|
Klasická elektrická deska
Byla dlouho jedinou možností vaření pomocí elektrické energie. Dodnes můžete zakoupit elektrickou desku osazenou litinovými plotýnkami, která je stále více vytlačována modernějšími způsoby ohřevu. Plotýnka se skládá z izolantu, ve kterém je uložen odporový drát, fungující jako zdroj tepla. Nad ním je přes další izolant, zajišťující elektrickou pevnost, přitisknuta litinová plotýnka. Teplo tedy musí projít z odporové spirály přes elektrický izolant a teprve poté zahřívá litinovou plotýnku. Existují také rychlovarné plotýnky, které mají vyšší příkon.
Jedinou výhodou plotýnky dnes zůstává nenáročná konstrukce z levných materiálů a z ní vyplývající nízká cena. Největší nevýhodou je obrovská tepelná setrvačnost, takže se plotýnka velice pomalu zahřívá a po vypnutí zůstává dlouho horká. Z toho vyplývá také velmi pomalá regulace výkonu plotýnky, která znesnadňuje vaření. Energeticky je tento způsob ohřevu nejnáročnější a tedy nejméně ekonomický. K dalšímu plýtvání energií dochází u starých litinových desek, jejichž povrch již není zcela rovný a což způsobuje vysoké energetické ztráty. Díky tvaru desky není ani čistění snadné.
Sklokeramická deska
Modernější způsob vaření, využívající vlastností speciální sklokeramické desky, která dobře propouští teplo, přitom je dostatečně mechanicky odolná a snáší teplené rázy. Pod sklokeramickou deskou je zabudováno přímo odporové topné těleso, takže můžete pozorovat, jak se po zapnutí rozžhaví. To, že přímo nad zdrojem tepla je zóna pro ohřev, snižuje energetické ztráty a absolutně rovný povrch sklokeramické desky zabezpečuje dobrý přenos energie mezi horkou zónou a nádobou. Proto jsou sklokeramické varné desky výrazně energeticky úspornější a umožňují rychlejší regulaci výkonu.
Tento oblíbený typ sklokeramické desky výrobci vylepšují využitím zdokonalených konstrukcí topných spirál. Využívají tepelně odolnějších, tenčích a hustších vinutí odporového materiálu. Tím se dosahuje rychlejšího náběhu a vyšších teplot, které mohou být regulovány elektronikou tak, aby byl výkon varné zóny vždy hospodárně využit. Vylepšením se stejným účelem je využití zón se vsazenými přídavnými halogenovými tělesy, která pracují podobně jako halogenové žárovky. Různí výrobci nabízejí různá vylepšení pod názvy, které mají vyjadřovat rychlost náběhu: Quick systém, QuickTherm, Sprintstart, Highspeed, superrychlá zóna, HiLight zóna a podobně.
Některé sklokeramické desky mají rozšířené zóny pro ohřev oválných nádob, kde je zpravidla možné ke kruhové zóně zapnout přídavnou část. Podobně řešené jsou i dvou nebo tříokruhové zóny, které lze zapnout podle průměru dna ohřívané nádoby. Existují i přístroje, které dokonce umí samy rozpoznat přítomnost a průměr ohřívaní nádoby a automaticky přizpůsobit zapnutý průměr zóny nebo se vypnout, pokud nádobu přemístíte.
Dnes již samozřejmým vybavením sklokeramických desek jsou ukazatele zbytkového tepla, které varují před dotykem ještě horké varné zóny.
Sklokeramické desky jsou mechanicky velmi odolné, nejsou však nerozbitné. Proto je nutné vyvarovat se pádu těžších předmětů na jejich povrch a nepoužívat nádobí s ostrými hranami na spodku, protože by mohlo dojít k poškrabání povrchu desky. Dalším rizikem je pro rozpálenou desku cukr a pokrmy, které ho obsahují. Pokud se dostanou na horký povrch, okamžitě je odstraňte škrabkou, dokud jsou teplé.
Pro dobrý přenos tepla je také důležité, aby nádobí které pro vaření používáte mělo rovná dna. Pokud je dno nádoby nerovné, nedotýká se varné zóny celou plochou a tím dochází ke zbytečným ztrátám energie při přenosu tepla.
Indukční deska
Na první pohled vypadá stejně jako sklokeramická deska, protože materiál pro její plochu je stejný. Rozdíl je až pod deskou, kde se místo odporových topných těles nacházejí speciální cívky. Teplo u indukčního ohřevu nevzniká pod sklokeramickou deskou, ale až ve dně nádoby, ve které ohříváte potraviny.
Z toho také vyplývá jedna z mála nevýhod, které tato technologie vaření má, a to nutnost použít jen magneticky vodivé nádobí. To poznáte jednoduše tak, že se k němu přilepí magnet. Jde o převážnou většinu nádobí, které používáte. Smaltované hrnce, litinové nádobí i většina nerezového nádobí. Fungovat nebude skleněné, hliněné a keramické nádobí stejně jako nádobí z hliníku, mědi a mosazi, které ale není pro vaření příliš vhodné i ze zdravotních důvodů.
Druhou nevýhodou, i když spornou, je vyšší pořizovací cena indukčních desek. Ta je ale bohatě vyvážena úsporami elektrické energie při provozu. Princip ohřevu dna nádoby pomocí vířivých proudů je o zhruba 30 procent úspornější, takže vynaložené náklady se rychle vrátí.
Naopak výhody jsou podstatné. Kromě již zmíněné úspory elektrické energie je to i úspora času. Tepelný výkon je dopraven přímo do hrnce a tak je i ohřev rychlejší. Z toho vyplývá i bezpečnější provoz desky. Deska není zdrojem tepla a ohřívá se tedy až následně od dna nádoby ve které vaříme, proto je podstatně chladnější, než u klasické sklokeramické desky.
Další vylepšení elektrických varných desek
Zejména varné desky moderní konstrukce mohou obsahovat řídící elektroniku, která umožňuje využívat pokročilé funkce.
Běžná je funkce dětské pojistky, která po aktivaci nedovolí zapnutí zón. Před ařením musíte pojistku nejprve deaktivovat.
Paměťové funkce umožňují nastavit postup vaření a ten opakovaně využívat. Za užitečnou považuji funkci časovače, který umožňuje nastavit dobu, po které se zóna automaticky vypne. Další funkcí časovače je minutka, která vás jen upozorní, že uplynul nastavený čas.
Zpřesnění vaření sledováním přesné teploty na povrchu nádoby přináší funkce varného senzoru. Na hrncích jsou připevněny speciální pásky, ze kterých vyčítají teplotu speciální výsuvné senzory umístěné v rozích varné desky. Výhodou je zjištění přesné teploty uvnitř nádoby a tím možnost přesné regulace výkonu. To přináší úsporu energie a zjednodušuje vaření. Ideální například pro ohřev mléka. Nevýhodou tohoto systému je nutnost opatřit nádobí speciálními páskami.
Články s podobnou tématikou:
|
|
Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00 Založení stránek 20.7.2005 Staňte se fanoušky, dovíte se o nových článcích v předstihu.
|