Indukci si prostě oblíbíte
V oboru varných desek je indukce stále nováčkem, který ji řadu let přitahuje pozornost svými vlastnostmi, které se budeme snait ozřejmit v následujícím článku. Často dostávám dotazy typu jaký je rozdíl při vaření na indukci a klasické sklokeramice. Jednodue řečeno neuvěřitelný. Sám jsem vyzkouel vaření na plynu, které jsem provozoval na starém bytě asi 15 let i sklokeramiku, kterou mám v kuchyni namontovánu dodnes, ale nejraději vařím indukci a to i přesto, e ji mám ve formě přenosného vařiče, který mi na kuchyňské lince občas neskutečně překáí. Zkuenosti s indukcí, které mám i z vaření na dalích indukčních přístrojích, se vám nyní pokusím zprostředkovat.
I kdy je indukční vaření novým prvkem v naich kuchyních, popis jeho principu mne zaujal ji zhruba v 80. letech, kdy jsem jej nael v časopise ABC, který byl tehdy na velmi dobré úrovni.
Provedení takového přístroje vak bylo v té době technicky obtíné a tak si musel tento uitečný vynález počkat a na začátek nového století. Díky pokroku v elektronice se dnes daří řídit vysoké proudy o frekvenci asi 25 kHz, které jsou k vaření potřeba, zařízením s přijatelnou cenou. Jistě, e první modely indukčních varných desek byly jednoduché a přesto drahé, ale dnes je ji jejich cena srovnatelná s cenou sklokeramických desek.
Proč vařit na indukci
Asi největí výhodou je úspora energie oproti klasické sklokeramické desce, které se zpravidla vyčíslují někde okolo 30 a 50 %. Pokud budeme porovnávat s litinovou plotýnkou, budou úspory jetě vyí. Při cenách energie, které stále stoupají, je tento argument velmi podstatný.
Rychlost vaření je oproti sklokeramice je a trojnásobná. Zatímco na sklokeramice o příkonu 2100 W trvá uvedení 1 l vody do varu asi 8 minut, indukce o stejném příkonu to zvládne přiblině za 3 minuty. Zde se projevuje i podstatně pomalejí náběh teploty u sklokeramiky.
Pro mne je ale stejně důleitá rychlá odezva na sníení nebo navýení výkonu vaření, která je stejně rychlá jako při pouití plynového hořáku. To oceníte, zejména pokud jste zvykli vařit na plynu. Rychlost regulace podle mého názoru generuje dalí úspory energie i času, a navíc umoňuje vyuít regulaci výkonu při vaření. Okamitá změna příkonu se hodí zejména při uvedení potraviny do varu, kdy na sklokeramice zabráníme překypění jen odstavením hrnce z varné desky, kdeto u indukce postačí sníení výkonu. Jako protiargument, který ale těko obstojí, lze říci, e sklokeramika hřeje jetě dlouho po odstavení. Okamitou regulaci výkonu mohou prodlouit nádoby se silným dnem, o kterých je řeč níe.
Nezanedbatelnou výhodou je také nií pracovní teplota desky. Zatímco sklokeramika i plyn přivádějí teplo z desky, indukční deska je chladná a ohřívá se a od nádoby ve které teplo vzniká. Proto také její teplota dosahuje maximálně teploty zpracovávaných potravin (při vaření okolo 100°C a 240°C při smaení), kdeto u sklokeramiky to můe být a 500°C. To dává indukčním deskám dvě podstatné výhody. Vyí bezpečnost, protoe se o desku při manipulaci spálíte s daleko nií pravděpodobnosti a jednoduí čitění, protoe se případné zbytky jídel nezapečou k povrchu desky. Nemusíte se tedy zabývat připálenými potravinami a dokonce můete díky nízké teplotě desky překypěné potraviny ihned setřít. Některé sklokeramické desky mají dokonce funkci, která pro rychlé setření desky na krátký čas zablokuje její ovládání.
To, e se varná deska zahřívá a od nádobí lze dokázat například vloením tepelně izolačního materiálu jako třeba papíru mezi desku a varnou nádobu. Při prvních předváděcích akcích těchto desek vkládali prodejci pod hrnec tisícikorunu, kterou po uvaření hrnce vody vytáhli nepokozenou.
