|
Parní kombinace podle mého gusta
Recenze kombinované parní trouby AEG-Electrolux 98203-5-M
Od dob kdy jsem poznal výhody vaření v páře jsem se těil, a se mi dostane do rukou na otestování plnohodnotná kombinace parní a horkovzduné trouby. Nyní jsem mám zapůčenou troubu značky AEG-Electrolux 98203-5-M, která by měla vechny moje poadavky splňovat. Otestuji její funkčnost při běném i parním pečení a přitom se zaměřím také na spotřebu energie při jednotlivých programech.
První dojem
Designově velmi povedený přístroj můe trochu zmást kulatým knoflíkem na levé straně ovládacího panelu, který ale nemá s ovládáním příli společného, protoe se jedná o zásuvku, pomocí které se do prostoru trouby nalévá voda. Nerezový povrch v kombinaci se sklem a černými plochami ozvlátňuje na první pohled jen symbol tlačítka pro zapnutí přístroje. Teprve po jeho stisknutí se červeně rozzáří efektní dotykový ovládací panel s displejem a řadou dotykových tlačítek podsvícených bíle. Po úvodním nastavení na vypnuté troubě svítí čas.
Téměř celý vnitřní prostor trouby zabírá přísluenství, kterého je nezvykle mnoho. Dva roty na poloení pekáčů, hluboký (opravdu hluboký) plech, mělký plech, děrovaný plech, speciální nerezová nádoba s vnitřní nádobou s dírami na vaření v páře, teplotní sonda, kryt vývojníku páry, filtr proti mastnotě, speciální molitan na odsátí zbytků z vývojníku páry a po dvou návodech pro kadý jazyk i skládačku se stručnými pokyny. První návod na 55 stranách dopodrobna rozebírá ve od bezpečnostních upozornění přes přísluenství a k jednotlivým způsobům pečení, správného vestavění, údrby a řeení případných problémů. Druhá, tentokrát 43 stránková broura se zabývá způsoby vaření, tabulkami pro časy s nastavením trouby pro různé pokrmy a přináí řadu zajímavých receptů. Návody jsou psány srozumitelně a spisovnou četinou, nael jsem v nich vak několik nepodstatných faktických chyb.
| Vnitřní prostor trouby AEG-Electrolux 98203-5-M je vybaven dvojitým tělesem grilu, po bocích zavěenými snadno snímatelnými vodícími drákami pro plechy, dvěma zdroji světla a ve dně vestavěným vyvíječem páry. |
Ovládání jednoduché i sloitějí
Ovládací panel je tvořen červeně podsvíceným LCD displejem a osmi funkčními tlačítky. Nastavení automatických programů spočívá jen v jejich výběru z opravdu bohaté nabídky a pokud zapojíte pečící sondu, najdete v nabídce i programy speciálně pro ni. Vdy po nastavení programu lze upravit jeho parametry. Na programech se sondou je to cílová teplota uvnitř masa, u automatických programů váha potravin, u ručních teploty a způsoby příprav. Elektronika umoňuje řadu funkcí. Časová nastavení lze vyuít pro určení času začátku i konce pečení, nebo jen jako minutku, která upozorní na uplynutí zadaného času, ale funkci trouby neovlivní. Přístroj nabízí velmi irokou řadu programů pro nejrůznějí pokrmy, rozmrazování i suení potravin a dalí.
Zkuenosti z provozu
I přesto, e jsem v troubě vařil poměrně dlouhou dobu (více ne měsíc), nestihl jsem vyzkouet vechna její nastavení. Snail jsem se zkouet hlavně klasické české pokrmy a musí říct, e se mi nestalo, e by automatika trouby měla jiné ne výborné výsledky. Uvedu jen několik připravovaných pokrmů.
Automatický program pro drůbe jsem vyzkouel na kuřeti běné velikosti s nastavením hmotnosti 1,2 kg. Kuře jsem jen řádně osolil a trochu okořenil. Program sám ohlídal ve a vyzval mne ve správný čas k otočení kuřete, aby se mohla kůrčička vytvořit i z druhé strany. Moc jsem si pochutnal.
Automatický program pro pečení vepřového se sondou mne trochu zmátl, protoe se chová malinko jinak ne je uvedeno v návodu a trvá déle ne jsem očekával. Místo teploty uvnitř masa má trvale na displeji čas do předpokládaného ukončení, který se s postupem pečení upravuje. Teplota na sondě lze vyvolat tlačítkem. Při testu se zhruba kilovou vepřovou pečení s kostí se z původně avizovaných zhruba 2 hodin pečení stalo téměř čtyřhodinové pečení, co mi připadá jako poměrně značná chyba v původním odhadu. Přitom se údaj o času konce pečení stále přepočítával a udroval mne v naději, e u pečínka bude brzy hotová. Nicméně výsledek byl chuově vynikající.
