|
Kupujeme pečící troubu II
Moderní trendy pečení
Vánoční pečení právě začíná a to je správná doba pro dalí povídání o pečících troubách. Navíc je v tomto oboru řada novinek se kterými vás chci seznámit pro případ, e byste uvaovali o změně vybavení vaí kuchyně.
Technické rozdělení podle vybavení a způsobu ohřevu
Moná bude uitečné připomenout si monosti, výhody i nevýhody jednotlivých provedení. Protoe se samostatně stojící trouby s výjimkou miniaturních stolních přístrojů ji neprodávají, bude řeč předevím o troubách vestavných, případně o částech samostatně stojících sporáků.
Plynová trouba dnes je ji povaována za dinosaura na pokraji úplného vyhynutí. Je prakticky nemoné efektivním způsobem regulovat její výkon. Její jedinou výhodou je levnějí pořízení a díky ceně plynu i provoz. Moná proto se v některých domácnostech jetě pouívá.
Elektrická trouba s klasickým ohřevem (statický ohřev) je vybavena jen spodním a horním topným tělesem, přičem horní těleso můe slouit i jako gril. Toto provedení se vyuívá zejména u malých stolních trub a malé části samostatně stojících sporáků. Ve vestavných spotřebičích ji najdete výjimečně. Důvodem jsou omezené monosti, které neodpovídají dnením poadavkům. Nabízí klasické pečení, spodní ohřev (vhodné pro pizzu), grilování a gratinování.
Elektrická trouba s ventilátorem rozíření statického ohřevu o ventilátor, který zajiuje oběh teplého vzduchu v prostoru trouby a zabezpečuje tak rovnoměrnějí rozloení teplot, bez větích rozdílů nahoře a dole. Umoňuje kromě kombinace klasických funkcí s ventilátorem i rozmrazovat. Při nákupu si vak dávejte pozor. Někteří prodejci ji s oblibou nabízejí jako troubu multifunkční (viz dále).
Horkovzduná (multifunkční) trouba má v zadní stěně zabudován nejen ventilátor, ale také kruhové topné | Multifunkční trouby umoňují pečení v několika úrovních | těleso, které ohřívá vzduch před jeho vyfouknutím do pečícího prostoru. Proud horkého vzduchu je účinnějí a zajiuje monost rovnoměrného rozloení teplot i při pečení na několika úrovních. Na druhé straně můe potraviny vysuovat. K funkcím předchozího provedení přidává kombinace vyuívající kruhové topné těleso, proto umoňuje nejirí kálu příprav pokrmů a je mezi uivateli nejoblíbenějí.
Parní trouba vyuívá princip vaření, kdy je jídlo ohříváno jen horkou párou. Výhodou je zachování velkého mnoství vitamínů a minerálů. Můe nahradit jak vaření ve vodě tak i pečení. Exceluje při přípravě zeleniny a ryb. Nevýhodou je absence křupavých kůrčiček. Provedení ve formě parního hrnce je oblíbené, ale výhodnějí je vestavné, zpravidla kompaktní provedení, které je určeno pro zabudování nad nebo pod pečící troubu. Výjimečně se můe vyskytnout jako samostatně stojící přístroj.
Mikrovlnná trouba ohřívá pomocí mikrovlnné energie přímo potraviny. Výhodou je úspora času i energie pro ohřev a uivatelský komfort. Není třeba pinit hrnce, ohřívat lze přímo na talíři. Troufnu si tvrdit, e je nejpouívanějím přístrojem pro ohřev hotové stravy v převáné větině domácností. Při pečení vak nevytvoří křupavou kůrčičku, proto je často kombinována s grilem a horkovzduným ohřevem. Nejčastěji se vyrábí jako samostatně stojící, často s moností montáe rámečku pro zastavění do skříňky. Vestavné provedení vak získává stále více příznivců.
Kombinace horkovzduné trouby s parní tato moderní kombinace vyuívá výhody parní trouby a naopak potlačuje nevýhodu vysuování potravin v troubě horkovzduné a dále roziřuje monosti i počet způsobů ohřevu kombinováním páry a klasického pečení. Můe mít rozměry klasické vestavby nebo sníenou výku (kompaktní).
Nové trendy
Dříve oblíbené uspořádání vestavných spotřebičů s troubou pod varnou deskou přináelo výhodu v monosti ovládání obou spotřebičů z panelu trouby. S rozvojem elektroniky a irí kálou funkcí varných desek se ovládání přemístilo na desku a dostalo podobu dotykových senzorů umístěných pod sklokeramickým povrchem. | Umístění v úrovni trupu, spolu s dvířky otevíranými do strany, umoňuje pohodlný přístup k potravinám | Stejně tak ovládání trub dostalo navíc nové funkce a displeje pro jejich jednoduí zadávání. Po oddělení ovládání obou spotřebičů ji není nutné ohýbat se k troubě a proto se stále více prosazuje její umístění ve výce pasu do samostatné skříňky, co přináí pohodlnějí a jednoduí manipulaci s potravinami. V této poloze vak mohou překáet výklopná dvířka, proto vznikají trouby s otevíráním do strany, s úhlem otevření a 180°.
