Najdi servis
Další události najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
Další články o spotřebičích najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
Další rady jak na to najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
 Další slovíčka najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka


Vestavné trouby De-Dietrich

Kupujeme vestavbu

Vestavby – spojení krásy a užitku

Vybavení kuchyní se vždy skládá zejména z nábytku a kuchyňských spotřebičů. Poměrně dlouhou dobu se spotřebiče s kuchyňským nábytkem nijak neovlivňovaly a existovaly jen vedle sebe. Trend sbližování a integrace kuchyňských spotřebičů do nábytku se u nás začal ve větší míře prosazovat až po roce 1989. Zpočátku se jednalo jen o design, což jistě potěšilo především dámskou část populace, která má ve výběru těchto přístrojů často rozhodující slovo. Zatímco dříve byly pro většinu výrobců vestavěné spotřebiče doplňkovým sortimentem, což se odráželo na jejich chudší výbavě i malém množství variant, dnes se situace značně změnila. Vestavné kuchyňské spotřebiče se stávají nositeli nových technologií a je jim věnována značná pozornost ze strany výrobců i prodejců. Speciální kuchyňská studia, která navrhnou pro vaši kuchyň kompletní nábytek i s vybavením spotřebiči jsou toho důkazem. Zastavme se u jednotlivých výrobků a řekněme si co nám přinese jejich vestavění.

Varná deska

Asi nejvýhodnější je vestavět výrobky, které dříve tvořily sporák, tedy varnou desku a pečící troubu. Pokud pomineme kompaktní design, je výhodou integrace varné desky do desky kuchyňské linky, která přináší jednoznačně jednodušší čištění. plynová varná deska ElectroluxAbsence mezery mezi linkou a sporákem eliminuje možnost zatečení i zastříkání potravin, čímž se zvyšuje hygiena.
Desku s elektrickými litinovými plotýnkami bych vám určitě nedoporučil. Vysoká spotřeba energie i obrovská tepelná setrvačnost jsou největšími nevýhodami. Společnou nevýhodu, kterou je členitý povrch a tedy méně snadné čištění má s plynovou deskou, která je však výhodná z hlediska nákladů pořizovacích i provozních.
Naopak výborně se čistí naprosto rovná takzvaná sklokeramická deska, která může mít různé zdroje tepla. Klasická s ohřevem pomocí topné spirály, je sice o něco úspornější oproti desce s elektrickými plotýnkami, ale různá vylepšení jako halogenové či HiLight zóny směřují spíše ke zrychlení náběhu teplot, než k úsporám energií.
Podstatným převratem je až indukční ohřev, který spoří téměř polovinu energie. Teplo zde vzniká v kovovém dně nádoby, ve které vaříte a odtud se přenáší přímo do potravin. Odpadají tedy ztráty při průchodu tepla sklokeramickou deskou a v keramickém obalu topného tělesa. Teplota na povrchu klasické sklokeramické desky může dosáhnout až 600°C, zatímco při indukčním vaření, při kterém je nejteplejším místem dno hrnce, mírně nad 100°C. Z toho vyplývá nejen podstatně nižší riziko náhodného popálení, ale také výrazně menší možnost připálení potravin při ukápnutí nebo přetečení a tím jednodušší údržba indukční desky. Ani pořizovací náklady již dnes nejsou přemrštěné, takže indukční varnou desku pořídíte jen o několik tisíc drហnež klasickou.
Provedení okrajů varných desek s kovovým rámečkem zdobí a chrání okraje před poškozením. Rovné zakončení desky umožňuje zasadit ji do přesně vyfrézované desky kuchyňské linky tak, aby byla v jedné rovině s povrchem. Zakončení fazetou vypadá velmi esteticky, ale ztenčuje okraj skla, který pak může být náchylnější na poškození.

Domino

V rámci varného centra můžete zabudovat různé panely o šířce 30 cm, které lze skládat vedle sebe. Výhodou je, že lze sestavit libovolné množství varných desek podle potřeby. V nabídkách najdete plotýnkovou, odporovou sklokeramickou i indukční dvou zónovou elektrickou desku. V plynovém provedení s menším a větším hořákem nebo jedním hořákem pro pánev wok. Vedle nich můžete zabudovat desku s fritovacím hrncem a grilem. Tyto panely se prodávají pod označením Domino, kupodivu bez ohledu na výrobce.

Pečící trouba

K desce můžete zvolit pečící troubu se společným ovládacím panelem. Od této konstrukce se však ustupuje ze dvou důvodů. Prvním je vlastní a komfortnější ovládání na většině sklokeramických desek a druhým možnost umístění trouby v úrovní pasu. To zvyšuje pohodlí při obsluze trouby, odstraňuje nutnost ohýbat se a dává možnost nad pečící troubu umístit vestavěnou troubu mikrovlnnou, případně parní. Uspořádání těchto spotřebičů nad sebou je nejen estetické, ale dává možnost zjednodušit konstrukci nábytku z hlediska odvětrávání.
trouba s výtahem Siemens liftMatic U pečících trub je důležitá povrchová teplota korpusu a zejména předních dvířek, která by měla být co nejnižší především v rodinách s malými dětmi. Teplotu výrobci snižují až trojitým zasklením dvířek, nuceným oběhem vzduchu kolem venkovního obalu trouby i mezi skly dvířek a kvalitnější izolací stěn trouby. Nejmodernější pečící trouby tak dosahují při vnitřní teplotě 200°C teplot dvířek menších než 40°C a korpusu 45°C. Příliš vysoká teplota korpusu se může projevit u méně kvalitního nábytku rozlepováním hran v okolí trouby.
Zajímavým nápadem je trouba s tzv. výtahem, která je určena pro zabudování do řady horních skříněk případně samostatně na zeď v této výšce. Že byste na ni nedosáhli? Ovládání, které má na spodní hraně, sjíždí spolu se spodní stěnou, plechy a potravinami dolů do pohodlně přístupné výšky. S nápadem přišla značka Siemens a vyrábí se pod názvem liftMatic.

Odsavač

K varné desce pochopitelně patří odsavač. Rozhodně nejrozumnější a nejúspornější je odsávání s odtahem mimo místnost.Bohužel ne vždy je to možné. varné centrum Zanussi V těch případech využijete s výhodou odsavačů s možností recirkulace, které vzduch vyčistí kromě tukového také pomocí uhlíkového filtru a vrátí zpět do místnosti. Moderní odsavače obsahují tukové filtry umývatelné v myčce nádobí.
Přístroj můžete zabudovat pod kratší skříňku, do skříňky nebo lze využít efektní odsavač komínový. Speciálně pro velké obývací kuchyně, které se těší stále vyšší oblibě, je vhodný odsavač ostrůvkový, který bude viset ze stropu. Důležitým údajem je průtok vzduchu, který by měl být minimálně šestinásobkem objemu celé místnosti. Doporučuji vybírat odsavač nejen podle výkonu, ale také podle úrovně hlučnosti. Zajímavým nápadem je odsavač s vestavěným televizorem, což může v některých případech řešit problém jeho umístění v kuchyni.


Další stránka

Přepne na další téma
Předchozí seznam článkůSeřadit podle abecedySeřadit podle dataDalší seznam článků
Předchozí seznam článkůSeřadit podle abecedySeřadit podle dataDalší seznam článků

Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00

Založení stránek
20.7.2005



Staňte se fanoušky, dovíte se o nových článcích v předstihu.