|
Jak pouívat mikrovlnnou troubu
Při rozmrazování je pouití mikrovlnné trouby výhodné. Rozmrazuje do hloubky a proto velmi rychle. Příliný spěch se vak nemusí vyplatit. Proto je výhodné pouít speciální program pro rozmrazování (Defrost), který vyuívá správný poměr energie a času tak, aby bylo rozmrazování účinné, ale nedolo k vaření povrchu potravin.
Pokud mikrovlnná trouba takový program nemá, vyuijte nejvýe 50% výkonu. Čas nutný k rozmrazení je závislý na mnoství rozmrazovaných potravin. Při velkém mnoství je výhodnějí vyuít mení výkon a prodlouit čas. Po rozmrazení nechejte potraviny zhruba stejnou dobu odstát při pokojové teplotě.
Pokud budete zmrazené jídlo dále ohřívat, nechejte je předtím dokonale rozmrazit.
Na správné rozmrazování je výhodné myslet u při přípravě potravin pro zmrazení. Trocha práce navíc, kterou věnujete rozdělení potravin do porcí a jejich oddělenému zabalení se vyplatí. Je obtíné porcovat zmrazené potraviny, rozmrazené potraviny se nesmí z hygienických důvodů znovu zamrazit a rozmrazování meního mnoství je nejen v mikrovlnné troubě jednoduí.
Pro zamrazování, skladování i rozmrazování v mikrovlnné troubě s výhodou vyuijete plastové obaly. Stačí mikrotenový sáček, který při zmrazování vloíte do vhodné krabičky, aby získal správný tvar.
Při ohřívání jídel můete ohřívat přímo na talíři, na kterém jídlo podáváte. Kdo zná obtíné napařování knedlíků nad párou, nadeně přivítá monost nachystat celé jídlo (například vepřovou s knedlíky a zelím) na talíř a najednou ohřát. Přitom je výhodné jídlo přikrýt druhým talířem nebo lépe plastovým poklopem, který se běně prodává. Poklop také zabrání znečitění vnitřního prostoru mikrovlnné trouby stříkajícími potravinami.
Ohřívání nápojů je v mikrovlnné troubě velmi rychlé, ale skrývá v sobě riziko, které je nutné mít na paměti. Tím je skrytý var. Protoe je celá tekutina zahřívána prakticky současně, nevzniká v ní proudění způsobené stoupáním teplé kapaliny nahoru a klesáním studené. To je důvod proč můe dojít k ohřátí kapaliny na bod varu, ani by se přitom var projevil. Potom stačí nepatrný impuls, kapalina naráz vyvře a hrozí opaření. Abychom tomu zabránili je vhodné vloit do kapaliny například plastovou ličku, která se ohřívá a od kapaliny a proto var vyvolá. Druhou moností je ohřívat tekutiny ve větích nádobách tak, aby i při náhlém varu kapalina nepřetekla.
Při ohřevu berte v úvahu nejen objem, ale také sloení potravin. Tuky a cukry se zahřívají rychleji ne voda, naopak hustějí a tuí potraviny pomaleji ne lehké a pórovité. Bramboru tedy ohřejeme za delí čas ne rohlík.
V kadém návodu k mikrovlnné troubě najdete příklady časů a výkonů pro ohřev různých mnoství jednotlivých potravin. Je vak uitečné uvědomit si také některé závislosti času a výkonu.
Pokud chcete dosáhnout rovnoměrnějího ohřevu různorodých potravin, je vhodné prodlouit čas ohřevu a sníit výkon. Jestlie snííte výkon na polovinu, čas prodlute na téměř dvojnásobek.
Stejně tak pokud ohříváte dvojnásobné mnoství potravin nezvyujte výkon, ale prodlute čas téměř na dvojnásobek.
Při ohřevu potravin, které se skládají z nestejných větích kusů (kusy masa, růičky květáku), dejte větí kusy na okraj nádoby a mení doprostřed.
Pro ohřev nikdy nepouívejte hermeticky uzavřených nádob nebo obalů. Při ohřevu vznikají páry, které mohou uzavřený obal roztrhnout a způsobit tak kody nebo úraz. Proto nikdy nevařte celá vejce ve skořápce. Také při ohřevu potravin ve střívku (párek, jitrnice) je nutné střívko nejprve propíchat.
Nikdy neohřívejte tvrdý alkohol, hrozí jeho vznícení.
Několik typů pro přípravu jídel v mikrovlnné troubě
- Starí rohlíky dobře chutnají, kdy je rozkrojíte, vloíte do nich uzeninu a tvrdý sýr. Ohřívejte asi 30 sekund na plný výkon. Dochute kečupem nebo tatarskou omáčkou. Rychlé, chutné a úsporné.
- Kynutí těsta můete urychlit v mikrovlnné troubě na minimální výkon. Půl kilogramu těsta vykyne asi za 5 minut.
- Mandle a jiná semena rozlote v jedné vrstvě na talíř a posypte solí. Prate minutu, zamíchejte a poté prate dalí minutu.
- Pop Corn připravujte ve velké nejlépe skleněné nádobě s pokličkou, do které přidejte také trochu soli. Po dvou a třech minutách uvidíte jak probíhá pukání kukuřice. Mějte na paměti, e nikdy nepuknou vechna kukuřičná zrna a ohřev zastavte včas.
- Zeleninu vařte s malým mnostvím vody v nádobě s pokličkou. Uvaříte ji v páře, take bude zdravějí a chutnějí.
- Čokoláda se rozpoutí velmi rychle, protoe má vysoký obsah tuku a cukru. Rozpoutějte ji raději v několika krátkých krocích a před dalím ohřevem vdy zamíchejte.
- elatinu před rozpoutěním vlote na 5 minut do vody. Ohřívejte velmi krátce - 15 a 20 sekund.
Jak se o ni starat?
Mikrovlnná trouba je velmi nenáročná. Důleité je udrovat čistý její vnitřní prostor, zejména okénko na vstupu mikrovln. Přitom je výborným pomocníkem plastový poklop, který zabrání vysouení ohřívaných potravin ale také znečitění vnitřního prostoru. Nelze vyuít při grilování nebo s horkým vzduchem.
Pro čitění pouijte jen neagresivní prostředky na vlhké utěrce. Nikdy nepouívejte brusné prostředky jako je například práek na nádobí.
V případě jakékoli poruchy se nepokouejte mikrovlnnou troubu opravit, ale svěřte ji jen odbornému servisu, stejně jako v případě jakéhokoli jejího pokození. Jedná se o zařízení, které můe být po neodborném zásahu nebezpečné.
Pro magazín Inspirace EURONICS jaro 2006Milo Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz
foto: Eta, Whirlpool
Články s podobnou tématikou:
|
|
Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00 Zaloení stránek 20.7.2005 Staňte se fanouky, dovíte se o nových článcích v předstihu.
|