|
Velká pomoc malých spotřebičů
Tento článek vznikl minulý rok těsně před vánoci, ale protože letošní vánoce se pomalu ale jistě blíží, věřím že bude užitečný.
Často slýchávám názor, že s roboty a mixéry je práce sice příjemná, ale jejich čištění je složité. Naopak, dnešní výrobky jsou konstruovány s důrazem na možnost mytí jejich pracovních částí v myčce nebo jiným jednoduchým způsobem.
Tyčový mixér
Je určen pro rychlé zpracování menšího množství potravin. Ideální pro přípravu koktejlů, majonéz, krémových polévek a podobně. Při přípravě vánočního cukroví mu můžeme svěřit jen některé drobné úkoly, ale při přípravě krémové rybí polévky bude excelovat. Některé typy jsou doplněny metlou, případně sekáčkem oříšků, ty nám pomohou více. Čištění je jednoduché. Pracovní část ponoříme do vody a zapneme. Horní část otřeme vlhkým hadrem.
Šlehač
Se šlehacími metlami jej využijeme pro výrobu řídkých piškotových těst na rolády, dortíky, biskupské chlebíčky, srnčí hřbety nebo bílkových sněhových pusinek a různých krémů. Hnětací háky zvládnou i hustější těsta, ale i když ke šlehači máme stojan s otočnou mísou, je to řešení maximálně do 0,5 kg těsta. Také šlehače jsou často doplněny tyčovým nástavcem pro mixování, pro něž platí totéž co o tyčových mixérech. Šlehací metly, hnětací háky a otočnou mísu myjeme v myčce. Tělo šlehače stačí otřít vlhkým hadrem.
Multikráječ
Přístroj s rychle se točícím nožem je vhodný na posekání oříšků, s emulzním kotoučem na šlehačku nebo majonézu. Mívá však malý obsah a proto se hodí jen na drobné úkoly. Kromě motorové jednotky jdou všechny díly mýt v myčce. Pozor na nůž, bývá velmi ostrý.
Kuchyňský robot
Využijeme při zpracování větších množství potravin, což je pro předvánoční pečení typické.
Pro mixování využijeme častěji tyčový mixér, ale pro většinu ostatních činnosti bude jednoznačně nevýkonnějším pomocníkem. Pokud se chystáme na větší pečení, je vhodné mít výkonný robot. Při zpracování většího množství hustých těst, je nezbytností výkon 600 - 800W.
Šlehací nástavce využíváme stejně jako šlehače, ale můžeme pohodlněji zpracovávat větší množství těsta. U některých robotů až 5kg.
Hnětací háky využijeme pro přípravu hustých těst na rohlíčky, linecké pečivo, kynutá těsta, listová těsta a směsí na koule, úly a podobné cukroví.
Použití struhadel je více než rozmanité, asi nejvíce je využijeme na oříšky, ale můžeme nastrouhat i kokosové ořechy nebo čokoládu. K robotům jsou často dodávány mlýnky na mák a obilí, které využijeme při pečení zdravějšího celozrnného cukroví.
K některým robotům je možno připojit mlýnek na maso s nástavcem na protlačování tzv. stříkaného pečiva.
Všechny díly moderních robotů, mimo motorových jednotek a částí s převodovkami lze mýt v myčce. U některých mís s procházejícími hřídelemi je nutné promazat kluzná ložiska.
Pečící trouba
Ta bude mít spoustu práce. Výhodnější je s horkým vzduchem. Umožňuje pečení více plechů najednou a díky rozsahu teplot je výborná i na bílkové pusinky, které se suší při 50°C.
Mikrovlnná trouba
Že nelze pro vánoční pečení využít? Omyl. Zkušené hospodyňky umí v mikrovlnné troubě na minimální výkon urychlit kynutí těsta a bude se hodit na rychlé rozehřátí čokolády (pozor na připálení) nebo másla. Kombinovaná s topnými spirálami nebo horkým vzduchem může nahradit klasickou troubu při pečení malého množství cukroví.
Fritovací hrnec
Pochopitelně na vánočního smaženého kapra, ale také na smažené cukroví. Koblížky, obalované kandované ovoce nebo boží milosti se dají ve fritéze perfektně usmažit.
Elektronická váha
Přesné vážení je pochopitelně důležité, protože chceme přesně
dodržet recepty od známých a příbuzných, abychom se mohli pochlubit tím dobrým cukrovím, co jsme jedli loni na návštěvě.
Kávovar
Připravujeme spoustu kávových dobrot, ke kterým potřebujeme silnou dobrou kávu a hlavně si musíme při pečení občas odpočinout a to bez dobré kávy prostě nejde.
Pro magazín Inspirace EURONICS zima 2004Miloš Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz
foto: Pyrex,
AEG, Fagor
Články s podobnou tématikou:
|
|
Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00 Založení stránek 20.7.2005 Staňte se fanoušky, dovíte se o nových článcích v předstihu.
|