Pečení s časovou automatikou jsem vyzkouel s 1,2 kg vepřového bůčku na programu pro vepřové s nastavením váhy. Program avizoval pečení 1 hod a 57 minut, co přesně dodrel. Maso bylo perfektně propečené, avnaté a chutné.
| Test rovnoměrnosti pečení s litým moučníkem dopadl velmi dobře |
Rovnoměrnost pečení se nejlépe projeví na litém moučníku, který je na vech stranách stejně vysoký. Upekl jsem také kynutou bublaninu na program moučník s ovocem bez jakéhokoli zásahu. Automatika určila čas pečení při automaticky nastavené teplotě 130°C na 1 hod a 40 min, co dodrela přesně. Výsledkem byla perfektně propečená, dobře chutnající a hlavně naprosto rovnoměrně zhnědnutá bublanina.
Programy pro páru jsem vyuíval nejčastěji. Vaření zhruba kilogramu brambor na kterých byla poloena na růičky nadělená brokolice trvalo 50 minut a ve bylo uvařené tak akorát. Stejně dopadlo vaření necelého 1,5 kg nových brambor. Při parním provozu se můe stát, e dojde voda ve vývojníku páry, a trouba na to upozorní bzučákem. Je to silný, poměrně nepříjemný zvuk, který rozhodně nepřeslechnete.
Americké brambory mají také svůj program zařazený do příprav s párou. Zde se kombinuje parní vaření s grilem a klasickými způsoby pečení. Výsledek je vynikající.
Tabulka spotřeby energie při vybraných programech
Pokrm / program |
přibliná hmotnost |
Spotřeba |
Kuře / automatický program drůbe |
1,2 kg |
1,09 kW |
Brambory s brokolicí / čerstvá zelenina v páře |
1 kg brambor a střední brokolice |
0,88 kW |
Vepřová pečeně s kostí / vepřové se sondou |
1,1 kg |
1,8 kW |
Kynutá bublanina / ovocný moučník |
z 0,5 kg mouky |
0,95 kW |
Americké brambory / americké brambory + pára |
1,2 kg |
1,2 kW |
Bůček v celku / vepřové se sondou |
1 kg |
1,47 kW |
Čitění párou |
prázdná trouba |
0,14 kW |
Očista a údrba
Jedním z prostředků pro ochranu před tukem je dodávaný filtr tuku, který je nutné umístit na výstup ventilátoru kruhového tělesa vdy, kdy pečeme maso. Dalím prostředkem je speciální program pro čitění párou, při kterém nalijeme přímo do vývojníku páry vodu s octem. Program trvá 15 minut a uvolní masné usazeniny na stěnách ze speciálního hladkého smaltu, kterým je vybaven vnitřek trouby i pečící plechy. koda jen, e není stejně upraven kryt ventilátoru. Jako dobrý nápad pro údrbu hodnotím velmi jednodue zavěené vodící mříky pro zasunutí pečících plechů. Po jejich sejmutí jsou boční stěny hladké a dobře se čistí. | Vnitřní prostor trouby AEG-Electrolux 98203-5-M je vybaven dvojitým tělesem grilu, po bocích zavěenými snadno snímatelnými vodícími drákami pro plechy, dvěma zdroji světla a ve dně vestavěným vyvíječem páry. | Stejně se zbaví vodního kamene vývojník páry. K pohodlnému čistění přispívají jednodue demontovatelná dvířka i obě vnitřní skla.
Hodnocení
Plnohodnotná kombinace horkovzduné trouby s parním vařením, která dobře vyuívá vech dostupných způsobů ohřevu a díky elektronickému řízení je kombinuje do obrovské nabídky speciálních programů pro přípravu nejrůznějích pokrmů. I přesto, e se mi nepodařilo vyzkouet vechny programy z opravdu velké nabídky, nesetkal jsem se s tím, e by výsledek nebyl perfektní. Trouba opravdu poskytuje na vech testovaných programech profesionální a velmi chutné výsledky. Jedinou výhradu mám k pečení se sondou, kde mi čas pečení připadá být zbytečně dlouhý a odhad konce pečení nepochopitelně nepřesný.
Technické parametry AEG-Electrolux 98203-5-M
Příkon: | 3,4 kW |
Druhy ohřevu: | 14 funkcí a automatické programy váhové, i s pečící sondou |
Energetická třída: | A |
Rozměry (vh): | 597 x 595 x 550 mm |
Hmotnost: | 41,2 kg |
Doporučená maloobchodní cena: | 64.990 Kč |
Ve zkrácené verzi vylo v magazínu Inspirace EURONICS č.4 / 2010Milo Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz foto: AEG - Electrolux, Milo Chadt
Články s podobnou tématikou:
|
|
Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00 Zaloení stránek 20.7.2005 Staňte se fanouky, dovíte se o nových článcích v předstihu.
|