znovu naplnil. Kdybych vhodil bramboru do plnící šachty za chodu, vznikla by bramborová drť. Bramboru by nůž vyhazoval nahoru a vždy by z ní vykousl jen malý kousek.
Výsledek dopadl podle mého očekávání. U strojního krájení brambor je vždy velké množství neúplných hranolků z okrajů, takže i zde bylo, kromě pěkných, trochu zahnutých hranolku, také hodně odřezků. Nakrájet hranolky bez odpadu dnes neumí žádný robot. S tím se budeme muset zatím smířit.

Dvě velké brambory jako vzorek postačí... výsledek je podle očekávání Hranolky chutnají.


Mytí a čištění

Umělá hmota ze které jsou vyrobeny průhledné i neprůhledné díly je velmi hladká a velmi dobře se umývá. Po použití stačilo opláchnout znečištěné části pod tekoucí vodou. Dokonce i vřeteno, které má složitý tvar, stačilo vyplachovat pod tekoucí vodou a všechna jeho zákoutí byla dokonale čistá i od lepkavého těsta. Jen v případě mastných pokrmů jako je majonéza jsem musel umývat ve dřezu se saponátem. V návodu je uvedeno, že je možné všechny díly příslušenství umývat i v myčce nádobí, ale že plast bude v tom případě rychleji stárnout. V myčce je pro mytí použita vyšší teplota a poměrně silné mycí prostředky, což může plastům zkracovat životnost.

Robot s velmi dobrým poměrem cena výkon

Moje zkušenosti z dvoutýdenního používání robotu jsou dobré. Šíře vybavení splňuje potřeby běžné rodiny. Robot zvládá všechny činnosti, které se od něj dají, s ohledem na vybavení, očekávat. Kladem je vysoký výkon, nízká cena, vysoká účinnost šlehacího kotouče, široká škála struhadel, velmi dobře zpracovaný návod na použití a snadné čištění.
Jako nevýhodu vidím vysokou rychlost 1, kterou považuji za nadměrnou pro vymačkávání pomerančové šťávy a krájení bramborových hranolků. Drobnou chybu má také dodávaná stěrka, která má rovné svislé stěny, zatímco stěny univerzální nádoby jsou oblé. Kdyby měla stejné zakřivení, lépe by se s ní pracovalo.
Jak vidíte výhody robotu AEG Electrolux KM 850 jsou podstatné, zatímco nevýhody jen v maličkostech. Proto nelze než tento robot doporučit.



Magazín Inspirace Euronics - jaro 2006
Pro magazín Inspirace EURONICS jaro 2006
Miloš Chadt
milos@chadt.cz
milosch@centrum.cz

foto: Miloš Chadt


Předchozí stránka

Články s podobnou tématikou:



Přepne na další téma
Seřadit podle abecedySeřadit podle dataDalší seznam článků
Seřadit podle abecedySeřadit podle dataDalší seznam článků

Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00

Založení stránek
20.7.2005



Staňte se fanoušky, dovíte se o nových článcích v předstihu.