Najdi servis
Další události najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
Další články o spotřebičích najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
Další rady jak na to najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
 Další slovíčka najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka


Velcí pomocníci malých rozměrů

fritéza FagorDrobné spotřebiče jsou občas neprávem považovány za jednoduchá zařízení. Ale ani zde nemusí být výběr správného typu jednoduchý a proto bude užitečné, když nyní věnujeme trochu více pozornosti. Rozmanitost druhů a typů je v této oblasti obrovská a proto se zaměřím především na spotřebiče pro přípravu pokrmů.

Fritézy a tajemství hranolek

Často se v prodejnách dozvíte, že velikost fritézy si máte zvolit podle počtu členů domácnosti, což je pochopitelně pravda, i když ne úplná. Krásně křupavé hranolky jsou výsledkem rychlého ohřevu v olejové lázni při teplotě okolo 180°C. Této teploty dosáhne jistě každá fritéza, ale ne každá ji dokáže udržet na přijatelné hodnotě i po vložení předepsané maximální dávky zmrazených polotovarů hranolek nebo jiných potravin. Důležitý je tedy vysoký poměr příkonu a množství oleje, který bude rychle dorovnávat pokles teploty. Druhou možností je velká olejová náplň. Čím větší je množství oleje do kterého potraviny ponoříme, tím méně poklesne jeho teplota při stejném množství vložených potravin. To je důvod proč v restauracích, kde používají fritézy s velikým objemem oleje do kterého ponořují i jedinou porci hranolek, jsou vždy hranolky křupavé. Proto bych fritézu doporučil volit raději s vyšším příkonem a s větším objemem oleje. Jestliže připravujete hranolky ze syrových brambor, propláchněte nakrájené hranolky krátce vodou a dobře vysušte čistou utěrkou. Budou křupavější.
U fritéz je také důležitá bezpečnost, protože pracujeme s olejem až 200 °C horkým. Venkovní plášť je často tepelně izolován, případně jsou izolována místa určena pro manipulaci. Zvláště v rodinách s malými dětmi by tepelně izolovaný venkovní plášť měl být hlavním kritériem při výběru a to i přesto, že budete při fritování na dohled.
Také do oboru fritéz proniká elektronika, která zde nachází uplatnění jen v elektronických minutkách. Může vás napadnout, že elektronika by mohla fritézu i vypnout, ale při ponechání hranolek v chladnoucím oleji by se nejprve připálili a poté by natáhly olej. Při ponechání nad olejem by naopak změkly a ztratily křupavost.
Manipulace s olejem bývá často složitá a nepříjemná. Olej je třeba nechat zchladnout na přijatelnou teplotu, profiltrovat a přelít do nádob na jeho uchovávání. Řada fritéz má filtraci řešenou tak, že do koše na potraviny vložíte filtrační papír a přes něj filtrujete olejovou náplň. Existuje i pohodlnější řešení, kterým jsou vybaveny některé přístroje. Jde o systém, který po vypnutí a částečném zchladnutí oleje automaticky otevře otvor ve dně fritézy, vybavený filtrem, olej přefiltruje a vypustí do zásobní nádoby. V ní olej uskladníte v chladničce.
Zvláštním typem je rotofritéza, která se snaží zajistit úsporu oleje nakloněním dna a otočným košem, díky kterému je část potravin vždy namočena v oleji. Malé množství oleje však ohřívá relativně vysokým výkonem.
Velmi nesnadné může být čistění fritézy, pokud si nevyberete typ, který se dá kompletně rozložit a kromě elektrické části umývat v myčce nádobí.
Tefal Actifry
Novinka ve fritování - Tefal Actifry
Pokud je ve víku uhlíkový filtr, zpravidla také nelze mýt v myčce bez jeho vyjmutí.
Některé fritézy jsou konstruovány jako multifunkční, takže se v nich dá také vařit, dusit nebo zapékat. Fritovací nádobu mají nižší a plošší, aby se daly pokrmy v ní pohodlněji míchat. Rozdíl je i v nastavení teplot, které u těchto typů začíná na méně než 100°C.
Poslední novinkou je přístroj, který pro fritování nepoužívá olejovou lázeň, ale intenzivní proud horkého vzduchu. Ten využívá jak k přímému ohřevu jídla, tak k ohřevu vnitřní pánve, ve které jsou potraviny automaticky míchány. Pro hranolky z kilogramu brambor mu stačí jedna odměrka oleje, mražené hranolky připraví zcela bez přidání oleje a umí uvařit i hustší omáčky, či sladká jídla bez oleje. Více si o něm můžete přečíst v testu.