Dalí výhodou zejména v perných letních dnech je nízké ztrátové teplo, které by vyhřívalo kromě nádobí také prostor kuchyně. Jistě vás napadne, e v zimě to můe být příjemné, ale uznejte, e vytápění pomocí varné desky je přeci jen trochu velký luxus.
Vechno má i nevýhody
Kromě ceny, co je nevýhoda dnes ji téměř překonaná, je největí nevýhodou nutnost pouívat kovové magneticky vodivé nádobí. Nelze tady pouít skleněné, hliníkové nebo měděné nádoby, na které můete být zvyklí.
Dalími nevýhodami, které jsou často uváděné, ale s jejich projevy jsem se za celou moji dlouhou praxi nesetkal, je riziko ohřátí kovových řetízků nebo náramků při manipulaci v těsné blízkosti indukční zóny a moné ohroení elektroniky kardiostimulátoru indukovanými proudy.
Naopak jsem se jednou setkal s indukčním ohřevem příborů, uloených v zásuvce přímo pod indukční deskou, co ale návody k montái desek zakazují a u moderních desek by tento problém měl být vyřeen.
Nádobí je důleité
Ji jsem psal o nutnosti pouití nádobí z magneticky vodivého kovu. Ten poznáte jednodue tak, e se na jeho dno přichytí magnet. Z toho vyplývá, e není nutné při koupi indukční varné desky vyměnit vechno nádobí za speciální drahé, ale můete pouít například klasické smaltované nebo litinové nádoby. Předevím smaltované nádoby pouívám rád u léta. | Potravinu ohřívá přímo kovové (magneticky vodivé) dno nádoby. |
Řada moderního nádobí vyuívá sendvičová dna, která jsou zhotovena slisováním několika různých materiálů, které mají teplo získat a rovnoměrně rozvést. elezné desky jsou zalisovány do dna nádoby z hliníku, nebo jiného dobře tepelně vodivého materiálu. V případě koupě tohoto nádobí je vhodné zaměřit se na kvalitnějí výrobky, protoe při chybném slisování vrstev mohou nádoby pískat. Druhou necností můe být mení rozměr elezné vloky, co má za následek rychlejí ohřev v místě vloky a pomalejí tam kde vloka nedosahuje. U pánví to rychle poznáte při smaení palačinek.
Pokud potřebujete vyuít rychlou regulaci výkonu pro vaření uvědomte si, e nádobí s masivním dnem teplo rozvádí, ale také akumuluje, co způsobuje prodlouení reakce na ovládání desky.
Elektronický ohřev i ovládání
Pod hladkou horní deskou (často stejný materiál jako u sklokeramiky) se nachází výkonová elektronika i ovládací dotykové senzory, jimi můeme ovládat jak základní nastavení výkonu desek, tak i dalí uitečné funkce.
Podobně jako u sklokeramických desek, můe být nastavení výkonu provedeno po zvolení přísluné zóny společným ovladačem, nebo je pro kadou desku vlastní ovladač. Provedení ovladače tlačítky + a nebo pohodlnějí ovládání výkonu dotykem nebo posunem prstu po stupnici (Direct Select, TouchSlider, Slide) je moné v obou provedeních. I přesto, e deska se ohřívá jen od nádobí, je zde také ukazatel zbytkového tepla pro kadou zónu.
Pokročilejí funkce Booster (powerBoost, Rapid Start, Sprint) zvyuje na omezenou dobu výkon desky a tím umoní rychlejí náběh vaření. Tato funkce nemusí být přístupná pro vechny zóny současně, nebo můe být vyuitelná jen u některých zón.
Často uváděnou funkcí bývá automatické rozpoznání nádobí a dokonce i jeho velikosti. Bez hrnce odebírá přístroj minimum energie co elektronika detekuje a upozorní na nezatíenou zónu. Stejně funguje i rozpoznání velikosti nádoby, které je spíe vlastností ne funkcí.
Funkci časovače vyuijete pokud chcete po nějaké době (zpravidla 1-99 minut) automaticky vypnout varnou zónu.
Nastavení teploty jednotlivých zón, kterou automaticky zóna udruje po jejím dosaení. To je výhodné pro pokrmy, které vyadují delí dobu vaření. Podobně fungují i funkce udrování teploty nebo bezpečného rozputění, které udrují teplotu 70 či 40°C.
