|
Kupujeme pečící troubu
Při přípravě některých pokrmů a zejména pečiva a větích kusů mas se neobejdeme bez zdroje tepla, které přichází ze vech stran. Kdysi to byly pece, které vyhřívalo dřevo a později uhlí. U těch bylo nutné důsledně oddělit část pro potraviny od zdroje ohně, aby potraviny nebyly zakouřené a tím znehodnocené.
Tento problém se podstatně sníil u plynové trouby a zcela odpadl u trouby elektrické. Topná tělesa, kromě grilovacího, vak zůstala skryta z důvodu snazí údrby, zabránění úrazu, estetických a jiných. Naopak u elektrických trub přibyla dlouhá řada moností kuchyňských úprav, které dnes vyuíváme. I do tohoto oboru vstoupila elektronika, která pomáhá nejen při řízení přípravy pokrmů, zpřesnění nastavených teplot a přednastavení postupů, ale i při úsporách energie a vylepení uivatelského komfortu.
Plynová pečící trouba
Pečení v plynové troubě je velmi obtíné, protoe výkon plynového hořáku nelze jednodue regulovat a potraviny hodně vysuuje. Také proto se od plynových trub ustupuje. Trouby jsou vybaveny spodní hořákem, který je vyuíván pro pečení a horním pro grilování. Plynové trouby jsou ji dnes vytlačovány elektrickými.
Elektrická pečící trouba
Původní pečící trouby měly zdroj tepla zespodu a shora a byly určeny opravdu jen k pečení masa a pečiva. Dnení moderní trouby mohou mít několik topných těles. To jim umoňuje daleko irí kálu vyuití.
Základem je tradičně spodní a horní těleso, ke kterému ale přibývá i v málo vybavených modelech těleso pro grilování.
Rozířením je ventilátor v zadní stěně, který má za úkol zajistit oběh horkého vzduchu a tím zrychlit ohřev. Zadní kruhové těleso, zabudované kolem turbíny ventilátoru, zabezpečuje horkovzduný ohřev, který umoňuje pečení ve více úrovních najednou. Takto vybavená trouba se označuje jako horkovzduná.
U některých přístrojů je zabudovaný i otočný roeň, který umoňuje stejnoměrné a jemné grilování.
Výhodný je i přesný termostat s nastavením od nízkých teplot, který umoňuje v horkovzduné troubě také rozmrazovat a suit ovoce, byliny nebo houby. V troubách ovládaných elektronicky jsou tyto funkce téměř samozřejmé, stejně jako monost nastavení a udrování teploty s vysokou přesností.
Pohodlí a bezpečnost
Převáná větina pečících trub má zabudované osvětlení, které dává monost kontroly pokrmů i při zavřených dvířkách. Tak se vyvarujete sníení teploty uvnitř trouby. Funkce osvětlení můe být polohou přepínače funkcí, můe svítit za provozu trvale nebo můe mít samostatný spínač.
Pro bezpečnost vai i vaich dětí je u moderních trub zajitěna bezpečná teplota dvířek trouby. Toho je dosaeno troj a čtyř násobným zasklením s oběhem vzduchu mezi venkovním a vnitřním sklem. Venkovní sklo je tak dostatečně chlazeno a nehrozí popálení. Vnitřní sklo můe být speciálně upraveno reflexní vrstvou, která část tepla odráí zpět. Existuje také speciální indikátor teploty, který signalizuje teplotu vyí ne 50°C na povrchu dvířek i pokud je trouba vypnutá.
Přijatelná teplota madla a vnějího plátě vestavěných trub je řeena kromě kvalitní tepelné izolace také pomocí nuceného oběhu vzduchu kolem vnějího plátě. Ventilátor nasává vzduch na spodku trouby a ene jej kolem celého plátě ven průduchy kolem madla. To ochraňuje okolní nábytek a madlo před nadměrnými teplotami.
Pro bezpečnost i pohodlí pamatují výrobci i na jednoduchou kontrolu vloených plechů. Do některých trub jsou montovány speciální teleskopické výsuvy, které umoňují vysunout celou plochu pečícího plechu mimo prostor trouby. Tím se zjednoduuje přístup při kontrole a manipulaci s potravinami. Stejný účel plní konstrukce trouby s pečícím vozíkem, kdy jsou dráky pro plechy součástí dvířek a jsou při otevírání vysouvány společně s nimi.
Pro jednoduí a pohodlnějí otevírání vestavěných trub umístěných nad výkou pasu, začaly někteří výrobci dodávat také trouby s otevíráním dvířek do boku. Při vyím umístění toti dvířka otevíraná shora ji značně zavazí.
Elektronika vudypřítomná a uitečná
Kdykoli se u domácích spotřebičů setkáme s elektroniku, vdy jde o sníení spotřeby, zajitění bezpečnosti a předevím o uivatelský komfort. Tyto výhody přináí elektronika i elektrickým pečícím troubám. Přesné měření a řízení teploty přispívá ke sníení spotřeby a snadnějí přípravě pokrmů. Trouby vybavené teplotní sondou, kterou zapíchnete do pečeného pokrmu umí zajistit přesné ukončení procesu pečení, take nehrozí, e by maso bylo nedopečené nebo připálené. Přesné řízení teploty umoňuje také suení ovoce nebo bylin při nízkých teplotách, kynutí těsta nebo udrování teploty pokrmu.
Mikroprocesory umoňují komunikaci s uivatelem pomocí displejů a pamatování si výrobcem přednastavených postupů přípravy pokrmů i jejich vytváření uivatelem. Stejně tak je moné nastavit začátek i konec přípravy pokrmů.
