etříme čas s varnou konvicí
Rychle a efektivně
Ano, jsme v neustálém shonu a volný čas je čím dál vzácnějím úkazem naeho ivota. Rozhodně netvrdím, e je to dobře, právě naopak, nicméně s čím nelze bojovat, tomu se musíme přizpůsobit. A z toho vycházejí i nae poadavky, které vtělují nejrůznějí výrobci i do domácích spotřebičů. Varná konvice je jedním z výrobků, které se snaí ná čas etřit. Svědčí o tom také její, dnes u nepříli pouívaný, původní název - rychlovarná konvice.
Koncentrace energie
Princip zrychleného dosaení varu je vlastně jednoduchý. Topné těleso s vysokým výkonem na malé ploe. Jen málokdo si uvědomuje, e tento malý domácí pomocník má příkon srovnatelný s pračkou nebo myčkou nádobí a někdy i vyí. Také proto bylo v prvních varných konvicích topné těleso ponořeno do vody. Dnení varné konvice ji mají topné těleso umístěno těsně pod dnem. Tím je sníena rychlost nárůstu vodního kamene.
Bezpečnost předevím
U přístroje, který přivádí vodu do varu a pracuje s vysokými příkony je bezpečnost velmi důleitým hlediskem. Jak málo stačí k opaření. Jen zavadit a převrhnout konvici. Proto povauji za důleité, aby varné konvice měly víka s pojistkou proti otevření, která podstatně zpomalí odtok horké vody z konvice, co vám dá čas proudu horké vody uhnout a minimalizuje kody. Dalím důleitým prvkem, který natěstí nechybí snad na ádné konvici, je teplotní pojistka, která přeruí obvod při přehřátí přístroje. Také bezpečnostní termostat zareaguje, kdy konvici zapnete bez vody nebo ji přehřejete třeba z důvodu příliné vrstvy vodního kamene.
I pohodlí je důleité
Částečně jetě i k bezpečnosti, ale předevím k pohodlí obsluhy přispívají bezňůrové konvice. Ty mohou mít podstavec na který se dá konvice poloit jedním směrem nebo dnes častěji v libovolném směru. To zabezpečuje středový kontakt na kruhové základně konvice. Práci s konvicí vám zpříjemní jetě vodoznak nebo dva a kontrolka, která oznamuje, e konvice právě ohřívá. Uitečnou drobností, kterou ocení hlavně leváci, jsou ergonomicky tvarovaná madla pro obě ruce s protiskluzovým povrchem. Dalí výhodu a současně úsporu energie nabízejí konvice, kterým lze nastavit přiblinou teplotu vypnutí, co je výhodné například při přípravě čaje nebo instantních nápojů, které se připravují z vody teplé jen asi 80°C.
Vodní kámen ten vám ...
U varné konvice je vodní kámen jetě znatelnějí ne jinde, zvlá kdy se vám dostane a do kávy nebo čaje. Proto mají kvalitnějí konvice filtry, přes které protéká voda při nalévání do álků. To je ovem řeení důsledku, nikoli příčiny. Proto je nutné varnou konvici jednou za čas odvápnit. U konvice se skrytým topným tělesem je to dokonce jetě kritičtějí, přestoe vodní kámen narůstá pomaleji. Tam při nadměrném nárůstu vodního kamene, který tvoří izolaci a méně se loupe, dochází rychleji k přehřátí topného tělesa a zafungování pojistných prvků, které konvici vyřadí z činnosti. U méně kvalitních výrobků můe dojít a k jejich zničení.
Čím odvápňovat
Někdo odvápňuje pomocí octa co lze, ale u konvic s ponořeným (viditelným) topným tělesem mohou některá topná tělesa získat nepřirozenou barvu. Není to na závadu, ale přesto bych raději doporučoval pouít profesionální odvápňovací prostředky nebo potravinářskou kyselinu citrónovou, která je ve větině z nich obsaena. (více informací o odvápňování)
Design
Hospodyňky mi to jistě budou vyčítat, ale jako technik řadím design a na poslední místo. Nicméně i já mám rád hezké věci a tak musím upozornit na sety drobných kuchyňských spotřebičů, které jsou provedeny v jednotném designu a obsahují kromě varných konvic také toastery, sendvičovače, kávovary, kuchyňské váhy a podobné výrobky, které kromě uitných vlastností vai kuchyň také ozdobí a podtrhnou její styl.
Budoucnost
Říkáte, e na varné konvici se těko dá něco zlepit nebo si spolu se mnou myslíte, e i sem pronikne elektronika, která umoní přesnějí hlídání teplot, jejich nastavování a dalí funkce? Dovedu si představit varnou konvici, na které si pomocí displeje nastavíte přesnou teplotu při které má vypnout nebo si zvolíte, e ji má udrovat. Po dosaení teploty vám konvice řekne lidským hlasem, e voda je připravena a bude toto hláení opakovat jednou za minutu, do doby ně s ní pohnete, abyste vodu nalili do álků. Myslíte, e to není moné? Tyto technologie u existují. Uvidíme, jak dlouho bude trvat, ne proniknou i do oblasti drobných kuchyňských spotřebičů.
Články s podobnou tématikou:
|