Najdi servis
Další události najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
Další články o spotřebičích najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
Další rady jak na to najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
 Další slovíčka najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka


Vestavná trouba Whirlpool

Kupujeme pečící troubu II

Moderní trendy pečení

Vánoční pečení právě začíná a to je správná doba pro další povídání o pečících troubách.
Navíc je v tomto oboru řada novinek se kterými vás chci seznámit pro případ, že byste uvažovali o změně vybavení vaší kuchyně.

Technické rozdělení podle vybavení a způsobu ohřevu

Možná bude užitečné připomenout si možnosti, výhody i nevýhody jednotlivých provedení. Protože se samostatně stojící trouby s výjimkou miniaturních stolních přístrojů již neprodávají, bude řeč především o troubách vestavných, případně o částech samostatně stojících sporáků.

Plynová trouba – dnes je již považována za dinosaura na pokraji úplného vyhynutí. Je prakticky nemožné efektivním způsobem regulovat její výkon. Její jedinou výhodou je levnější pořízení a díky ceně plynu i provoz. Možná proto se v některých domácnostech ještě používá.

Elektrická trouba s klasickým ohřevem – (statický ohřev) je vybavena jen spodním a horním topným tělesem, přičemž horní těleso může sloužit i jako gril. Toto provedení se využívá zejména u malých stolních trub a malé části samostatně stojících sporáků. Ve vestavných spotřebičích ji najdete výjimečně. Důvodem jsou omezené možnosti, které neodpovídají dnešním požadavkům. Nabízí klasické pečení, spodní ohřev (vhodné pro pizzu), grilování a gratinování.

Elektrická trouba s ventilátorem – rozšíření statického ohřevu o ventilátor, který zajišťuje oběh teplého vzduchu v prostoru trouby a zabezpečuje tak rovnoměrnější rozložení teplot, bez větších rozdílů nahoře a dole. Umožňuje kromě kombinace klasických funkcí s ventilátorem i rozmrazovat. Při nákupu si však dávejte pozor. Někteří prodejci ji s oblibou nabízejí jako troubu multifunkční (viz dále).

Horkovzdušná (multifunkční) trouba – má v zadní stěně zabudován nejen ventilátor, ale také kruhové topné
Multifunkční trouby umožňují pečení v několika úrovních
Multifunkční trouby umožňují
pečení v několika úrovních
těleso, které ohřívá vzduch před jeho vyfouknutím do pečícího prostoru. Proud horkého vzduchu je účinnější a zajišťuje možnost rovnoměrného rozložení teplot i při pečení na několika úrovních. Na druhé straně může potraviny vysušovat.
K funkcím předchozího provedení přidává kombinace využívající kruhové topné těleso, proto umožňuje nejširší škálu příprav pokrmů a je mezi uživateli nejoblíbenější.

Parní trouba – využívá princip vaření, kdy je jídlo ohříváno jen horkou párou. Výhodou je zachování velkého množství vitamínů a minerálů. Může nahradit jak vaření ve vodě tak i pečení. Exceluje při přípravě zeleniny a ryb. Nevýhodou je absence křupavých kůrčiček. Provedení ve formě parního hrnce je oblíbené, ale výhodnější je vestavné, zpravidla kompaktní provedení, které je určeno pro zabudování nad nebo pod pečící troubu. Výjimečně se může vyskytnout jako samostatně stojící přístroj.

Mikrovlnná trouba – ohřívá pomocí mikrovlnné energie přímo potraviny. Výhodou je úspora času i energie pro ohřev a uživatelský komfort. Není třeba špinit hrnce, ohřívat lze přímo na talíři. Troufnu si tvrdit, že je nejpoužívanějším přístrojem pro ohřev hotové stravy v převážné většině domácností. Při pečení však nevytvoří křupavou kůrčičku, proto je často kombinována s grilem a horkovzdušným ohřevem. Nejčastěji se vyrábí jako samostatně stojící, často s možností montáže rámečku pro zastavění do skříňky. Vestavné provedení však získává stále více příznivců.

