Mikrovlny
Mikrovlny - elektromagnetické mikrovlnné záření - elektromagnetické vlny leící ve spektru mezi rádiovými vlnami a infračerveným zářením s frekvencí 300 MHz a 300 GHz. Mikrovlnná energie patří k neionizujícím druhům elektromagnetické energie. Narozdíl od rentgenových paprsků nevyvolává ádné chemické změny. Vyuívá se stále častěji v nejrůznějích odvětvích - telekominikační technika, televize, spojovací zařízení, mikrovlnný ohřev, sterilizace zdravotnických nástrojů, suárny dřeva, keramiky nebo kůe a dalí.
Jejich dnes nejznámějí vyuití je v mikrovlnných troubách, které vyuívají jejich vlastností k přímému ohřevu potravin. V mikrovlnných troubách je vyuit kmitočet 2450 MHz co představuje 2,45 miliardy kmitů za jednu vteřinu. Vlnová délka je při této frekvenci 12,25 cm, tedy daleko větí, ne byste si podle názvu představovali.
Vlnění o této frekvenci neprochází kovovými matriály, ale odráí se od nich, proto je můeme bezpečně udret uvnitř mikrovlnné trouby. Vimněte si, e i dvířka trouby mají perforovanou kovovou fólii, od které se mirovlny také odráí.
Naopak nevodivými materiály jako je sklo, porcelán, keramika, větina plastů nebo papír mikrovlny procházejí, proto jsou vhodné pro výrobu nádob do mikrovlnných trub. Pochopitelně papírové nádobí můeme vyuít jen velmi omezeně, protoe pokud nasákne vodou nebo tukem, není ji nevodivé a také některé plasty nejsou vhodné pro svoji malou tepelnou odolnost.
Materiály, které mikrovlny ohřívají jsou voda, cukr a tuk. V těchto materiálech se mikrovlny absorbují a přitom urychlují pohyb jejich molekul, co je ohřívá.
Články s podobnou tématikou:
|