Najdi servis
Další události najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
Další články o spotřebičích najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
Další rady jak na to najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
 Další slovíčka najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka


Jak používat mikrovlnnou troubu

Při rozmrazování je použití mikrovlnné trouby výhodné. Rozmrazuje do hloubky a proto velmi rychle. Přílišný spěch se však nemusí vyplatit. Proto je výhodné použít speciální program pro rozmrazování (Defrost), který využívá správný poměr energie a času tak, aby bylo rozmrazování účinné, ale nedošlo k vaření povrchu potravin. Mikrovlnná trouba Eta Pokud mikrovlnná trouba takový program nemá, využijte nejvýše 50% výkonu. Čas nutný k rozmrazení je závislý na množství rozmrazovaných potravin. Při velkém množství je výhodnější využít menší výkon a prodloužit čas. Po rozmrazení nechejte potraviny zhruba stejnou dobu odstát při pokojové teplotě.
Pokud budete zmrazené jídlo dále ohřívat, nechejte je předtím dokonale rozmrazit.
Na správné rozmrazování je výhodné myslet už při přípravě potravin pro zmrazení. Trocha práce navíc, kterou věnujete rozdělení potravin do porcí a jejich oddělenému zabalení se vyplatí. Je obtížné porcovat zmrazené potraviny, rozmrazené potraviny se nesmí z hygienických důvodů znovu zamrazit a rozmrazování menšího množství je nejen v mikrovlnné troubě jednodušší.
Pro zamrazování, skladování i rozmrazování v mikrovlnné troubě s výhodou využijete plastové obaly. Stačí mikrotenový sáček, který při zmrazování vložíte do vhodné krabičky, aby získal správný tvar.

Při ohřívání jídel můžete ohřívat přímo na talíři, na kterém jídlo podáváte. Kdo zná obtížné napařování knedlíků nad párou, nadšeně přivítá možnost nachystat celé jídlo (například vepřovou s knedlíky a zelím) na talíř a najednou ohřát. Přitom je výhodné jídlo přikrýt druhým talířem nebo lépe plastovým poklopem, který se běžně prodává. Poklop také zabrání znečištění vnitřního prostoru mikrovlnné trouby stříkajícími potravinami.

Ohřívání nápojů je v mikrovlnné troubě velmi rychlé, ale skrývá v sobě riziko, které je nutné mít na paměti. Tím je skrytý var. Protože je celá tekutina zahřívána prakticky současně, nevzniká v ní proudění způsobené stoupáním teplé kapaliny nahoru a klesáním studené. To je důvod proč může dojít k ohřátí kapaliny na bod varu, aniž by se přitom var projevil. Potom stačí nepatrný impuls, kapalina naráz vyvře a hrozí opaření. Abychom tomu zabránili je vhodné vložit do kapaliny například plastovou lžičku, která se ohřívá až od kapaliny a proto var vyvolá. Druhou možností je ohřívat tekutiny ve větších nádobách tak, aby i při náhlém varu kapalina nepřetekla.

Mikrovlnná trouba Whirlpool Při ohřevu berte v úvahu nejen objem, ale také složení potravin. Tuky a cukry se zahřívají rychleji než voda, naopak hustější a tužší potraviny pomaleji než lehké a pórovité. Bramboru tedy ohřejeme za delší čas než rohlík.

V každém návodu k mikrovlnné troubě najdete příklady časů a výkonů pro ohřev různých množství jednotlivých potravin. Je však užitečné uvědomit si také některé závislosti času a výkonu.
Pokud chcete dosáhnout rovnoměrnějšího ohřevu různorodých potravin, je vhodné prodloužit čas ohřevu a snížit výkon. Jestliže snížíte výkon na polovinu, čas prodlužte na téměř dvojnásobek.
Stejně tak pokud ohříváte dvojnásobné množství potravin nezvyšujte výkon, ale prodlužte čas téměř na dvojnásobek.

Při ohřevu potravin, které se skládají z nestejných větších kusů (kusy masa, růžičky květáku), dejte větší kusy na okraj nádoby a menší doprostřed.

Pro ohřev nikdy nepoužívejte hermeticky uzavřených nádob nebo obalů. Při ohřevu vznikají páry, které mohou uzavřený obal roztrhnout a způsobit tak škody nebo úraz. Proto nikdy nevařte celá vejce ve skořápce. Také při ohřevu potravin ve střívku (párek, jitrnice) je nutné střívko nejprve propíchat.

Nikdy neohřívejte tvrdý alkohol, hrozí jeho vznícení.

Několik typů pro přípravu jídel v mikrovlnné troubě

  • Starší rohlíky dobře chutnají, když je rozkrojíte, vložíte do nich uzeninu a tvrdý sýr. Ohřívejte asi 30 sekund na plný výkon. Dochute kečupem nebo tatarskou omáčkou. Rychlé, chutné a úsporné.
  • Kynutí těsta můžete urychlit v mikrovlnné troubě na minimální výkon. Půl kilogramu těsta vykyne asi za 5 minut.
  • Mandle a jiná semena rozložte v jedné vrstvě na talíř a posypte solí. Pražte minutu, zamíchejte a poté pražte další minutu.
  • Pop Corn připravujte ve velké nejlépe skleněné nádobě s pokličkou, do které přidejte také trochu soli. Po dvou až třech minutách uvidíte jak probíhá pukání kukuřice. Mějte na paměti, že nikdy nepuknou všechna kukuřičná zrna a ohřev zastavte včas.
  • Zeleninu vařte s malým množstvím vody v nádobě s pokličkou. Uvaříte ji v páře, takže bude zdravější a chutnější.
  • Čokoláda se rozpouští velmi rychle, protože má vysoký obsah tuku a cukru. Rozpouštějte ji raději v několika krátkých krocích a před dalším ohřevem vždy zamíchejte.
  • Želatinu před rozpouštěním vložte na 5 minut do vody. Ohřívejte velmi krátce - 15 až 20 sekund.

Jak se o ni starat?

Mikrovlnná trouba je velmi nenáročná. Důležité je udržovat čistý její vnitřní prostor, zejména okénko na vstupu mikrovln. Přitom je výborným pomocníkem plastový poklop, který zabrání vysoušení ohřívaných potravin ale také znečištění vnitřního prostoru. Nelze využít při grilování nebo s horkým vzduchem.

Pro čištění použijte jen neagresivní prostředky na vlhké utěrce. Nikdy nepoužívejte brusné prostředky jako je například prášek na nádobí.

V případě jakékoli poruchy se nepokoušejte mikrovlnnou troubu opravit, ale svěřte ji jen odbornému servisu, stejně jako v případě jakéhokoli jejího poškození. Jedná se o zařízení, které může být po neodborném zásahu nebezpečné.


Magazín Inspirace Euronics - jaro 2006
Pro magazín Inspirace EURONICS jaro 2006
Miloš Chadt
milos@chadt.cz
milosch@centrum.cz

foto: Eta, Whirlpool


Články s podobnou tématikou:



Přepne na další téma
Předchozí seznam článkůSeřadit podle abecedySeřadit podle dataDalší seznam článků
Předchozí seznam článkůSeřadit podle abecedySeřadit podle dataDalší seznam článků

Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00

Založení stránek
20.7.2005



Staňte se fanoušky, dovíte se o nových článcích v předstihu.