Kombinace horkovzdušné trouby s parní – tato moderní kombinace využívá výhody parní trouby a naopak potlačuje nevýhodu vysušování potravin v troubě horkovzdušné a dále rozšiřuje možnosti i počet způsobů ohřevu kombinováním páry a klasického pečení. Může mít rozměry klasické vestavby nebo sníženou výšku (kompaktní).

Nové trendy

Dříve oblíbené uspořádání vestavných spotřebičů s troubou pod varnou deskou přinášelo výhodu v možnosti ovládání obou spotřebičů z panelu trouby. S rozvojem elektroniky a širší škálou funkcí varných desek se ovládání přemístilo na desku a dostalo podobu dotykových senzorů umístěných pod sklokeramickým povrchem.
Umístění v úrovni trupu umožňuje pohodlnou kontrolu pečení
Umístění v úrovni trupu, spolu s dvířky otevíranými do strany, umožňuje pohodlný přístup k potravinám
Stejně tak ovládání trub dostalo navíc nové funkce a displeje pro jejich jednodušší zadávání. Po oddělení ovládání obou spotřebičů již není nutné ohýbat se k troubě a proto se stále více prosazuje její umístění ve výšce pasu do samostatné skříňky, což přináší pohodlnější a jednodušší manipulaci s potravinami. V této poloze však mohou překážet výklopná dvířka, proto vznikají trouby s otevíráním do strany, s úhlem otevření až 180°.
Příspěvkem ke zvýšení uživatelského komfortu i bezpečnosti jsou takzvané plnovýsuvy, které umožňují vysunout mimo obrys trouby celou plochu pečícího plechu. Přístup k potravinám je tak bezpečnější a pohodlnější. Nedávno se na trhu objevilo dokonce řešení s automaticky vysouvaným plechem při otevření dvířek trouby.
Další variantou je vysouvání takzvaného pečícího vozíku, což jsou dvířka včetně plechů, roštů a jejich držáků. Vysouvání celého kompletu probíhá v horizontálním směru. Může mít elektrický pohon, který provede vysunutí na stisk tlačítka.
Zajímavým nápadem je trouba s tzv. výtahem, která je určena pro zabudování do řady horních skříněk případně samostatně na zeď v této výšce. Že byste na ni nedosáhli? Ovládání, které má na spodní hraně, sjíždí spolu se spodní stěnou, plechy a potravinami dolů do pohodlně přístupné výšky. S nápadem přišla značka Siemens a vyrábí se pod názvem liftMatic.
Užitečným doplňkem je nový parní box, který umožňuje v multifunkční troubě připravovat jídla podobně jako v parní troubě. Dovnitř boxu položeného na plech nalijete vodu a vzniklá pára odvede potřebnou práci. Jednoduché a vtipné.

Do popředí se dostává také hledisko bezpečnosti. Výrobci se předhánějí ve snižování teplot jak na povrchu dvířek, tak i celého pláště. Konstrukce dveří se dvěma skly je doplněna nuceným proudem vzduchu a některé modely jsou vybaveny třemi i čtyřmi izolačními skly. Tak může teplota na povrchu dvířek při vnitřní teplotě 200°C dosahovat pouhých 40°C. Vnější ventilátor umístěný na horní stěně trouby snižuje také povrchovou teplotu pláště, což přináší vyšší ochranu pro nábytek, do něhož je přístroj vestavěn.

Elektronika se vyvíjí nezadržitelně a tak je stále více modelů trub řízeno pomocí mikroprocesorů. Díky tomu lze využívat přesného řízení teplot, řízeně automaticky přepínat druhy ohřevů, využívat pečících sond a
Ovládáním, které umožňuje výběr z receptur, je vybavena trouba Electolux Inspiro
Ovládáním, které umožňuje pohodlný výběr z mnoha receptur, je vybavena trouba Electolux Inspiro
přednastavených programů či zadávat do pamětí vlastní postupy přípravy pokrmů. Přesnost elektronického řízení odráží na kvalitě výsledných pokrmů. Ovládání může být natolik jednoduché, že stačí zadat druh pokrmu, který si přejete připravit a jeho hmotnost. Elektronika se postará o vše ostatní. Podobně jako u jiných přístrojů se podílí na snižování spotřeby elektrické energie (spolu s kvalitní tepelnou izolací), která se projeví na zařazení do energetické třídy. Umožňuje komunikaci s přístroji v několika jazycích a řadu bezpečnostních funkcí. Dnes již běžné jsou funkce dětského zámku, který znemožní nechtěné přenastavení programů, časová nastavení začátku i konce přípravy pokrmů nebo automatické bezpečnostní vypnutí po dlouhé době bez zásahu obsluhy. Užitečná může být i funkce udržování teploty pokrmů.

