|
Kupujeme vestavbu
Vestavby spojení krásy a uitku
Vybavení kuchyní se vdy skládá zejména z nábytku a kuchyňských spotřebičů. Poměrně dlouhou dobu se spotřebiče s kuchyňským nábytkem nijak neovlivňovaly a existovaly jen vedle sebe. Trend sbliování a integrace kuchyňských spotřebičů do nábytku se u nás začal ve větí míře prosazovat a po roce 1989. Zpočátku se jednalo jen o design, co jistě potěilo předevím dámskou část populace, která má ve výběru těchto přístrojů často rozhodující slovo. Zatímco dříve byly pro větinu výrobců vestavěné spotřebiče doplňkovým sortimentem, co se odráelo na jejich chudí výbavě i malém mnoství variant, dnes se situace značně změnila. Vestavné kuchyňské spotřebiče se stávají nositeli nových technologií a je jim věnována značná pozornost ze strany výrobců i prodejců. Speciální kuchyňská studia, která navrhnou pro vai kuchyň kompletní nábytek i s vybavením spotřebiči jsou toho důkazem. Zastavme se u jednotlivých výrobků a řekněme si co nám přinese jejich vestavění.
Varná deska
Asi nejvýhodnějí je vestavět výrobky, které dříve tvořily sporák, tedy varnou desku a pečící troubu. Pokud pomineme kompaktní design, je výhodou integrace varné desky do desky kuchyňské linky, která přináí jednoznačně jednoduí čitění. Absence mezery mezi linkou a sporákem eliminuje monost zatečení i zastříkání potravin, čím se zvyuje hygiena. Desku s elektrickými litinovými plotýnkami bych vám určitě nedoporučil. Vysoká spotřeba energie i obrovská tepelná setrvačnost jsou největími nevýhodami. Společnou nevýhodu, kterou je členitý povrch a tedy méně snadné čitění má s plynovou deskou, která je vak výhodná z hlediska nákladů pořizovacích i provozních.
Naopak výborně se čistí naprosto rovná takzvaná sklokeramická deska, která můe mít různé zdroje tepla. Klasická s ohřevem pomocí topné spirály, je sice o něco úspornějí oproti desce s elektrickými plotýnkami, ale různá vylepení jako halogenové či HiLight zóny směřují spíe ke zrychlení náběhu teplot, ne k úsporám energií.
Podstatným převratem je a indukční ohřev, který spoří téměř polovinu energie. Teplo zde vzniká v kovovém dně nádoby, ve které vaříte a odtud se přenáí přímo do potravin. Odpadají tedy ztráty při průchodu tepla sklokeramickou deskou a v keramickém obalu topného tělesa. Teplota na povrchu klasické sklokeramické desky můe dosáhnout a 600°C, zatímco při indukčním vaření, při kterém je nejteplejím místem dno hrnce, mírně nad 100°C. Z toho vyplývá nejen podstatně nií riziko náhodného popálení, ale také výrazně mení monost připálení potravin při ukápnutí nebo přetečení a tím jednoduí údrba indukční desky. Ani pořizovací náklady ji dnes nejsou přemrtěné, take indukční varnou desku pořídíte jen o několik tisíc drá ne klasickou.
Provedení okrajů varných desek s kovovým rámečkem zdobí a chrání okraje před pokozením. Rovné zakončení desky umoňuje zasadit ji do přesně vyfrézované desky kuchyňské linky tak, aby byla v jedné rovině s povrchem. Zakončení fazetou vypadá velmi esteticky, ale ztenčuje okraj skla, který pak můe být náchylnějí na pokození.
Domino
V rámci varného centra můete zabudovat různé panely o ířce 30 cm, které lze skládat vedle sebe. Výhodou je, e lze sestavit libovolné mnoství varných desek podle potřeby. V nabídkách najdete plotýnkovou, odporovou sklokeramickou i indukční dvou zónovou elektrickou desku. V plynovém provedení s mením a větím hořákem nebo jedním hořákem pro pánev wok. Vedle nich můete zabudovat desku s fritovacím hrncem a grilem. Tyto panely se prodávají pod označením Domino, kupodivu bez ohledu na výrobce.
Pečící trouba
K desce můete zvolit pečící troubu se společným ovládacím panelem. Od této konstrukce se vak ustupuje ze dvou důvodů. Prvním je vlastní a komfortnějí ovládání na větině sklokeramických desek a druhým monost umístění trouby v úrovní pasu. To zvyuje pohodlí při obsluze trouby, odstraňuje nutnost ohýbat se a dává monost nad pečící troubu umístit vestavěnou troubu mikrovlnnou, případně parní. Uspořádání těchto spotřebičů nad sebou je nejen estetické, ale dává monost zjednoduit konstrukci nábytku z hlediska odvětrávání.
U pečících trub je důleitá povrchová teplota korpusu a zejména předních dvířek, která by měla být co nejnií předevím v rodinách s malými dětmi. Teplotu výrobci sniují a trojitým zasklením dvířek, nuceným oběhem vzduchu kolem venkovního obalu trouby i mezi skly dvířek a kvalitnějí izolací stěn trouby. Nejmodernějí pečící trouby tak dosahují při vnitřní teplotě 200°C teplot dvířek meních ne 40°C a korpusu 45°C. Příli vysoká teplota korpusu se můe projevit u méně kvalitního nábytku rozlepováním hran v okolí trouby.
Zajímavým nápadem je trouba s tzv. výtahem, která je určena pro zabudování do řady horních skříněk případně samostatně na zeď v této výce. e byste na ni nedosáhli? Ovládání, které má na spodní hraně, sjídí spolu se spodní stěnou, plechy a potravinami dolů do pohodlně přístupné výky. S nápadem přila značka Siemens a vyrábí se pod názvem liftMatic.
Odsavač
K varné desce pochopitelně patří odsavač. Rozhodně nejrozumnějí a nejúspornějí je odsávání s odtahem mimo místnost.Bohuel ne vdy je to moné. V těch případech vyuijete s výhodou odsavačů s moností recirkulace, které vzduch vyčistí kromě tukového také pomocí uhlíkového filtru a vrátí zpět do místnosti. Moderní odsavače obsahují tukové filtry umývatelné v myčce nádobí.
Přístroj můete zabudovat pod kratí skříňku, do skříňky nebo lze vyuít efektní odsavač komínový. Speciálně pro velké obývací kuchyně, které se těí stále vyí oblibě, je vhodný odsavač ostrůvkový, který bude viset ze stropu. Důleitým údajem je průtok vzduchu, který by měl být minimálně estinásobkem objemu celé místnosti. Doporučuji vybírat odsavač nejen podle výkonu, ale také podle úrovně hlučnosti. Zajímavým nápadem je odsavač s vestavěným televizorem, co můe v některých případech řeit problém jeho umístění v kuchyni.
|
|
Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00 Zaloení stránek 20.7.2005 Staňte se fanouky, dovíte se o nových článcích v předstihu.
|