Příspěvkem ke zvýení uivatelského komfortu i bezpečnosti jsou takzvané plnovýsuvy, které umoňují vysunout mimo obrys trouby celou plochu pečícího plechu. Přístup k potravinám je tak bezpečnějí a pohodlnějí. Nedávno se na trhu objevilo dokonce řeení s automaticky vysouvaným plechem při otevření dvířek trouby.
Dalí variantou je vysouvání takzvaného pečícího vozíku, co jsou dvířka včetně plechů, rotů a jejich dráků. Vysouvání celého kompletu probíhá v horizontálním směru. Můe mít elektrický pohon, který provede vysunutí na stisk tlačítka.
Zajímavým nápadem je trouba s tzv. výtahem, která je určena pro zabudování do řady horních skříněk případně samostatně na zeď v této výce. e byste na ni nedosáhli? Ovládání, které má na spodní hraně, sjídí spolu se spodní stěnou, plechy a potravinami dolů do pohodlně přístupné výky. S nápadem přila značka Siemens a vyrábí se pod názvem liftMatic.
Uitečným doplňkem je nový parní box, který umoňuje v multifunkční troubě připravovat jídla podobně jako v parní troubě. Dovnitř boxu poloeného na plech nalijete vodu a vzniklá pára odvede potřebnou práci. Jednoduché a vtipné.
Do popředí se dostává také hledisko bezpečnosti. Výrobci se předhánějí ve sniování teplot jak na povrchu dvířek, tak i celého plátě. Konstrukce dveří se dvěma skly je doplněna nuceným proudem vzduchu a některé modely jsou vybaveny třemi i čtyřmi izolačními skly. Tak můe teplota na povrchu dvířek při vnitřní teplotě 200°C dosahovat pouhých 40°C. Vnějí ventilátor umístěný na horní stěně trouby sniuje také povrchovou teplotu plátě, co přináí vyí ochranu pro nábytek, do něho je přístroj vestavěn.
Elektronika se vyvíjí nezadritelně a tak je stále více modelů trub řízeno pomocí mikroprocesorů. Díky tomu lze vyuívat přesného řízení teplot, řízeně automaticky přepínat druhy ohřevů, vyuívat pečících sond a | Ovládáním, které umoňuje pohodlný výběr z mnoha receptur, je vybavena trouba Electolux Inspiro | přednastavených programů či zadávat do pamětí vlastní postupy přípravy pokrmů. Přesnost elektronického řízení odráí na kvalitě výsledných pokrmů. Ovládání můe být natolik jednoduché, e stačí zadat druh pokrmu, který si přejete připravit a jeho hmotnost. Elektronika se postará o ve ostatní. Podobně jako u jiných přístrojů se podílí na sniování spotřeby elektrické energie (spolu s kvalitní tepelnou izolací), která se projeví na zařazení do energetické třídy. Umoňuje komunikaci s přístroji v několika jazycích a řadu bezpečnostních funkcí. Dnes ji běné jsou funkce dětského zámku, který znemoní nechtěné přenastavení programů, časová nastavení začátku i konce přípravy pokrmů nebo automatické bezpečnostní vypnutí po dlouhé době bez zásahu obsluhy. Uitečná můe být i funkce udrování teploty pokrmů.
Naprostá větina trub ji umoňuje regulaci teplot minimálně v rozmezí od 50 do 250°C. Rozíření teplot směrem dolů přineslo monost etrného rozmrazování nebo suení potravin předevím v troubách vybavených ventilátorem.
Uivatelský komfort byl vdy silnou konkurenční zbraní, proto se také snadná údrba stala v poslední době předmětem vývoje, take ji snad nenajdete přístroj, který by nezjednoduoval čitění. Vznikl velmi hladký smalt, který lze čistit pomocí odpaření vody v troubě a setření povrchu. Výhodou je dlouhá ivotnost smaltu, nevýhodou je stále poměrně vysoká pracnost čistění. Katalytické plechy svým povrchem pomáhají rozkládat tuky a nečistoty za běných pracovních teplot. Nevýhodou je nutnost výměny plechů po nějaké době. Nejexklusivnějí moností je pyrolýza, která vyuívá opět hladký povrch, na kterém za teplot okolo 500°C dochází k rozpadu nečistot a jejich zuhelnatění. Po ukončení procesu stačí troubu opráit nebo lehce otřít od popílku. Výhodou je perfektní odstranění zbytků pokrmů, nevýhodou vysoká energetická náročnost. Posledním vylepením pyrolýzy je přidání katalyzátoru, který zabrání úniku zápachů, které při ní vznikají. Vzduch z trouby je odsáván přes těleso katalyzátoru, ve kterém dojde k rozkladu plynných nečistot (pyroluxe.
