|
Myčka - nedocenitelný pomocník moderní domácnosti
"Tak kdo dnes umyje nádobí?"
U jako malé dítě jsem tuhle větu nesnáel.
A pak, kdy jsem začal rozum bráti a doslechl jsem se o přístroji na mytí nádobí, slýchával jsem: "Myčka, to je nesmysl, spotřebuje spoustu vody a té elektriky !"
Dnes u vichni víme, jak uitečnými pomocníky v domácnosti moderní myčky jsou.
Proto si myčku představíme po technické stránce, probereme některé její vlastnosti a řekneme si podle čeho si myčku vybírat.
Exkurze do časů minulých
Stejně jako vechny domácí spotřebiče, prola i myčka nádobí dlouhým vývojem. První pokusy s mytím na dřevěných strojích poháněných klikou nebyly příli úspěné a tak vynálezkyně Josephine Cochranová zkonstruovala roku 1886 první myčku poháněnou motorem. Od myčky, kterou známe dnes, se podstatně liila. Základ tvořilo horizontální otočné kolo, na kterém bylo pomocí drátěných dráků upevněno nádobí, umístěné v nádri s roztokem saponátu. Motor otáčel kolem, které rozstřikovalo vodu a ta myla nádobí.
Myčka Josephine Cochranové sklidila velký úspěch na světové výstave v Chicagu roku 1893. Tím byl započat dlouhý vývoj, na jeho konci je myčka, kterou dnes řada z nás pouívá.
Co přináí myčka naí domácnosti?
Přestoe nikdo z nás ji nepochybuje o tom, e myčka nádobí je výhodný pomocník, můe být uitečné zamyslet se nad jejími přínosy.
Kromě úspory naeho stále vzácnějího volného času a odstranění nutnosti provádění snad nejméně oblíbené práce v domácnosti, přináí moderní myčka také nezanedbatelné finanční úspory tím, e etří vodu a elektrickou energii.
Moderní myčky spotřebovávají asi 12 a 30 litrů vody pro mytí 12 sad nádobí. Z toho se jen méně ne polovina vody ohřívá na teplotu asi 40°C při předmytí a od 40 do 70°C (podle nastaveného programu a typu myčky) při hlavním mytí. Při ručním mytí stejného mnoství nádobí pouijeme 120 a 210 litrů vody, podle toho zda myjeme a oplachujeme ve dřezu nebo pod tekoucí vodou. Navíc celé toto mnoství vody ohříváme, z čeho plyne několikanásobně vyí spotřeba energie při ručním mytí nádobí.
Nemusím ani připomínat, e kromě mytí nádobí odpadá také jeho utírání, při kterém snad kadému z nás nějaký ten kousek porcelánu či skla upadl a skončil v odpadcích.
Častou námitkou při debatách o výhodnosti mytí v myčkách je nutnost zakoupení draích saponátů, soli a letidla. Ano, to je pravda. I přesto je podle statistických údajů ruční mytí draí a o 45%! A to nepočítáme cenu naeho času a naeho pohodlí.
Jak myčka myje nádobí?
Princip mytí je zaloen na ostřikování nádobí horkou vodou se saponátem, pomocí otočných trysek (ostřikovacích ramen) umístěných v mycím prostoru. Voda do trysek je pod tlakem dodávána oběhovým čerpadlem. Zní to jednodue, e? Zas a tak jednoduché to ale není. Před vlastním mytím, během něj i po něm probíhá jetě řada dalích nutných operací.
Mytí v myčce nádobí probíhá v několika cyklech, které si můeme rozloit na jednotlivé kroky. V kadém kroku myčka provádí jinou činnost. Například napoutí vodu, splachuje saponát z násypky, ohřívá mycí lázeň, myje nebo třeba suí. O uitečné řazení těchto kroků a zapnutí správných částí myčky, které jednotlivé úkoly plní, se stará programátor - mozek myčky a hlavní komunikační prostředek mezi myčkou a jejím uivatelem.
V cyklu hlavního mytí myčka nejprve otevře přívodní ventil a napoutí vodu. Voda protéká dekalcifikátorem, kde se zbaví vápenatých sloučenin, které běně obsahuje. Při dosaení správného mnoství vody zastaví hladinový spínač napoutění, spustí topení a oběhové čerpadlo. Oběhové čerpadlo vytváří potřebný tlak a ene vodu do ostřikovacích ramen, které omývají nádobí. Kdy je voda zahřátá na určenou teplotu, vypne se topení a mytí pokračuje jetě určitý čas. Po uplynutí tohoto času se vypne oběhové čerpadlo a zapne vypoutěcí čerpadlo, které odsaje vechnu vodu do odpadu.
Podobný cyklus je pouit jako hlavní myti i předmytí. Při předmytí je voda zahřátá na nií teplotou a saponát se vyplavuje z části násypky pro předmytí. Hlavní mytí má teplotu podle nastaveného programu a otevírá se při něm hlavní část násypky.
Kdy je nádobí umyto, následuje několik cyklů oplachu, který probíhá v čisté studené vodě, obdobným způsobem jako při mytí a má za úkol zbavit nádobí zbytků pouitého saponátu.
Protoe bychom jistě nechtěli vytahovat nádobí z myčky mokré, je posledním cyklem u větiny programů myčky suení. To začíná ji při posledním oplachu, který se provádí v horké vodě s přidáním letila. Letidlo zajistí, e na nádobí nezůstanou kapky vody a zejména sklenicím dodá vysoký lesk. Po ukončení posledního oplachu se z teplého nádobí samovolně odpařuje voda. Moderní myčky často vylepují účinnost suení tím, e vyuívají nuceného oběhu vzduchu nebo dokonce kondenzace teplého vzduchu na ochlazovaném místě myčky - kondenzeru.
Popsaný sled kroků vyuívají s nejrůznějími obměnami a vylepeními vechny myčky nádobí.
Co znamenají třídy aneb kouzlo AAA
Protoe srovnávání výsledků mytí a spotřeby energií není jednoduché, bylo zavedeno zařazení myček do tříd podle účinnosti mytí, účinnosti suení a (stejně jako u dalích spotřebičů) spotřeby elektrické energie s označením písmeny A-G. Písmeno A znamená vdy nejlepí parametry. Třída energetické účinnosti zohledňuje kromě spotřeby energie, také kapacitu myčky.
Ke kadé myčce výrobce povinně dodává energetický títek, na kterém je graficky vyznačena jeho energetická třída, uvedena spotřeba elektrické energie na jedno mytí, roční spotřeba při 220 mytích a také třída účinnosti mytí a suení. Nejmodernějí myčky dosahují spotřeby vody a 10 litrů a spotřeby elektrické energie těsně pod 1 kW na jedno mytí.
|
|
Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00 Zaloení stránek 20.7.2005 Staňte se fanouky, dovíte se o nových článcích v předstihu.
|