Naprostá většina trub již umožňuje regulaci teplot minimálně v rozmezí od 50 do 250°C. Rozšíření teplot směrem dolů přineslo možnost šetrného rozmrazování nebo sušení potravin především v troubách vybavených ventilátorem.

Uživatelský komfort byl vždy silnou konkurenční zbraní, proto se také snadná údržba stala v poslední době předmětem vývoje, takže již snad nenajdete přístroj, který by nezjednodušoval čištění. Vznikl velmi hladký smalt, který lze čistit pomocí odpaření vody v troubě a setření povrchu. Výhodou je dlouhá životnost smaltu, nevýhodou je stále poměrně vysoká pracnost čistění.
Katalytické plechy svým povrchem pomáhají rozkládat tuky a nečistoty za běžných pracovních teplot. Nevýhodou je nutnost výměny plechů po nějaké době.
Nejexklusivnější možností je pyrolýza, která využívá opět hladký povrch, na kterém za teplot okolo 500°C dochází k rozpadu nečistot a jejich zuhelnatění. Po ukončení procesu stačí troubu oprášit nebo lehce otřít od popílku. Výhodou je perfektní odstranění zbytků pokrmů, nevýhodou vysoká energetická náročnost. Posledním vylepšením pyrolýzy je přidání katalyzátoru, který zabrání úniku zápachů, které při ní vznikají. Vzduch z trouby je odsáván přes těleso katalyzátoru, ve kterém dojde k rozkladu plynných nečistot (pyroluxe.
Také design hraje větší roli. Prosazují se především nerezová provedení, ale i dříve nevídané barvy, které oživují moderní interiéry. Nerezové povrchy, které se špatně čistily, získávají speciální úpravy proti otiskům prstů i pro snadnější údržbu (např. Afipri).
Při montáži je nutné dodržet minimální rozměry průduchů
Při montáži je nutné dodržet minimální rozměry průduchů

Vestavění a zapojení

Řada z nás má doma troubu pod varnou deskou, ať už ve formě sporáku či sestavy vestavných spotřebičů, u kterých byla výhodou možnost ovládání umístěného na společném panelu trouby. Dnes se již většina trub montuje do skříňky ve výšce nad deskou kuchyňské linky. Trouby s otevíráním dvířek na levou či pravou stranu jsou určené jen pro tuto montáž. Proto je třeba vědět jak troubu zabudujete již při nákupu a tomu přizpůsobit její výběr.

