Úsporné indukční vaření aneb Elektřina jak ji neznáte - tentokrát od Fagoru
Ohřev pomocí elektrické topné spirály vznikl jako jedna z prvních aplikcí elektrického proudu. Tento jednoduchý princip je s úspěchem využíván dodnes v nespočetně mnoha přístrojích. Ve vaší domácnosti může být využit například v elektrickém vytápění, bojleru, pračce, žehličce, rychlovarné konvici, fénu nebo v litinové i sklokeramické desce na vaření. Právě v oboru vaření se však dnes začíná prosazovat indukční ohřev, jehož princip je znám již více než sedmdesát let.
Minimální ztráty energie
Zatímco v případě elektrické spirály teplo prochází elektrickým izolantem, kovovou nebo sklokeramickou deskou a teprve poté ohřívá dno nádoby ve které vaříte, při indukčním ohřevu vzniká teplo přímo ve dně kovové nádoby. Už z tohoto popisu je zřejmé, že indukční vaření minimalizuje ztráty, které vznikají zbytečným ohřevem materiálů, jimiž teplo prostupuje. Indukčním ohřevem je přeměněno až 90% energie na teplo ve dně hrnce.
Jak to, že hřeje?
Jde o princip ohřevu pomocí indukce elektromagnetických proudů v kovové ploše, které se ihned uzavírají a tvoří takzvané vířivé proudy. Tyto proudy ohřívají přímo kovové dno hrnce.
V indukční zóně je pod sklokeramickou deskou zabudována cívka, která je napájena z výkonového zdroje napětím o frekvenci 25 až 35 KHz. Při položení hrnce nad cívku vznikají v jeho dně vířivé proudy, které ohřejí dno hrnce, zatímco sklokeramická deska zůstává chladná a ohřeje se až stykem s teplým hrncem.
Pro a proti
Výhodou je nejen nižší spotřeba energie, rychlejší vaření a možnost okamžité regulace výkonu, ale také vyšší bezpečnost, protože povrch varné desky dosahuje nižších teplot. Také čištění desky je jednodušší.
Na druhé straně je vyšší pořizovací cena a nutnost použití nádobí z magneticky vodivých materiálů, jako je plech, litina, ocel. Protože výhody podstatně převažují, je indukční vaření stále více oblíbené.
Luxus od Fagoru
Pro luxusní kuchyně je určena nová samostatná indukční deska šířky 93 cm Fagor 5IFT-900S. Obsahuje tři indukční zóny s funkcí Booster, která umožňuje po jistou dobu zvýšit výkon na maximum. Po určité době se výkon automaticky vrátí zpět na nastavený. Jedna z nich je o průměru 28 cm. Další dvě zóny "Plus" umí soustředit výkon dvou zón do jedné a tím dosáhnout rychlého ohřevu. Ovládání pomocí senzorů Touch a senzoru volby výkonu vám pomůže nastavit 12 stupňů ohřevu. Dále lze nastavit funkce Booster, přímou volbu stupně 8, čas vaření od 1 do 99 minut. K dispozici je také indikátor zbytkového tepla a funkce bezpečnostního blokování. Celkový příkon desky je 10,8 kW.
Oba způsoby vaření
Pokud byste si chtěli kombinovat oba způsoby vaření můžete zakoupit desku Fagor 5IFT-22. Obsahuje totiž dvě varné zóny High Light z toho jednu dvojitou a po jedné indukční zóně Booster a Plus. Ovládání je provedeno senzory Touch, senzorem výkonu a jedním časovým senzorem od 1 do 99 minut. Bezpečnostní termostat a indikace zbytkového tepla zabraňuje nepříjemným událostem. Desku si můžete objednat v provedení se zkosenými okraji, nerezovým rámečkem nebo hliníkovými bočními lištami.
Pro magazín Inspirace EURONICS léto 2006Miloš Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz
foto: Fagor, Miloš Chadt
Články s podobnou tématikou:
|