|
Gril pro příjemné chvíle s rodinou a přáteli Recenze grilu Fagor BBC-850
V poslední době máme tak málo času na posezení s přáteli, e se tyto příleitosti stávají svátkem, který chceme něčím ozvlátnit a zpestřit. Velmi příjemné je otevřít lahvičku kvalitního vína a něco dobrého k tomu zakousnout. Výborné je maso nebo jiné pochoutky přímo z grilu, u kterého můeme přímo sedět, a kadý si na něm připraví maso propečené přesně tak, jak má rád. K tomu se výborně hodí gril Fagor BBC-850, který jsem pro vás otestoval.
První dojmy
Po vybalení z papírové krabice s polystyrénovými dráky mne zaujal vyváený design v kombinací černé a ulechtilého dřeva. Spolu s přístrojem obdríte mezinárodní záruční list a návod k pouití. I ten je vytitěn ve třinácti jazycích včetně četiny a sloventiny. Obrázky najdete na delím listu, take je máte přístupné vdy a bez listování. Kromě obligátních bezpečnostních upozornění se dozvíte jak gril připravit, pouívat, vyčistit i několik rad pro grilování. Návod psaný spisovnou a bezchybnou četinou je srozumitelný a výstiný. | Gril se skládá ze čtyřech do sebe dobře zapadajících částí |
Přístroj se skládá ze čtyřech do sebe lehce zapadajících dílů. Podstavec z teplu odolného plastu je doplněn okrasnými litami irokými 56 mm, které mohou slouit pro opření talíře nebo odloení meního grilovacího nářadí. Do něj je volně vloena hliníková odkapávací miska i grilovací deska. Ta je rozdělena na 1/3 hladkou a 2/3 ebrovanou grilovací plochu. Obě plochy jsou mírně skloněně směrem k jejich předělu, kde jsou umístěny kanálky pro odtok přebytečného tuku a tekutin. Celou sestavu doplňuje termostat s teplotním čidlem a přívodním kabelem (délka 1 m). Jeho zasunutí do zásuvky na grilovací desce celou sestavu mechanicky spojí. Vzhledem k tomu, e se dle návodu nesmí gril přenáet dokud je horký, jde jen o pojistku. Pro snadnějí demontá tělesa termostatu z grilu je vybaven vypínací pákou. | Termostat s regulací 0 a 4 a max. Pod ním páčka pro jeho demontá. | Velký knoflík termostatu se stupnicí od 0 do 4 a max. obsahuje dvě kontrolky. Oranová signalizuje připojení přístroje k elektrické síti a poněkud nezvyklá, ale efektní modrá, fázi chladnutí. Fáze ohřívání je tedy signalizována zhasnutím modré kontrolky. Termostat umoňuje plynulou regulaci, lze tedy nastavit i jakoukoli polohu mezi vyznačenými stupni.
Jetě před masem měření teplot
Po zimě jsem se na grilované maso těil, přesto jsem po omytí přístroje nejprve změřil teploty a teplotní průběhy při jednotlivých stupních. Určitě vás bude zajímat za jak dlouho se gril nahřeje. Z naměřeného grafu vyplývá, e z teploty 22°C se na teplotu 207°C, při které vypnul termostat nastavený na maximum, dostal za 6 minut a 6 sekund. Ovem ustálená pracovní teplota se přitom pohybuje mezi 160 a 185°C.
Tabulka rozmezí pracovních teplot při nastavení termostatu do vyznačených poloh na jeho stupnici
Poloha | 1 | 2 | 3 | 4 | Max. |
Min. teplota | 37°C | 58°C | 87°C | 113°C | 160°C |
Max. teplota | 67°C | 92°C | 123°C | 143°C | 185°C |
Jak je vidět, kromě grilování můe gril také udrovat teplotu ji hotového pokrmu. Stačí zvolit nastaveni v okolí stupňů 1 a 2.
Grilovat lze prakticky cokoli
Maso pro grilování jsem dopředu naloil ve směsi soli, provensálského koření, nasekaného česneku a druhou část v soli, pepři a hořčici. Syrové brambory nakrájené na plátky a osolené jsem poloil na hladkou část grilu i na část ebrovanou a po chvíli pokapal olejem. Minimálně pro první omočení v oleji je výhodnějí vyuít hladkou část a poté je přesunout na ebrovanou. Plátek brambory si vezme jen minimální mnoství oleje a zbytek přeteče k vedlejímu plátku. | Kromě masa, zeleniny a dalích běně grilovaných pokrmů jsem připravoval i vejce na slanine. Mezi oběma nakloněnými grilovacími plochami je vidět odtokový kanálek. | Maso na ebrované části získalo správný vzhled a bylo i příjemně avnaté a chutné. Jen je třeba grilovat nejprve na vyí teplotu, aby se zatáhlo a poté teplotu můete sníit. Přebytečný tuk a ávy z masa stékají do misky s vodou kanálkem mezi hladkou a ebrovanou plochou, kde se nebudou přepalovat.
Na hladké části se dobře připravuje také volské oko na slanině, plátky zeleniny a zkusil jsem i bramborák, ten ale musí mít poměrně husté těsto, aby nestékalo.
Mytí je díky nepřilnavému povrchu jednoduché. Grilovací desku se nemusíte bát namočit, jen je důleité řádně vysuit část s kontakty pro připojení termostatu. S nádobím můete umýt také hliníkovou misku na vodu. Namočit bych se zdráhal podstavec, aby dřevo nenasáklo vodu a nedolo k jeho pokození. Také termostat se pochopitelně, jako kadá elektrická část, mýt ve vodě nesmí. Proto postačí utření vlhkým hadříkem případně se saponátem.
Hodnocení
Gril Fagor BBC-850 se jistě stane vítaným zpestřením posezení s přáteli i rodinných setkání u dobrého jídla. Svojí velikostí vyhoví i pro větí společnost, která jistě ocení monost udrování teploty pokrmů přímo na grilu. Osobně oceňuji také kanálek pro odtok tekutin, který zajistí grilování bez přebytečných tuků.
Technické parametry:
- Příkon: 2500 W
- Rozměry (vh): 660 x 80 x 430 mm
- Hmotnost: 5,5 kg
- délka přívodního kabelu: 1 m
- doporučená maloobchodní cena: 2.990 Kč
Ve zkrácené verzi vylo v magazínu Inspirace EURONICS č.2 / 2009Milo Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz foto: Fagor, Milo Chadt Přístroj zapůjčil dovozce značky Fagor
Články s podobnou tématikou:
|
|
Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00 Zaloení stránek 20.7.2005 Staňte se fanouky, dovíte se o nových článcích v předstihu.
|