Šetříme čas s varnou konvicí
Rychle a efektivně
Ano, jsme v neustálém shonu a volný čas je čím dál vzácnějším úkazem našeho života. Rozhodně netvrdím, že je to dobře, právě naopak, nicméně s čím nelze bojovat, tomu se musíme přizpůsobit. A z toho vycházejí i naše požadavky, které vtělují nejrůznější výrobci i do domácích spotřebičů. Varná konvice je jedním z výrobků, které se snaží náš čas šetřit. Svědčí o tom také její, dnes u nepříliš používaný, původní název - rychlovarná konvice.
Koncentrace energie
Princip zrychleného dosažení varu je vlastně jednoduchý. Topné těleso s vysokým výkonem na malé ploše. Jen málokdo si uvědomuje, že tento malý domácí pomocník má příkon srovnatelný s pračkou nebo myčkou nádobí a někdy i vyšší. Také proto bylo v prvních varných konvicích topné těleso ponořeno do vody. Dnešní varné konvice již mají topné těleso umístěno těsně pod dnem. Tím je snížena rychlost nárůstu vodního kamene.
Bezpečnost především
U přístroje, který přivádí vodu do varu a pracuje s vysokými příkony je bezpečnost velmi důležitým hlediskem. Jak málo stačí k opaření. Jen zavadit a převrhnout konvici. Proto považuji za důležité, aby varné konvice měly víka s pojistkou proti otevření, která podstatně zpomalí odtok horké vody z konvice, což vám dá čas proudu horké vody uhnout a minimalizuje škody. Dalším důležitým prvkem, který naštěstí nechybí snad na žádné konvici, je teplotní pojistka, která přeruší obvod při přehřátí přístroje. Také bezpečnostní termostat zareaguje, když konvici zapnete bez vody nebo ji přehřejete třeba z důvodu přílišné vrstvy vodního kamene.
I pohodlí je důležité
Částečně ještě i k bezpečnosti, ale především k pohodlí obsluhy přispívají bezšňůrové konvice. Ty mohou mít podstavec na který se dá konvice položit jedním směrem nebo dnes častěji v libovolném směru. To zabezpečuje středový kontakt na kruhové základně konvice. Práci s konvicí vám zpříjemní ještě vodoznak nebo dva a kontrolka, která oznamuje, že konvice právě ohřívá. Užitečnou drobností, kterou ocení hlavně leváci, jsou ergonomicky tvarovaná madla pro obě ruce s protiskluzovým povrchem. Další výhodu a současně úsporu energie nabízejí konvice, kterým lze nastavit přibližnou teplotu vypnutí, což je výhodné například při přípravě čaje nebo instantních nápojů, které se připravují z vody teplé jen asi 80°C.
Vodní kámen ten vám ...
U varné konvice je vodní kámen ještě znatelnější než jinde, zvlášť když se vám dostane až do kávy nebo čaje. Proto mají kvalitnější konvice filtry, přes které protéká voda při nalévání do šálků. To je ovšem řešení důsledku, nikoli příčiny. Proto je nutné varnou konvici jednou za čas odvápnit. U konvice se skrytým topným tělesem je to dokonce ještě kritičtější, přestože vodní kámen narůstá pomaleji. Tam při nadměrném nárůstu vodního kamene, který tvoří izolaci a méně se loupe, dochází rychleji k přehřátí topného tělesa a zafungování pojistných prvků, které konvici vyřadí z činnosti. U méně kvalitních výrobků může dojít až k jejich zničení.
Čím odvápňovat
Někdo odvápňuje pomocí octa což lze, ale u konvic s ponořeným (viditelným) topným tělesem mohou některá topná tělesa získat nepřirozenou barvu. Není to na závadu, ale přesto bych raději doporučoval použít profesionální odvápňovací prostředky nebo potravinářskou kyselinu citrónovou, která je ve většině z nich obsažena. (více informací o odvápňování)
Design
Hospodyňky mi to jistě budou vyčítat, ale jako technik řadím design až na poslední místo. Nicméně i já mám rád hezké věci a tak musím upozornit na sety drobných kuchyňských spotřebičů, které jsou provedeny v jednotném designu a obsahují kromě varných konvic také toastery, sendvičovače, kávovary, kuchyňské váhy a podobné výrobky, které kromě užitných vlastností vaši kuchyň také ozdobí a podtrhnou její styl.
Budoucnost
Říkáte, že na varné konvici se těžko dá něco zlepšit nebo si spolu se mnou myslíte, že i sem pronikne elektronika, která umožní přesnější hlídání teplot, jejich nastavování a další funkce? Dovedu si představit varnou konvici, na které si pomocí displeje nastavíte přesnou teplotu při které má vypnout nebo si zvolíte, že ji má udržovat. Po dosažení teploty vám konvice řekne lidským hlasem, že voda je připravena a bude toto hlášení opakovat jednou za minutu, do doby něž s ní pohnete, abyste vodu nalili do šálků. Myslíte, že to není možné? Tyto technologie už existují. Uvidíme, jak dlouho bude trvat, než proniknou i do oblasti drobných kuchyňských spotřebičů.
Články s podobnou tématikou:
|