|
Návštěva zkušebny Mora (Důkladné testování na vlastni oči)
Ohromující symbióza s přírodou
Mora - tuzemský výrobce bílé techniky, jehož výrobní haly jsou umístěny v malebném Mariánském údolí u Olomouce, by klidně mohl dokumentovat svůj dobrý vztah k přírodě na potoku, který protéká závodem a do nějž proudí i použitá voda z blízké výrobní haly. V betonovém korytu říčky se totiž na sluníku vyhřívá asi stočlenné hejno pstruhů. Pochopitelně Mora dělá pro ekologii mnohem víc.
Právě totiž chystá do výroby novou řadu v energetické třídě A. Každý přístroj nebo součástka, ještě dávno před tím, než se první kus začne sériově vyrábět je pečlivě testován. Navštívil jsem proto v Mariánském údolí právě zkušebnu, abych vám mohl přiblížit co vše a jak se zkouší. Některé testy jsou normami přesně předepsány a probíhají za předem stanovaných podmínekpo stanovenou dobu, u dalších jde hlavně o to, aby tvůrci nového výrobku mohli přesně zjistit, zda se výrobek nebo součástka chová tak jak bylo zamýšleno, nebo zda je nutné něco upravit.
Vlhko a teplo
V první laboratoři je umístěna vlhkostní komora, | Když se podíváte pozorně, uvidíte odlesk oken tovární haly, vedle které potok teče | | ve které se výrobek nechá po předepsaný čas ve vlhku a teple. Před i po tomto testu se zkoušejí elektrické či chemické vlastností výrobku.
Na dalším stroji právě probíhá test kohoutů pro plynové sporáky. Věděli jste, že 20 000 otočení kohoutem uděláte na běžně využívaném plynovém sporáku přibližně za patnáct let? Aby to nebylo málo, testuje se životnost kohoutů tímto počtem otočení při teplotě 120°C a poté ještě jednou při pokojové teplotě. Podobný životnostní test sklokeramické desky právě probíhal pomocí speciálních chladičů umístěných na varných zónách. Ty mají za úkol odvádět tepelný výkon z povrchu zón. (obrázek níže)
I obaly je třeba testovat
Automobilový Crash test připomíná speciální dráha v laboratoři pro zkoušení obalů. Správně zabalený výrobek musí vydržet pád "plocha na plochu" z výšky 60 centimetrů, který se simuluje právě na této dráze. Stejně tak je zde simulace bočního sevření vysokozdvižným vozíkem určeným pro manipulaci ve skladech a nakládání na kamiony, jejichž jízdu zase simuluje třepací stroj. Mora chce mít jistotu, že její spotřebiče spolehlivě přežijí běžné zacházení při přepravě a skladování.
Laboratoř to je přesnost
|
|
Stroj, který otáčí kohouty plynových sporáků | Laboratorní přístroj pro analýzu plynů |
Jistě čekáte, že ke slovu přijdou jemné laboratorní přístroje. Ty jsou využity například pro analýzu složení plynu i jeho zplodin při testu hořáků a při míchání plynu, který slouží jako zkušební palivo. To může mít v praxi určitý rozptyl parametrů a výrobky Mora musí fungovat za každé situace.
Rozložení teplot v okolí zabudovaných spotřebičů probíhá v imitaci kusu kuchyňské linky, osazené velkým počtem přesných teploměrů. Všechny tyto údaje zpracovává a vyhodnocuje přístroj, který poskytuje rychlý přehled o tom, jaká teplota byla v každý okamžik zkoušky na každém z měřících míst. Pokud by totiž teplota v okolí výrobku přesáhla určitou mez, mohlo by dojít k poškození zejména méně kvalitních kuchyňských linek.
Občas se musí něco rozbít
Při testech zkušebna výrobky rozhodně nijak nešetří. Zkušební hrnce ze surového železa, na varných zónách se úmyslně připalují potraviny, zkouší se co udělá výrobek, když se zablokuje termostat a simulují se různé poruchy.
Lidé se často ptají, kolik toho vlastně sklokeramická deska vydrží, proto tento test popíšu podrobněji. Při testu její odolnosti jsem měl každou chvíli strach, že uslyším rachot střepů. Deska se totiž testuje pomocí speciálního hrnce s oblými hranami o váze 1,8 kilogramů. Ten se nechá desetkrát dopadnout z výšky 15 cm na rozpálenou zónu sklokeramické varné desky. Test se provádí s každou varnou zónou a ihned poté je na desku vylit jeden litr slané vody o teplotě 15°C a spotřebič odpojen od sítě. Po jeho zchladnutí je koupel opakována. Musí vydržet jak sklokeramická deska tak i elektrické parametry celého zařízení. Tak tohle bych své varné desce určitě neudělal a nedoporučuji to také vám i přesto, že Mora poskytuje záruku na rozbití sklokeramické desky po celých pět let a zkušební deska bez problému vydržela.
| |
Chladiče, které odčerpávají teplo při zátěžových zkouškách sklokeramických desek | Železné zkušební hrnce připravené na zkoušky oteplení v okolí desky |
Kuchyň v laboratoři nebo laboratoř v kuchyni?