Také design hraje větí roli. Prosazují se předevím nerezová provedení, ale i dříve nevídané barvy, které oivují moderní interiéry. Nerezové povrchy, které se patně čistily, získávají speciální úpravy proti otiskům prstů i pro snadnějí údrbu (např. Afipri).
| Při montái je nutné dodret minimální rozměry průduchů |
Vestavění a zapojení
Řada z nás má doma troubu pod varnou deskou, a u ve formě sporáku či sestavy vestavných spotřebičů, u kterých byla výhodou monost ovládání umístěného na společném panelu trouby. Dnes se ji větina trub montuje do skříňky ve výce nad deskou kuchyňské linky. Trouby s otevíráním dvířek na levou či pravou stranu jsou určené jen pro tuto montá. Proto je třeba vědět jak troubu zabudujete ji při nákupu a tomu přizpůsobit její výběr.
Základní velikostí trub je krychle o straně asi 60 cm. V tomto provedení se vyrábí větina pečících trub i část kombinací s parním ohřevem. Mikrovlnné trouby, parní trouby a kombinace pečící trouby s mikrovlnami jsou často vyráběny v takzvaném kompaktním provedení se sníenou výkou okolo 45 cm. Výhodou je monost umístění dvou přístrojů na sebou. Dalí moností jsou přístroje se ířkou 90 cm či naopak 45 cm.
Tak jako u vech vestavných přístrojů je velmi důleité dodret rozměry skříněk a ventilačních průduchů uvedených v montáních výkresech. Výhodné je, pokud zakoupíte několik typů trub například klasickou a mikrovlnnou či parní, umístění nad sebe, co umoní vytvořit jediný průduch za pro odtah tepla za přístroji.
Neméně důleité je správné napájení těchto přístrojů energií. Zde je důleité se řádně informovat u prodejce na napájecí napětí a příkon. Protoe situace není často jasná ani prodejcům, pokusím se ji osvětlit. Například údaj 3,4kW a 230/400V znamená pro jednu fázi zhruba 15 A , co nepřesahuje maximální proud jednofázového jističe 16 A. Přístroj tedy můe být připojen na jednofázový samostatný přívod 230V, nebo na jednu fázi třífázového přívodu, co je uitečné v případě, e na stejný přívod připojujeme i varnou desku. Potom je vhodné pro rozloení odběru vyuít třífázový přívod zapojením jedné fáze pro troubu a dvou pro varnou desku, která má vyí příkon a proto má na svorkovnici vyvedeny samostatné okruhy. Tyto přístroje zpravidla vyuívají třífázového přívodu jako 3x 230V.
Častým laickým omylem je, e lze zapojit více spotřebičů na poddimenzovaný přívod s tím, e nebudou vyuívány současně. Jde o prohřeek proti normě, ale horí je, e obvod tak velmi jednodue přetííte. Jetě nebezpečnějím nápadem je prostá výměna jističe za silnějí. To lze provést pouze v případě, e jsou pro vyí proud dostatečně dimenzovány vodiče (co zpravidla nejsou). Při nesplnění této podmínky hrozí jejich přetíení a poár. Proto tyto práce nechejte vdy provést odbornou firmu.
Slovníček pojmů:
- Pečící sonda teplotní sonda upravená do podoby jehly, kterou zapíchnete do připravované potraviny. Při dosaení teploty nastavené v programu zpravidla vypne ohřev. Odolává pracovním teplotám uvnitř trouby a ve vnitřním prostoru najdete konektor pro její připojení.
- Pyrolýza, Fast Clean, Pyro systém, ActiveClean nejkomfortnějí způsob čitění, při kterém dochází ke zuhelnatění zbytků potravin za teplot kolem 500°C. Po zapnutí či překročení určité teploty jsou zpravidla automaticky zablokována dvířka trouby, aby se předelo popálení.
- Touch control ovládání pomocí dotyku prstu na vyznačeném místě zpravidla skleněné nebo sklokeramické plochy.
- Eco Smalt, Eco Email, Top Slide, SmartClean, Smalt Slide, TitanGlanz typy velmi hladkých smaltů, který umoňují snadné čistění, případně čitění pomocí vodní páry nebo pyrolýzy.
- Eco Clean, katalitické plechy speciální vysoce porézní povrchy stěn trub, které vstřebávají a rozkládají nečistoty za běných pracovních teplot. Mají omezenou ivotnost a musí se po čase vyměnit.
- Isofront, Isofront plus, Isofron top, Cold Door, provedení dvířek zajiující jejich nízkou povrchovou teplotu - podle typu 70 a 40 °C.
- Aqua Clean, Wather Clean, Easy Clean speciální funkce pro čistění vnitřního prostoru trouby pomocí vodní páry. Po ukončení funkce stačí nečistoty setřít. Vyuívá velmi hladkých smaltů.
- Pyroluxe pyrolýza doplněná katalyzátorem pro odstranění zápachů.
- Booster funkce pro rychlý předehřev trouby na zvolenou teplotu.
- LiftMatic neobvyklé provedení trouby určené pro umístění do výe horních skříněk kuchyňské linky. Trouba má takzvaný výtah, na kterém po stisku tlačítka sjede spodní stěna s dráky plechů a plechy dolů. Výhodou je mení únik tepla, které se drí v horní části trouby a přístup k pokrmu ze tří stran.
Články s podobnou tématikou:
|
|
Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00 Zaloení stránek 20.7.2005 Staňte se fanouky, dovíte se o nových článcích v předstihu.
|