|
| Plynový gril Campingaz Rancho super |
Jak na grilování a grily
V létě vrcholí sezóna dovolených, výletů do přírody, práce i odpočinku na zahradách a chalupách. Vude tady se v posledních letech velmi oblíbeným stalo grilování, kterým často zpříjemňujeme setkání s přáteli. Opravdoví milovníci grilovaných pokrmů se nemuseli svých specialit vzdát ani v zimě, kdy mohli vyuít řadu domácích grilů s různými způsoby přípravy grilovaných specialit. A právě o různých způsobech grilování, grilech a obdobných přístrojích si dnes budeme povídat.
Důleitý je zdroj tepla
Asi nikdo nepochybuje o tom, e grilování je jedním z nejstarích způsobů přípravy pokrmů. Lidé si opékali ulovenou zvěřinu sálavým teplem ohně nebo ji připravovali na rozpálených kamenech. Tomu nejpodobnějí jsou dnení grily na dřevěné uhlí, které vak těko vyuijeme v uzavřené místnosti, a proto jsou vhodné jen pro pouití na zahradě či terase. Existuje mnoho grilů na dřevěné uhlí od malých jednoduchých a po veliké zahradní krby s grilem a případně i udírnou. Přesto bych je rozdělil do dvou skupin, podle konstrukce ohnitě.
Uhlí je klasika, ale...
První skupina obsahuje ohnitě bez rotu a dřevěné uhlí v nich nasypeme přímo na dno grilu a zde necháme rozhořet. Jednoduí konstrukce je vykoupena častým zhasínáním uhlí, nutností jeho rozdmýchávání a pomalejím roztápěním. Sloitějí konstrukce s rotem na spalování uhlí tyto nedostatky odstraňuje a navíc umoňuje regulaci áru pomocí dvířek či klapky přívodu vzduchu. Pro zdravé grilování je důleité, aby se potraviny nepřipalovaly. Proto je nutné zapálit uhlí zhruba 45 minut před grilováním a grilovat jen nad havými uhlíky. Doporučuje se pouívat pro grilování málo tučné maso, protoe tuk skapávající z něj se při vysokých teplotách rozkládá na kodlivé a karcinogenní látky, které se s teplým vzduchem vracejí na grilované maso. Některé konstrukce grilu umísují ohnitě nikoli pod grilovanou potravinu, ale zezadu či zboku, co je jedním ze způsobů zabraňujících spalování odkapaných tuků. Tento způsob se označuje jako nepřímé grilování.
Stejný úkol si dal takzvaný vodní gril, který včlenil mezi havé uhlí a pokrm nádobu s vodou. Tím se sice zabrání odkapávání tuků na havé uhlí, ale také řádnému průniku sálavého tepla k pokrmům, zvýí vlhkost a sníí teplotu. Je to pak ale jetě grilování?
Skupina skalních příznivců grilování by grily na dřevěné uhlí rozhodně neměnila, díky nezaměnitelné vůni a chuti připravených pochoutek. Výhodou je i cena grilu. Nevýhody v podobě zdlouhavé přípravy havých uhlíků, chladnutí, úklid a zdravotní rizika vak řadu lidí odrazují.
Plyn je pohodlí
Zdrojem tepla můe být místo havého uhlí plyn. Určitě kadý zná obří plynové grily umístěné ve vozech prodávajících grilovaná kuřata. | Posezení u exkluzivního plynového grilu Electrolux | Také řada zahradních grilů vyuívá plynových hořáků. Výhodou je vysoký výkon, rychlé rozpálení, snadná regulaci i jednoduché elektrické zapalování. Rovně jednoduchá údrba a čistí způsob grilování je důvodem jejich obliby.
Do stejné kategorie spadají plynové lávové grily, které vyuívali vrstvu porézních lávových kamenů umístěnou mezi hořáky a grilovanými potravinami pro zmírnění a stabilizaci teploty. Výrobci uvádějí i jejich dalí funkcí, kterou je pohlcování odkapaných tekutin. Ty se při grilování nemohou rozkládat a tak brání vzniku kodlivých látek. Po grilování pak stačí kameny rozpálit na nejvyí teplotu a nečistoty se v pórech kamenů spálí. Kameny je doporučeno jedenkrát do roka vyměnit. Lávové kameny vyuívají i některé elektrické grily.
Plynové grily jsou zpravidla osazeny tryskami na propan butan, ale mohou jako přísluenství obsahovat i trysky na zemní plyn nebo LPG. Často mají dva oddělené hořáky s oddělenou regulací, které umoňují vyuívat jen polovinu grilu. I přesto, e se vyrábějí i poměrně malé plynové grily, ani tyto grily nebudeme pouívat v uzavřených místnostech.
Mezi výhody plynových grilů patří rychlé rozhavení, monost regulace síly plamene, naopak nevýhodou můe být nutnost výměny lávových kamenů, či vysoké pořizovací náklady.
Elektrické grily, nabízejí provedení i pro pouití v bytě
Elektrické grily jsou zpravidla rozměrově mení a vyrábějí se v provedení se stojany i pro poloení na stůl. | Elektrický gril Fagor BBC 845 | Existuje iroká paleta různých typů grilů, z nich jsou některé vhodné pro pouití v zahradě, na terase, ale i doma. Výhodou elektrického ohřevu grilu je snadná regulovatelnost, čistota, absence jakýchkoli zplodin a jednoduchost pouití. Elektrické grily mohou obsahovat různé bezpečnostní funkce. Například při sejmutí topného tělesa z těla grilu nebo při přehřátí můe dojít k automatickému vypnutí. Jedinou nevýhodou je v případě venkovního pouití nutnost elektrické přípojky.
Objevili se ji i elektrické indukční grily, které vyuívají stejně jako indukční varné desky vzniku tepla na grilovací desce pomocí indukčních elektromagnetických proudů. Jde o indukční varnou desku se sklokeramickou plochou, na které můete klasicky uvařit, s přídavnou grilovací deskou a stojanem pro pouití na zahradě nebo terase. Přestoe se objevily teprve první přístroje, můeme očekávat i zde nástup indukční technologie, která díky úsporám elektrické energie bude nahrazovat zvlátě deskové přístroje s odporovým ohřevem.
Není gril jako gril
Nejstarí a nejvyuívanějí je jistě gril, který je často označován jako Barbecue. Jeho klasické uspořádání je nejblíe původnímu opékání potravin u otevřeného ohnitě. Teplo působí zespodu pod rotem, na který se pokládají grilované potraviny. U elektrických grilů se vyuívá tenké topné těleso, které umoňuje prokapávání tekutin z potravin do nádoby s vodou umístěné pod ním. | Gril Tefal se stojánkem pro pouití na zahradě nebo terase | Tak je zajitěno, e se odkapané tekutiny nebudou přepalovat a vytvářet nebezpečné látky, které by se mohly dostat do grilované potraviny. Někdy bývá vybaven zástěnou pro ochranu proti větru a stojanem pro zahradní grilování. Elektrický gril vyuijete venku i v bytě, protoe minimalizuje neádoucí zápachy na vůni připravovaného masa.
Jednoduché je jeho pouití i údrba. Zpravidla lze oddělit kromě grilovací mříky také topné těleso, případně i miska na vodu. Topné těleso má vysokou teplotu a malou plochu, take větina odkapávajícího tuku padá mimo něj a pokud se jej dotkne, sklouzne po něm podobně jako voda po rozpálené plotně. Proto není topné těleso třeba mýt. Voda v misce zadrí větinu tuku, take ji stačí vylít a umýt misku i skelet grilu. Grilovací mříka bývá nerezová a umývá se docela dobře.
Pro grilování ve venkovních prostorách se pouívají grily s příklopy, které umoňují grilovat i při silnějím větru či dokonce deti. Uzavření grilu vak přináí změnu způsobu ohřevu, který ji nepůsobí jen zespodu, ale zvyuje teplotu i v celém prostoru, co se podobá připravě pokrmů v troubě. Jde-li navíc o gril na dřevo, můeme uvaovat i o podobnosti s uzením. Plynové grily mohou mít několik zvlá regulovatelných hořáků, které umoňují vyuít jen jednu polovinu grilu. Často jsou vybaveny lávovými kameny. Tato konstrukce grilu se prosazuje zejména u velkých zahradních a profesionálních grilů. Bývá doplněna teploměrem pro sledování teploty bez otevření grilovacího prostoru, někdy i otočným roněm pro grilování kuřat. Čitění je obdobné jako u pečící trouby.
|
|
Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00 Zaloení stránek 20.7.2005 Staňte se fanouky, dovíte se o nových článcích v předstihu.
|