Pečící pánev není remoska

Zvláště pro malé domácnosti, chaty a chalupy je výhodným řešením pečící pánev, která umožňuje smažit, dusit, vařit i zapékat. Protože teplo je vyráběno tělesem ve dně pánve, nahrazuje současně sporák i varnou nádobu a šetří prostor, který by zabíral vařič nebo varná deska. Má zpravidla nepřilnavý povrch a je vybavena podstavcem, který umožňuje postavení na stůl nebo kuchyňskou linku.
Na pohled velmi podobná je remoska, která vznikla v bývalé ČSSR a dnes ji vyvážíme do řady zemí světa. Zásadním rozdílem je ale umístění topného tělesa nahoře. Funguje tedy spíše jako miniaturní trouba a hodí se také pro malé domácnosti jako její náhrada.
Jakýmsi průnikem obou předchozích přístrojů je bravoska skládající se ze dvou na sebe přiklopených pečících nádob a stojánku. Na jedné z nich je topné těleso umístěné po obvodu. Záleží tedy na tom zda přístroj postavíme do stojánku částí s topným tělesem nahoru nebo dolů. Využít lze pro pečení, vaření, zapékání, dušení i smažení.

Sendvič a toast, to je rychlá snídaně

Právě ráno často spěcháme, ale přesto je nutné dát tělo energii snídaní. Nápoje rychle připraví kávovar, případně varná konvice a sendvič lze nachystat již večer a ráno jej mít během několika minut čerstvě připravený.
Toaster Philips HD2526
Toaster Philips HD2526
Proto je sendvičovač hojně rozšířený. Zakoupit ho můžete s topnými deskami ve tvaru čtvercového toastového chleba, nebo s deskami, které z něj udělají dva trojúhelníky. Nejvýhodnější variantou jsou přístroje s výměnnými deskami, které můžete využívat jako sendvičovače, kontaktní grily nebo vaflovače. V každém případě je nutné, aby nepřilnavý povrch desek byl velmi kvalitní a odolával otěru, což můžeme spíše očekávat u výrobků známých značek. Je pochopitelně možné také zakoupit samostatný vaflovač nebo kontaktní gril.
S toastovým ale i běžným chlebem pracuje toaster, který pomocí sálavého tepla topných spirál vyrábí toasty neboli topinky. Vyrábí se ve krátké variantě se dvěma štěrbinami vedle sebe nebo v dlouhé s jednou štěrbinou, do které se vejde celý krajíc běžného chleba. Obvykle jsou vybaveny automatickým vyhazováním toastu a nastavením stupně propečení. Při výběru doporučuji vybrat přístroj s rozpékacím nástavcem, který lze využít pro ohřev staršího pečiva před konzumací. Pokud jste zvyklí skladovat pečivo v mrazničce, je užitečnou funkcí také rozmrazování.

Grilování pro dům i zahradu

Kromě kontaktních grilů s dvěma deskami o kterých jsem psal před chvílí, existují i tzv. barbecue grily,
Gril Fagor TE 290
Gril Fagor TE 290 s nepřilnavým povrchem
které se nejvíce podobají grilům na dřevěné uhlí. Využívají sálavého tepla z topného tělesa pod roštem, případně je topné těleso vestavěno do děrované nepřilnavé grilovací desky. Pro venkovní použití bývají vybaveny stojanem, který lze zpravidla demontovat a využít krátkých nožek pro postavení na stůl. Důležité je, aby byl gril vybaven miskou na vodu pod topným tělesem, která zabezpečí zachycení odkapávajícího tuku a zamezí jeho přepalování.
Raclette grily poznáte podle několika malých pánviček zasunutých pod topnou deskou přístroje. V nich si každý strávník připraví sýrovou specialitu podle vlastní chuti. Tento gril je někdy doplněn kamenem pro přípravu pierrade, což jsou plátky masa ryb, mořských plody ale i ovoce a zeleniny připravované na horkém kameni.

Oběd v páře

Nesporným trendem dnešní doby je zdravý životní styl a k tomu patří i zdravé vaření. Podle odborníků je nezdravějším způsobem vaření příprava pokrmů v páře. Argumentem
Parní hrnac Tefal Vitacuisine
Parní hrnac Tefal Vitacuisine, který jsem nedávno testoval
je zachování vitamínů a důležitých minerálu ve větší míře než při vaření ve vodě. Nedávno jsem pro vás otestoval parní hrnec Tefal Vita Cuisine a musím potvrdit, že zejména zelenina, brambory a ryby připravené v páře chutnají výtečně.
Přístroj se skládá zpravidla z několika průhledných komor pro potraviny, které se nasazují na tělo přístroje. To obsahuje elektrické části s vyvíječem páry a ovládacími prvky. Zde nastavíte čas přípravy a další funkce jako udržování teploty pokrmu po ukončení vaření, zrychlení začátku vyvíjení páry, napařování či ohřívání. Důležitý je dobře viditelný ukazatel hladiny v zásobníku vody a možnost jejího doplnění zvnějšku, aby nebylo nutné přístroj vypínat. Výhodou je vybavení příslušenstvím pro vaření rýže. Při koupi si také vyzkoušejte složení přístroje pro jeho uložení. Zpravidla lze nádoby poskládat do sebe, takže zabírají málo místa.


Další stránka

Přepne na další téma
Předchozí seznam článkůSeřadit podle abecedySeřadit podle data
Předchozí seznam článkůSeřadit podle abecedySeřadit podle data

Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00

Založení stránek
20.7.2005



Staňte se fanoušky, dovíte se o nových článcích v předstihu.