Základní velikostí trub je krychle o straně asi 60 cm. V tomto provedení se vyrábí většina pečících trub i část kombinací s parním ohřevem. Mikrovlnné trouby, parní trouby a kombinace pečící trouby s mikrovlnami jsou často vyráběny v takzvaném kompaktním provedení se sníženou výškou okolo 45 cm. Výhodou je možnost umístění dvou přístrojů na sebou. Další možností jsou přístroje se šířkou 90 cm či naopak 45 cm.
Tak jako u všech vestavných přístrojů je velmi důležité dodržet rozměry skříněk a ventilačních průduchů uvedených v montážních výkresech. Výhodné je, pokud zakoupíte několik typů trub například klasickou a mikrovlnnou či parní, umístění nad sebe, což umožní vytvořit jediný průduch za pro odtah tepla za přístroji.
Neméně důležité je správné napájení těchto přístrojů energií. Zde je důležité se řádně informovat u prodejce na napájecí napětí a příkon.
Protože situace není často jasná ani prodejcům, pokusím se ji osvětlit. Například údaj 3,4kW a 230/400V znamená pro jednu fázi zhruba 15 A , což nepřesahuje maximální proud jednofázového jističe 16 A. Přístroj tedy může být připojen na jednofázový samostatný přívod 230V, nebo na jednu fázi třífázového přívodu, což je užitečné v případě, že na stejný přívod připojujeme i varnou desku. Potom je vhodné pro rozložení odběru využít třífázový přívod zapojením jedné fáze pro troubu a dvou pro varnou desku, která má vyšší příkon a proto má na svorkovnici vyvedeny samostatné okruhy. Tyto přístroje zpravidla využívají třífázového přívodu jako 3x 230V.
Častým laickým omylem je, že lze zapojit více spotřebičů na poddimenzovaný přívod s tím, že nebudou využívány současně. Jde o prohřešek proti normě, ale horší je, že obvod tak velmi jednoduše přetížíte. Ještě nebezpečnějším nápadem je prostá výměna jističe za silnější. To lze provést pouze v případě, že jsou pro vyšší proud dostatečně dimenzovány vodiče (což zpravidla nejsou). Při nesplnění této podmínky hrozí jejich přetížení a požár. Proto tyto práce nechejte vždy provést odbornou firmu.

Slovníček pojmů:

  • Pečící sonda – teplotní sonda upravená do podoby jehly, kterou zapíchnete do připravované potraviny. Při dosažení teploty nastavené v programu zpravidla vypne ohřev. Odolává pracovním teplotám uvnitř trouby a ve vnitřním prostoru najdete konektor pro její připojení.
  • Pyrolýza, Fast Clean, Pyro systém, ActiveClean – nejkomfortnější způsob čištění, při kterém dochází ke zuhelnatění zbytků potravin za teplot kolem 500°C. Po zapnutí či překročení určité teploty jsou zpravidla automaticky zablokována dvířka trouby, aby se předešlo popálení.
  • Touch control – ovládání pomocí dotyku prstu na vyznačeném místě zpravidla skleněné nebo sklokeramické plochy.
  • Eco Smalt, Eco Email, Top Slide, SmartClean, Smalt Slide, TitanGlanz – typy velmi hladkých smaltů, který umožňují snadné čistění, případně čištění pomocí vodní páry nebo pyrolýzy.
  • Eco Clean, katalitické plechy – speciální vysoce porézní povrchy stěn trub, které vstřebávají a rozkládají nečistoty za běžných pracovních teplot. Mají omezenou životnost a musí se po čase vyměnit.
  • Isofront, Isofront plus, Isofron top, Cold Door, – provedení dvířek zajišťující jejich nízkou povrchovou teplotu - podle typu 70 až 40 °C.
  • Aqua Clean, Wather Clean, Easy Clean – speciální funkce pro čistění vnitřního prostoru trouby pomocí vodní páry. Po ukončení funkce stačí nečistoty setřít. Využívá velmi hladkých smaltů.
  • Pyroluxe – pyrolýza doplněná katalyzátorem pro odstranění zápachů.
  • Booster – funkce pro rychlý předehřev trouby na zvolenou teplotu.
  • LiftMatic – neobvyklé provedení trouby určené pro umístění do výše horních skříněk kuchyňské linky. Trouba má takzvaný výtah, na kterém po stisku tlačítka sjede spodní stěna s držáky plechů a plechy dolů. Výhodou je menší únik tepla, které se drží v horní části trouby a přístup k pokrmu ze tří stran.


Magazín Inspirace Euronics - 4 / 2008
Pro magazín Inspirace EURONICS č.4 / 2008
Miloš Chadt
milos@chadt.cz
milosch@centrum.cz

foto: AEG - Electrolux, Electrolux, Mora, Whirlpool


Články s podobnou tématikou:



Přepne na další téma
Seřadit podle abecedySeřadit podle dataDalší seznam článků
Seřadit podle abecedySeřadit podle dataDalší seznam článků

Poslední aktualizace 07.07.2014 00:00

Založení stránek
20.7.2005



Staňte se fanoušky, dovíte se o nových článcích v předstihu.