Když jsem uviděl multifunkční hrnec Hyundai MFP926, uvědomil jsme si, že jde o přístroj který vlastně dávno znám, ale nikdy jsem jej neměl možnost vyzkoušet. Podobnému přístroji se totiž zhruba před dvaceti lety říkalo horkovzdušná trouba a byla to první konstrukce, která pracovala na principu ohřevu potravin proudem horkého vzduchu. To, že původní konstrukce je stále oblíbená, mne přivedlo k nápadu vyzkoušet proč...
První dojmy
Přístroj je zabalen v poměrně malé krabici, takže jsem nejprve přemýšlel jestli nedošlo k nějakému omylu. Vše je totiž velmi skladné a tedy dobře uložitelné, což znamená, že přístroj nezabírá zbytečně moc místa.
Skleněná nádoba je z masivního skla, takže je poměrně těžká, což při pečení ani manipulaci nevadí, zato ji tak lehce nerozbijeme. Přístroj sestavíme z podstavce na který je položena skleněná nádoba přikrytá „poklicí“ s horkovzdušnou jednotkou. Ta obsahuje jednoduché ovládání pomocí dvou otočných knoflíků, kterými ovládáme teplotu uvnitř hrnce a časovače, který po nastaveném čase ohřev ukončí. Velmi jednoduché. Ještě je tu jedna na první pohled skrytá funkce. Pokud totiž vše nastavíte, nic se nestane, dokud nesklopíte madlo sloužící k bezpečné manipulaci s „poklicí“. Je zde bezpečnostní spínač, který zabraňuje náhodnému spuštění při manipulaci.
Důležité je i vnitřní vybavení. Protože je důležitá cirkulace horkého vzduchu okolo potraviny jsou nutnou výbavou dva rošty (vysoký a nízký). Ty umožňují připravovat potraviny ve dvou vrstvách najednou. Stojan na odkládání horní části využijete při manipulaci s potravinami. Kleště pro manipulaci s horkými rošty se mohou hodit, ale přiznám se, že jsem je téměř nevyužil.
Nemohu se nezmínit o návodu, který na osmi stranách popisuje dobrou češtinou vše, co je potřebné vědět.
Horní část multifunkčního hrnce Hyundai MFP926
Vaříme zdravě, tedy bez tuku
Prvním jídlem, které jsem vyzkoušel, bylo kuře umístěné na horním roštu a pod ním čtvrtky brambor. Vše jsem okořenil a osolil. Po hodině v 200°C teplém vzduchu bylo kuře sice na povrchu sušší než jsme zvyklí při klasické přípravě, ale zato uvnitř pěkně šťavnaté.
Dva plátky krkovičky na vysokém roštu spolu s vrstvou brambor nakrájených na silná kolečka jsem zkusil péct 20 minut. Brambory na spodním roštu chtěly ještě dalších 5 minut. Zřejmě by se vyplatilo prodloužit čas a snížit teplotu.
Velký řízek obalený v těstíčku jsem na horním roštu připravoval 20 minut opět při 200°C a byl perfektní.
Pečení bůčku se sice příliš neslučuje se zdravou výživou, ale jeho 1,25 kg blok jsem připravil za hodinu opět při 200°C. Byl na povrchu dobře zatažený a uvnitř perfektně šťavnatý. Na dně nádoby pak výborné výpečkové sádlo, které mám rád s čerstvým chlebem.
Citronový koláč ze sáčku se měl připravovat 1 hodinu při 160°C a tady jsem pět minut přidal, protože se zdál být světlý, i přesto, že se po hodině na špejli nelepil.
Připravíte přírodní řízek i brambory současně
Pro pečení jídel v alobalu nebo pečícím papíře je multifunkční hrnec ideální. Připravil jsem plněné papriky, sekanou nadívanou vejci nebo klobáskou. Všechna jídla jsem zabalil do pečícího papíru a byla vynikající.
Při prvních přípravách jsem se držel návodu a hrnec jsem předehříval. Osobně si však myslím, že je to zbytečné, protože teplota v malém prostoru stoupá velmi rychle a navíc při vkládání potravin většinu tepla stejně z předehřátého prostoru vypustíme ven. Proto jsem většinu jídel připravoval bez předehřevu a jsem přesvědčen, že bez jakéhokoli vlivu na výsledek.
Díky nízké nastavitelné teplotě lze přístroj využít i pro sušení ovoce, zeleniny nebo hub.
Spotřeba energie při vaření
horní rošt
spodní rošt
teplota
čas
spotřeba
kuře 1,2 kg
čtvrtky brambor
200°C
60 min
1,04 kWh
přírodní řízek 40 dkg
plátky brambor
200°C
25 min
0,52 kWh
řízek obalený 35 dkg
200°C
20 min
0,43 kWh
bůček 1,25 kg
200°C
60 min
1 kWh
citronový koláč
160°C
65 min
0,67 kWh
sekaná s vejcem a klobásou 1,1 kg v pečícím papíře
180°C
40 min
0,68 kWh
Údržba
Jde vlastně jen o mytí nerezových roštů a skleněné nádoby, což jde velmi dobře. Jen manipulace s nádobou při ručním mytí jde trochu hůře díky její velikosti a váze. Kdo má myčku, má vystaráno.
Hodnocení
Multifunkční hrnec pro přípravu pokrmů bez tuku. Díky rychlému náběhu teploty se pokrm rychle uzavře a je uvnitř šťavnatý. Při vaření ve dvou úrovních je nutné dát do spodní úrovně ten pokrm, který potřebuje kratší dobu přípravy nebo nižší teplotu. Lze využít i přípravu ve vložené nádobě, podobně jako v troubě. Hrnec nelze využít pro přípravu tekutých jídel, omáček a podobných pokrmů. Vzhledem k jeho ceně a snadné přenositelnosti bude ideálním pomocníkem na chaty a chalupy a pro rodiny, které nemají horkovzdušnou troubu.
Technické parametry Hyundai MFP 926
maximální příkon:
1 300 W
druhy ohřevu:
horkovzdušný
max.teplota
250°C
objem
12 l
rozměry (švh)
41,5 x 31,5 x 34,5 cm
hmotnost:
6,4 kg
Doporučená maloobchodní cena:
1.990 Kč
Pro časopis Inspirace EURONICS č.5 / 2010 Miloš Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz