|
No-Frost
Se systém No-Frost se setkáte v moderních mrazničkách a zejména mrazících částech kombinovaných chladniček. Vyuívá předností nucené cirkulace vzduchu uvnitř mrazničky, který jednak umoňuje rychleji dosáhnout zmrazení nových potravin, ale předevím dovoluje umístit výparník mimo prostor mrazničky a mrazení provádět proudem vzduchu.
Protoe výparník je nejchladnějím místem v cestě vzduchu, sráí se na něm, podobně jako v běné mrazničce, námraza. Jak jistě víte, led je dobrý tepelný izolant. Vzpomeňte na eskymáky, kteří si z něj staví iglů. Proto by námraza postupně výparník tepelně odizolovala a ten by ztratil svoji účinnost.
Aby se tak nestalo, je jednou za čas mrazící okruh vypnut a výparník se zahřívá. Voda vzniklá z námrazy která odtaje, se podobně jako při odmrazování chladničky vede do odpařovací misky kompresoru, kde se vypaří. Cirkulující vzduch je díky tomuto systému suchý a proto se nevytváří námraza na potravinách, ani na vnitřních částech mrazničky. Někteří výrobci vyuívají pro rovnoměrné rozdělení teplot systém cirkulace vzduchu MultiFlow.
Ovlivní spotřebu
Často slýchám názor, e systém No-Frost zvyuje spotřebu mrazniček. I přesto, e systém musí zajistit cirkulaci vzduchu a ohřev výparníku v okamiku odtávání, je dlouhodobě výsledkem nií spotřeba energie. To proto, e v případě běné mrazničky nárůst námrazy sniuje účinnost mrazení.
Rychlé zmrazení
Jistě vichni víte, e zmrazení potravin musí probíhat co nejrychleji. Důvodem je, e při pomalém mrazení vznikají uvnitř potravin krystalky ledu, které trhají buněčnou strukturu potravin a tak je znehodnocují (viz obrázek). Mrazničky No-Frost urychlují zmrazování potravin a tím přispívají k zachování nutričních hodnot a dobrých chuových vlastností potravin po rozmrazení.
Milo Chadtmilos@chadt.cz milosch@centrum.cz foto: Boschobrázky: Whirlpool
Články s podobnou tématikou:
|
|
Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00 Zaloení stránek 20.7.2005 Staňte se fanouky, dovíte se o nových článcích v předstihu.
|