|
Nákupem to nekončí...aneb jak pouívat fritézu
Kdy si přinesete domů novou fritézu, nenechejte se unést situací. Spolu s přístrojem je v krabici návod k obsluze, který musí být podle zákona na ochranu spotřebitele v českém jazyce. Doporučuji si jej nejprve důkladně přečíst a poté uloit spolu se záručním listem pro pozdějí pouití. Před prvním fritováním nejprve fritézu umyjte. Pokud je povoleno některé její části umývat v myčce nádobí, můete ji vyuít. Ostatní díly otřete vlhkou utěrkou, abyste je zbavili prachu.
Teprve poté můete naplnit fritovací nádobu olejem po značku maximálního mnoství a zapojit do zásuvky s patřičným jitěním. Pokud pouijete ztuený tuk, nakrájejte jej do nádoby bez fritovacího koe a fritézu zapněte jen na několik sekund. To zahřeje nádobu a poté rozpustí tuk. Pokud by se tuk přestal rozpoutět, zapněte fritézu opět na několik sekund. Tento postup opakujte, dokud se tuk nerozpustí. Poté ji můete fritézu zapnout a nechat rozehřát na fritovací teplotu.
Fritézu nikdy nezapínejte bez oleje, mohlo by dojít k jejímu pokození.
Důleitý je olej
Pro fritování je nutné pouívat kvalitní fritovací olej, který má zaručenou tepelnou odolnost a vyí trvanlivost. Na obalu oleje bývá vyznačeno, e se jedná o olej na fritování a někdy i teplota, do které lze pouít.
Vdy před fritováním doplňte olej po značku maximálního mnoství. V průběhu fritování občas mnoství oleje zkontrolujte. Při doplňování nikdy nemíchejte více druhů oleje nebo ztuených tuků.
Po kadém fritování olej přefiltrujte. Tím, e jej zbavíte zbytků potravin, udríte jeho dobrou kvalitu po více fritování.
Fritovací olej po vychladnutí skladujte v uzavřených obalech na temném chladném místě, ideálně v chladničce.
Teplo a světlo negativně ovlivňuje kvalitu oleje.
Pokud fritujete často ryby, je výhodné pouívat druhou olejovou náplň jen pro ně.
|
|
Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00 Zaloení stránek 20.7.2005 Staňte se fanouky, dovíte se o nových článcích v předstihu.
|