Automatické vypnutí zóny je bezpečnostní funkcí, která po době (závislé na nastaveném výkonu) bez zásahu obsluhy automaticky vypne vaření.
Pojistka proti přetečení zablokuje desku a vypne ohřev v případě, e z hrnce přeteče tekutina do prostoru ovládání desky. To má zabránit faleným povelům pro desku a ochránit desku před větím znečitěním.
| Jedna z moných variant ovládacího panelu indukční varné desky.
|
Monost rozíření zón na vedlejí je vlastně spojením dvou vedle sebe leících zón (FlexIndukce, Bridge). Tak je moné pohodlně ovládat ohřev nádob nepravidelného tvaru av podlouhlých pekáčů. Jistě Vás napadne udělat to podobně jako u klasické sklokeramické desky prostě tak, e zapnete dvě zóny a pekáč poloíte přes obě. To má evidentní nedostatek v tom, e se neohřívá střed pekáče, který prostě neleí nad zdrojem tepla. Podobně to funguje i u indukční desky. Někteří výrobci pomocí elektroniky spojují ovládání dvou desek a tak vytvoří spojenou zónu. Lepím řeením je vyuití více cívek pod jednou zónou, které pokryjí lépe plochu ne při spojení dvou zón. Dalím pouívaným řeením jsou cívky navinuté do tvaru čtverců nebo oválů, které pokrývají větinu plochy zóny a při spojení obou zón je tedy celá plocha také dobře pokryta.
Větina indukčních desek je vybavena dětským zámkem, který brání přenastavení přístroje. Pochopitelně to nedělá vaření bezpečnějí a tak je vhodné dret děti od horkých hrnců dál.
Funkci Stop & Go (Pauza) vyuijete, pokud musíte od vaření okamitě odejít. Tato funkce přeruí vaření, ale pamatuje si vekerá nastavení, take po příchodu jen stisknete tlačítko funkce a pokračujete přesně tak, jak jste přestali.
Některé indukční desky mají vestavěnu ochranu proti přepětí a podpětí v síti, které by mohlo pokodit elektroniku. Při takové situaci se deska odpojí a vydá varovný signál na displeji, případně akusticky.
Důleité montání podmínky
Je velmi důleité dodret zejména velikost mezer mezi deskou a dalími prvky kuchyňské linky i mezery určené pro zabezpečení cirkulace vzduchu, který je nutný pro odvětrávání tepla, které vyzařuje výkonová elektronika. Bez odvodu tepla by mohlo dojít nejen k poruchám elektroniky, ale také ke zkrácení její ivotnosti.
Nedoporučuji montovat přímo pod indukční desku zásuvku na příbory. I kdy u dneních desek je ji magnetické stínění na dobré úrovni, mohlo by se stát, e se zde kovové části ohřejí.
Pozor na napětí !
Protoe jsou indukční desky spotřebiči s vysokým odběrem proudu stejně jako sklokeramické desky, je jejich přívod zpravidla více fázový (lidově označovaný jako dříve 380V dnes 400V). To ovem zpravidla neznamená zapojení na napětí 400V, ale jen vyuití více jednotlivých fází pro rozloení zátěe, tedy nejčastěji 2x230V. Chybné zapojení můe desku zničit. V takovém případě se na pokození nevztahuje záruka, proto vřele doporučuji nechat desku zapojit odborníka, který vydá doklad o provedeném připojení a za práci zodpovídá.
Princip indukčního vaření | Potravinu ohřívá přímo kovové (magneticky vodivé) dno nádoby.
|
Pokud vodičem prochází střídavý elektrický proud, vzniká elektromagnetické pole, pomocí kterého se v blízkém vodiči indukuje elektrické napětí. Pokud bychom oba konce blízkého vodiče spojili, vznikne zkratový proud, který se okamitě přemění na teplo. Jestlie se místo vodiče nachází v blízkosti magneticky vodivá plocha, indukuje se v ní napětí, které se ale ihned uzavírá a tak vznikají takzvané vířivé elektrické proudy. Protoe v případě indukčního ohřevu představuje kovovou plochu dno hrnce, vzniká teplo přímo v něm.
Pro časopis Inspirace EURONICS č.4 / 2011Milo Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz foto: Gorenje, Mora, Siemens
Články s podobnou tématikou:
|