Mezi zaměstnanci je určitě nejoblíbenější laboratoř, ve které se testuje používání přístrojů, tedy taková kuchyně. Překvapilo mně, že je zde opravdu pečlivě vyzkoušena příprava dlouhé řady pokrmů při nejrůznějších režimech pečení nebo vaření. A rozhodně to není jen o tom na konci jídlo ochutnat. Stejně jako při všech dalších testech je o každém takovém pokusu veden podrobný záznam a jsou prováděna přesná detailní měření. Osobně mne přikvapil přístroj, který měří stupeň zhnědnutí těsta. Na základě těchto zkoušek jsou výrobky upravovány tak, aby dosáhly co nejlepší parametry. Například jsem se dověděl, že pro pečení tradičních českých buchet a řady dalších našich jídel je nejvýhodnější jiné rozložení výkonu topných těles než často mají trouby z dovozu. Takže na české buchty je nejlepší česká trouba (nebo sporák), a má to jasnou logiku.
Pravděpodobně zde také vznikla zajímavá pomůcka o které jsem si myslel, že slouží k odkládání horkých hrnců, což je nepochybně také možné využití. Hlavním účelem této mřížky je opékání topinek a rozpékání pečiva pomocí sklokeramické desky. Užitečný nápad.
Dobrých rad není nikdy dost
Zkušenosti mistrů kuchařů ze zkušebny jsou vtělovány i do návodů. Díky tomu Mora vydala obsáhlou brožuru o používání trub Mora, kde jsou kromě vyzkoušených receptů a tabulek srovnávajících pečení pro jednotlivé typy ohřevů trouby i cenné rady, z nichž některé vám přetlumočím.
- Při pečení v horkovzdušných troubách se zpočátku hospodyňky drží zvyků z trouby klasické a tak výsledky nemohou být dobré. Ohřev horkým vzduchem je účinnější, proto je nutné pro stejný pokrm troubu předehřívat a používat při teplotách zhruba o deset až dvacet stupňů nižších.
- Jestliže jste pekli současně na více úrovních, může být pečivo v horním plechu výrazně světlejší než ve spodním. Příště zkuste použít nižší teplotu. Pečivo bude rovnoměrnější, ale nemusí být hotovo současně.
Horní plech nechejte ještě pět až deset minut dopéct.
- Aby se korpus dortu nepropadl, nechejte jej po pečení chladnout v otevřené troubě na zpola vysunutém roštu asi dvacet minut.
- Když nejde pečivo vyklopit z formy, uvolněte opatrně okraj nožem. Překlopte formu s pečivem a několikrát na ni položte utěrku namočenou ve studené vodě. Příště formu dobře vymažte a vysypte moukou nebo strouhankou.
- Pokud je vaše trouba vybavena funkcí pečení horkým vzduchem s ventilátorem a horním topným tělesem, můžete ji použít pro rychlý předehřev trouby před pečením horkým vzduchem s ventilátorem.
- Troubu čistěte po každém použití vlhkým hadrem a zhruba jednou za měsíc dejte do trouby na plech asi půl litru vody a zahřejte ji na teplotu asi 50°C po dobu 30 minut. Potom ji snadno vytřete od nečistot. Trouby Mora mají lehce odnímatelné těsnění dvířek, takže není problém vyčistit mastnotu i v záhybech těsnění.
- Když se na rozpálenou sklokeramickou varnou desku dostane jídlo, odstraňte jeho zbytky škrabkou na sklokeramiku dřív než deska zchladne. Pro čistění po vychladnutí můžete využít univerzální prostředek na lak, smalt, nerez a sklokeramiku - čistič Mora Cleaner. Další obdobný prostředek - Mora Finiš je určen speciálně pro ošetření a ochranu nerezových ploch.
Pro magazín Inspirace EURONICS podzim 2007Miloš Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz
foto: Mora, Miloš Chadt
Články s podobnou tématikou:
|
|
Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00 Založení stránek 20.7.2005 Staňte se fanoušky, dovíte se o nových článcích v předstihu.
|