Dalí rozíření funkcí
Poadavky na úsporu místa v kuchyni a zdokonalování spotřebičů vedou k dalímu slučování funkcí příbuzných spotřebičů. V případě pečící trouby se vyrábí také trouba s moností vaření v páře, které vyhoví vem poadavkům moderní zdravé výivy. Stejně jako se mikrovlnná trouba se stále více stává i malou pečící troubou, prosazují se i mikrovlny v oboru pečících trub. V obou případech jde o spojení, které přináí nové monosti při přípravě pokrmů.
Čistota sluí i troubě
Nalepené nečistoty a tuk na stěnách trouby je nejen nehygienický, ale i odpuzující. Proto je důleité, aby se pečící trouba dobře udrovala. K tomu výrobci vyvinuli několik vylepení vnitřního povrchu.
Vysoce hladký smaltovaný povrch zajiuje, e se na něm patně zachytávají nečistoty a proto je čistění jednoduí. Je jím vybavena větina trub.
Princip hladkého smaltu můe být jetě vylepen. Některé pečící trouby jsou vybaveny moností odstraňovat nečistoty z velmi hladkého smaltu pomocí vody. Půl litru vody nalijete na pekáč a spustíte speciální funkci. Uvnitř trouby se vytvoří pára, která naruí nečistoty podobně jako při parním čistění. Po asi půl hodině, kdy skončí čistící funkce, stačí troubu otřít utěrkou.
Druhý systém se vyznačuje vybavením trouby takzvanými katalityckými plechy se speciálním vysoce porézním povrchem. Tato vrstva vstřebává během pečení částečky tuku a rozkládá je ji při teplotách okolo 200°C. U tohoto systému uvádějí někteří výrobci omezenou ivotnost, na druhé straně jej lze doplnit do řady výrobků dodatečně.
Pyrolýza funguje na principu spálení nečistot zbytků jídla a tuků za pouití vysoké teploty. Tuto činnost přístroj zabezpečuje pomocí speciálního cyklu. Stačí troubu vyprázdnit spustit cyklus a po proběhnutí a vychladnutí ji vytřít vlhkou utěrkou nebo smést z povrchu popílek, který se z nečistot vytvoří. Někteří výrobci nabízejí monost dokoupit speciálně upravené části vnitřního obalu, pro pouití pyrolýzy.
Přehled funkcí moderních trub a jejich symbolů
| Klasické pečení - je zapojeno horní a spodní topné těleso. Vhodné pro přípravu větiny pokrmů, libová masa, bábovky a koláče ve formách, nákypy, chléb. |
| Vrchní ohřev - zapnuté jen horní topné těleso. Vhodné pro gratinování, hnědnutí pečiva nebo cukroví. |
| Spodní ohřev - zapnuté jen spodní těleso. Pouijete pro pečení pizzy, dopékání pečiva a moučníků. |
| Kombinace ventilátor s klasickým pečením - zapnuté je horní a spodní těleso, spolu s ventilátorem. Zajiuje rovnoměrnějí rozloení teplého vzduchu, take lze péct na dvou úrovních při niích teplotách. Vhodné pro pečení cukroví. Někdy tento způsob ohřevu výrobci deklarují jako horkovzduný (viz dalí). |
|
Horký vzduch - zapnutí topných těles se můe liit podle výrobce, zvlátě u starích přístrojů. Je zapnuté zadní kruhové topné těleso a ventilátor. Někdy také spodní případně horní těleso. Umoňuje současné pečení a ve třech úrovních. Také se dobře hodí pro přípravu listového těsta a suení při nízkých teplotách. Tuto funkci by měla mít kadá horkovzduná trouba. Funkce je někdy označována jako 3D-horký vzduch. |
| Turboventiláror, Pizza, Intenzivní pečení - v provozu je ventilátor se zadním kruhovým tělesem a spodní těleso. Je ideální pro přípravu pizzy, bramborových hranolků, ovocných moučníků a některých druhů masa |
| Malý gril - zapojení meního grilovacího tělesa. Výhodné pro gratinování, zapékání a grilování meních porcí. etří a 30% energie oproti velkému grilu. |
| Velký gril - zapojení celého grilovacího tělesa. Pro přípravy steaků, grilování větích kusů mas větího mnoství porcí. |
| Grilování s oběhem vzduchu - je zapojen gril a ventilátor. Nahrazuje otočný roeň. Vhodné pro grilování velkých kusů masa nebo kuřat s křupavou kůičkou. U některých výrobků je střídavě zapojován gril a ventilátor, co sniuje ostřikování tuku. |
| Gril s otočným roněm - u přístrojů s otočným roněm je moné vyuít tuto funkci pro pomalé a velmi jemné grilování při relativně nízkých teplotách. |
| Gril s horkým vzduchem, Turbogril - zapojené je grilovací a zadní kruhové těleso s ventilátorem. Příprava se urychluje a zrovnoměrní se teplota v prostoru. Vhodné pro přípravu drůbee, rostbífů, masových rolád a podobných pokrmů. |
| Rozmrazování - zapojený jen ventilátor. Rozmrazování probíhá proudem vzduchu o normální teplotě. Vhodné pro rychlé a přesto velmi etrné rozmrazení potravin. U některých přístrojů můe být monost zapojit i velmi slabý ohřev o teplotě 30 a 50°C. Rozmrazování je vak méně etrné. |
| Osvětlení - poloha pro zapnutí vnitřního osvětlení trouby umoňuje pohodlnou kontrolu potravin bez nutnosti otevření dvířek. |
| Pyrolýza - speciální poloha pro dosaení vysoké teploty, při které se některé trouby zbavují nečistot. |
Články s podobnou tématikou:
|
|
Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00 Zaloení stránek 20.7.2005 Staňte se fanouky, dovíte se o nových článcích v předstihu.
|